Naslovna Izdvojeno U AKCIJU NA DVE I ČETIRI NOGE

U AKCIJU NA DVE I ČETIRI NOGE

4979
0
PODELI

TAMARA GRUJIĆ, POPULARNA AUTORKA TELEVIZIJSKOG SERIJALA „S TAMAROM U AKCIJI“ OPISUJE POSEBAN ODNOS SA SVOJIM JAZAVIČAREM


Domaća televizijska publika dobro poznaje
Tamaru Grujić, vrednu neimarku, autorku serijala humanitarnog karaktera S Tamarom u akciji“ na RTS 1 (pre toga je, na drugoj televiziji, organizovala Radne akcije“), zahvaljujući kojoj je usrećila veliki broj porodica, najviše na Kosovu i Metohiji, i ljudima u nevolji vratila osmeh na lice. Većina gledalaca može da se uveri da Tamara u svemu tome ima (ne)očekivanu pomoć svog vernog prijatelja, jazavičara Milice.

– Nju je, zapravo, moj suprug dobio od drugarice – objašnjava nam Tamara Grujić otkud takav pas u njenom društvu.

– Milica je rođena u leglu od sedam štenaca, kod Tašmajdana, gde živimo, tako da je praktično došla u svoj kraj.

Prinudno prijateljstvo

– Prvo je Milica živela sa mojim mužem dok nije počeo ozbiljno da radi na terenu, pa je prešla kod njegove majke i očuha – kroz osmeh Tamara nastavlja priču o ljubimcu.

– Spletom okolnosti, kada je napunila pet godina, morala je da pređe kod nas u garsonjeru. Situacija je tada za nju bila drugačija, jer smo Vuk i ja već dve godine živeli zajedno. Drugim rečima, vrlo dobro je znala kako mora da se sprijatelji sa mnom. Kako je suprug vrlo brzo morao da ode na teren, ostale smo same, i posle jednog leta rodila se takva ljubav, da je smatram svojim sudbonosnim psom. To je bilo pre 3 godine, a ovog leta puni osam godina. Na svet je došla 15. jula, rak je u horoskopu, isto kao i ja – ne krije Tamara zadovoljstvo što deli tu karakteristiku sa svojom najbližom prijateljicom.

Okolina misli da su Tamara i Milica i više od toga, poetski rečeno – jedna duša, dva tela.

– Moja sestra je rekla da je Milica moj klon u psećem obliku, toliko smo slične po karakteru. Ona pre svega misli da je čovek, odnosno žena – kaže Tamara Grujić. – Dok je bila sa Vukom ili kod njegovih, uglavnom su je šetali do parka. Sa mnom ide u kafiće, kod frizera, na posao, na teren kad imamo snimanje, sada je čak i ravnopravni član naše ekipe. Jednom rečju, svuda idemo zajedno. Dosta mi olakšava to što ne moram da je šetam na povocu.

Prija joj teren

Tamara još i otkriva da, kada nisu na terenu, ona i Milica šetaju malim i velikim Tašom, Profesorskom kolonijom, skoknu do Donjeg grada, na Savski kej… Zatekli smo ih u Leposaviću, gde se trenutno snima nova epizoda serijala S Tamarom u akciji.
– Sad kad smo na Kosovu, po ceo dan provodi napolju sa ekipom. Veoma je društvena, svakome spava u krilu, doduše, mnogo više voli ljude nego druge pse, a ume da bude i posesivna. Jede granularnu hranu, ali kad nismo na terenu, trudim se da jednom nedeljno kuvam, pa joj dam delove kokoške sa supicom – to obožava. Inače, kao i svi psi, verovatno bi mogla da jede sve – otkriva nam
Tamara Grujić. – Ide uvek za mnom, zna sve majstore, stane kad treba da se stane, ulazi u auto bez zvanja, prati svaki korak… I, odlično podnosi duga putovanja kolima.

Boji se – dece

Međutim, Milica je, kako kaže ponosna vlasnica, veoma plašljiva i uglavnom se boji – dece.

– Trebalo bi da imaju strpljenja kad joj prilaze. Čim upozna nekoga onda maženje uopšte nije problem. Što se tiče druženja sa drugim psima, velikih pasa se mnogo plaši, a štenci je nerviraju. Obožava lopticu, kad izlazi napolje uglavnom je drži u ustima i mogla bi satima da trči za njom i da je donosi.

Neiscrpna energija i jedne i druge stvorila je sjajnu simbiozu dva bića koja je vezala iskrena ljubav. Ovih dana Tamarinu emisiju možemo gledati ponovo na malim ekranima, i u njoj videti najboljeg voditelja među graditeljima, i najboljeg neimara među psima. Sigurno je da je Tamara mnogima donela radost u živote, a Milica je tu da tu radost učini još lepšom, kako onima kojima se pomaže, tako i nama koji to gledamo, ali, što je najvažnije, svojoj najboljoj drugarici, Tamari Grujić.

Vozač koji se boji vode

– Ne znam kako bih ovo najbolje objasnila – ona je sva smešna jer misli da je čovek. Voli da mi sedi u krilu dok vozim, samo što mi volan ne otme iz ruku! Kada hoće da uđe u hotelsku sobu, zalaje da joj otvorimo vrata, obožava da se svađa sa psima koji su zatvoreni u kavezu, a odlično zna da su zatvoreni, inače ne bi smela da priđe – objašnjava Tamara Miličine ispade.

– Takođe, voli da se ušunja preko noći u naš krevet, redovno se budim sa njenom glavom na mom jastuku, dakle, ne spava gospođa kod nogu, nego spava kao čovek. Pre dve godine išle smo zajedno same na more, gde je bila prvi put. Lajala je na talase i nikako nije htela da uđe u vodu. Nabavila sam joj i pojas za kupanje, ali ne vredi. Tek sam kasnije saznala da jazavičari ne vole vodu, odnosno, ne vole da plivaju, jer imaju kratke noge.

Miša Milosavljević