Naslovna Izdvojeno U VRTLOGU NEDOUMICA – ONLINE KINOLOŠKI SAVETI

U VRTLOGU NEDOUMICA – ONLINE KINOLOŠKI SAVETI

3467
0
PODELI

ŠTA SE SVE KRIJE IZA INTERNET RIZNICE KINOLOŠKIH INFORMACIJA

 

Internet predstavlja riznicu neverovatnog broja informacija koje bukvalno bombarduju čovekov um, pri čemu često ostaje nedokučivo da li imaju vrednost ili ne. Teško je shvatiti šta se krije iza tekstova, jer se ponekad ne zna da li je u pitanju reklamna poruka, slatko zapakovana u nazovibrigu o ljubimcima, najnovije izdanje prepisivačke škole ili dobra namera nekoga ko poseduje izvesna znanja, ali mu je uskraćena mogućnost da svoja znanja plasira na pravom mestu.

Čitati ili verovati?

Ovo je pravo pitanje za sijaset tekstova koji vlasnik pokušava da iščita ne bi li saznao nešto o svom ljubimcu. Na primer, uvređeno je mišljenje da psi do 6 meseci ne smeju da jedu svinjsko meso i kosti, već samo piletinu i žvakalice kojima jačaju desni. Zamislite da tako treba da preživi neka keruša u divljini gde nema ničeg osim sočne svinjetine? I kako bi ona mogla da prehrani svoje štence kad bi čekala na ponudu zdrave hrane? Ukoliko se u ovome prepozna poenta, opaska o izbalansiranoj ishrani pasa koji su živeli u srednjem veku delovala bi veoma duhovito…

Ako neko želi da čuva psa, mora da zna osnovne pojmove iz fiziologije, pa su mu najbitnije informacije dostupne već od samog rođenja šteneta, posle graviditeta od 58-65 dana. Potom se pitanja samo nižu: kada će štene da progleda, kad se prvi put čisti od parazita, kad prestaje da sisa, datum prve vakcine, redosled nicanja zuba i njihovo menjanje, šta štene jede, kako rastu velike rase, a kako patuljaste, šta se dodaje hrani radi pravilnog razvoja, da li štene sme da jede samo granuliranu hranu, ili može da “gricne” i nešto iz domaće kuhinje…

“Zov” je do najsitnijih detalja obrađivao navedene teme i šire, ali ne treba zaboraviti da stižu nove generacije ljubitelja pasa, te ne škodi obnoviti znanje iz svih oblasti koje se tiču čovekovog najboljeg četvoronožnog prijatelja. Najvažnije je imati tačne i važne informacije na osnovu kojih se kasnije može povremeno konsultovati i čika Gugl.

Stručni tekstovi

Ovakva štiva pišu ljudi potkrepljeni znanjem, koji znaju svoj posao. Oni izbacuju more činjenica koje treba pažljivo iščitati, prepoznati i potom povezati. Stručni tekstovi ne pišu se samo za laike, već i za ljude koji razumeju navedenu problematiku. Prilikom iščitavanja takvog teksta, trebalo bi potisnuti osećaj dosade koji mogu da stvore pojedini njegovi delovi, jer u suprotnom, nepažljivi čitač može da shvati kako njegov ljubimac verovatno ima leukemiju sa epilepsijom, potpomognutu štenećakom i mačjom kugom. Da ne bismo komplikovali ionako zamršen život, treba imati na umu da svaki ozbiljan stručan tekst deluje zbunjujuće. Svako “online” informisanje ima dobre i loše strane. Najgore što može da se desi je da zbunjeni vlasnik leči ljubimca od bolesti egzotičnog naziva, a u stvari je zaboravio da psa očisti od parazita. Da se takve nedoumice ne bi ponavljale, treba s vremena na vreme nabaviti knjige profesora veterinarske medicine koje, iako su ugledale svetlost dana kao džepna izdanja, nemaju ništa manje moći od klika “mišem” na svemogući internet.

Forumi

Forumi su pravo leglo grešaka, iako se na njima može naći dosta informacija dobronamernih vlasnika. Međutim, kad neko na jednom mestu pročita potpuno suprotne podatke, teško da u neznanju može da se opredeli za “valjane”. Osim toga, mnogi forumaši pišu gonjeni emocijama i strahom, što nije nikakva osnova stvaranju neutralnog, logičnog i činjenicama potkrepljenog teksta. Preplašen vlasnik koji ne zna šta će sa sobom i svojim psom na taj način može samo da odmogne ljubimcu.

Dr vet. med. Miloš Stanojević

PODELI
Prethodni članakNEMAČKI PINČ
Sledeći članakMEDVED KAO MITSKI DVOJNIK