Naslovna Životinje Felinologija ZAŠTO MAČKE FRKĆU –  ZA TO MOŽE BITI VIŠE RAZLOGA

ZAŠTO MAČKE FRKĆU –  ZA TO MOŽE BITI VIŠE RAZLOGA

18219
0
PODELI

 

Frktanjem protiv opasnosti

 

Svi vlasnici mačaka su bar jednom čuli i videli kako to izgleda kad mačka frkće. Čak i ako je vaša mačka najumiljatija i najslađa mica-maca na ovom svetu, ipak će početi da frkće ako se ikad oseti ugroženom ili oseti potrebu da upozori nekoga (drugu mačku, psa, čoveka), a i ako je nešto iznenadi ili uplaši ili odjednom zaboli.

Izgled mačke koja frkće i zvuci koje pri tom pušta mogu biti prilično zastrašujući, a u isto vreme, mačka će pokazivati i druge znake agresivnog ponašanja: nakostrešena je, leđa su joj povijena u obliku luka, usta poluotvorena, oči poluzatvorene, uši polegle u nazad, mlati repom i kezi se.

Frktanje vam možda može delovati kao smešno ponašanje, ali mačka to ni u kom slučaju i nikako ne shvata kao nešto što je šala. Naime, ako frkće, vaša mačka oseća da se nalazi u nekoj situaciji neposredne pretnje, odnosno opasnosti i frktanjem upozorava uzrok takve situacije.

Znak straha

Mačka frkće tako što što preko svog  jezika povijenog u luk ispušta snažnu struju vazduha. Ako vam je lice dovoljno blizu mačkinog lica u trenutku kad ona frkće, možete osetiti kako joj vazduh u naletima izlazi na usta, ali čuvajte se i trudite se da vam lice nikad ne bude toliko blizu mačkinog lica, jer to može biti opasno i mačka vas može povrediti.

Najjednostavnije rečeno, frktanje je kod mačke znak upozorenja. Pošto nisu sklone tome da stupaju u fizičke sukobe, oslanjaju se na to da će zauzimajući određene položaje tela i puštajući izvesne glasove obeshrabriti i oterati izvor opasnosti. Dok frkće, mačka pušta glasove koji su upozorenje neprijatelju i oni znače da mačka reaguje na nešto ili nekoga što se nalazi u njenom neposrednom okruženju i dovodi do toga da se ona oseća uplašeno ili u opasnosti. A pretnje mogu biti svakakve, počevši od druge mačke koja se približava do veterinara koji treba da obavi neku intervenciju, a nije isključeno da u ponekoj situaciji mačka doživi i vlasnika kao pretnju ili opasnost. Frktanje je, zapravo, upozorenje koje znači da će uslediti napad, ukoliko se izazivač opasnosti ne povuče! Drugim rečima, mačka koja frkće je uplašena ali je spremna da se upusti u tuču, ako je to neophodno i neizbežno.

Mnogi stručnjaci za ponašanje mačaka veruju da frkće da bi podražavala zvuk koji pušta zmija dok sikće i na taj način uplašila i odvratila neprijatelje. Mimikrija, odnosno sposobnost nekih vrsta životinja i biljaka da se izgledom prilagode okolini radi zaštite od prirodnih neprijatelja ili neke opasnosti je uobičajeno ponašanje kod tih vrsta kojima to pomaže da opstanu. Neke životinje podražavaju svoje grabljivce zahvaljujući tome što puštaju glasove slične njima ili se svojim izgledom što više izjednačavaju sa izgledom neprijatelja. Mačka, pak, računa na to da je činjenica što frkće dovoljno snažno upozorenje. Majka mačka može početi da frkće čak i ako se čovek suviše približi njenim mačićima. Frktanje se može javiti i ako u kuću dođe neki nepoznat gost. Kad veterinar stavi mačku na sto na kome treba da je pregleda, takođe se često čuje frktanje. Ako mački pokušavate da date neki lek, a to joj je iz nekih razloga neprijatno (neprijatan ukus leka ili neprijatan postupak prilikom davanja leka) mačka će vrlo verovatno početi da frkće na vas.

Kao upozorenje

Kad frkće, mačka vas očigledno upozorava i nikako ne treba zanemariti to upozorenje. Morate imati u vidu činjenicu da će mačka, ako nema načina da pobegne, početi da vas grebe i ujeda.

Zato je potrebno da, ukoliko je mačka počela da frkće, postupate na sledeći način.

 • Nikako joj se ne približavajte.
 • Nemojte pružati ruku prema njoj u želji da je pomazite, jer ćete je samo još više uplašiti i navesti je da vas ujede ili ogrebe.
 • Nemojte gledati mačku pravo u oči ili širom otvorenih očiju, jer ona to može shvatiti kao agresivnost.
 • Krećite se polako i izbegavajte nagle pokrete.
 • Omogućite da mačka bude u što većoj tišini.
 • Ako je moguće, jednostavno nastavite da radite ono što ste do tada radili i ignorišite mačku.
 • Dajte joj vremena da se smiri.
 • Osim ako morate nešto da učiniti sa njom (da joj, na primer, date lek ili da je hitno ubacite u transporter) pružite joj mogućnost da pobegne.
 • Naviknite je na svoj miris, pa će vam, ako je neophodno da je dirate u trenutku dok frkće, biti lakše da izađete na kraj sa njom.
 • Nikako je nemojte kažnjavati zato što frkće.
 • Utvrdite koji su okidači koji dovode do toga da se mačka uplaši i svedite takve okidače na najmanju moguću meru.
 • Pribegavajte odgovarajućem, pozitivnom ponašanju zahvaljujući čemu će se mačka osetiti bezbedno.

Kad to radi često…

Veoma je važno da ustanovite zbog čega vaša mačka frkće, odnosno čega se plaši. Na primer, ako u kuću treba da dovedete još jednu mačku koja će tu stalno da boravi, morate postupati veoma pažljivo i omogućiti mačkama da se postepeno upoznaju, tako da se stres i teritorijalna ugroženost svedu na najmanju moguću meru ili sasvim otklone.

Kad se spremaju da se potuku, mačke frkću i to pre nego što počnu da se biju, za vreme borbe i posle borbe. Ponekad se događa da do tuče ni ne dođe, jer frktanje pre izbijanja tuče navede jednu od mačaka na to da izbegne sukob tako što će da pobegne.

Tuče su deo ponašanja kod mačora koji nisu kastrirani i daleko su češće nego kod onih koji su kastrirani. Kastriranje će bitno smanjiti potrebu mačora za tučom, smanjiti opasnosti od tuče i povreda do kojih tom prilikom može doći i pretvoriti ga u mnogo umiljatijeg ljubimca.

Ako vaša mačka počinje da frkće kad god je dodirnete ili uzmete u ruke, proverite nije li uzrok tome činjenica što oseća nekake bolove. U slučaju da ne postoji neki zdravstveni razlog, onda je verovatno u pitanju činjenica da mačka nema dovoljno poverenja u vas i da je potrebno da počnete da izgrađujete što bolje odnose sa njom, tako što ćete je postepeno navikavati na to da se što prijatnije oseća u vašem prisustvu.

 

U svakom slučaju, ako mačka frkće, to znači da nešto nije u redu i da je zbog nečega nesrećna ili uplašena ili je nešto boli, pa je neophodno da ustanovite uzrok i otklonite ga.

 • Vera Ilijin