Naslovna Izdvojeno Veštački mamci za štuku: Od leptira do džerka

Veštački mamci za štuku: Od leptira do džerka

3775
0
PODELI

 

  1. Leptiri su dugo bili najkorišćeniji veštački mamci za štuku i primetno je da je njihova popularnost u poslednjih deceniju-dve znatno opala. Tačno je, u međuvremenu su se pojavile razne druge varalice na koje se štuka uspešno hvata, ali stari, dobri spineri i dalje su veoma efikasni.
  2. Ono što smo rekli za leptire, važi i za kašike – već godinama su u zapećku, ali i dalje efikasno love štuke svih veličina! To se naročito odnosi na veće modele, napravljene od tankog lima, koje se prilično daleko zabacuju, a mogu da se koriste i na plićim i zatravljenim terenima.
  3. Veliki šedovi su iznenađujuće efikasni za štuku i pravo je čudo što prosečni varaličari još zaziru od „gumica“ dugih 15-20 centimetara, koje, uzgred rečeno, bez imalo straha napadaju i štukice od 30-ak centimetara. Zavodljivo treperenje repa i vrludanje čitavog tela koje do izražaja dolazi pri pravolinijskom kretanju ne ostavljaju štuke ravnodušnima, ali se još bolji rezultati postižu ako ih vodimo sitnim trzajima iz zgloba šake.
  4. Zahvaljujući svom specifičnom obliku i osobini da skoro nikada ne zapinju za prepreke, spinerbejti su sve popularniji za lov štuke, uprkos tome što su izvorno konstruisani za pecanje basa na teškim terenima.
  5. Kraj leta i početak jeseni su pravo vreme za lov štuke na površince, naročito na zare. Ove varalice imaju relativno debelo, zaobljeno telo, pa veoma daleko lete, a vuku se po samoj površini, kraćim trzajima, pri čemu se kreću cik-cak, levo-desno.
  6. Konačno, stigli smo i do džerkova, koje među neupućenim kolegama bije glas da su varalice za duboke vode. To je tačno ako se radi o velikim, teškim, brzotonućim modelima, ali kako na raspolaganju imamo i plivajuće džerkove, ne postoji nijedan razlog da se lišite njihove efikasnosti.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)