Naslovna Izdvojeno TAJNE PRIRODE NA OKU ZOVA

TAJNE PRIRODE NA OKU ZOVA

3546
0
PODELI

 

REDAKCIJA “NOVOSTI” PRE VIŠE OD TRI DECENIJE POKRENULA NOVO IZDANJE PROFESIONALNE IZUZETNOSTI


Ovo je prvi broj “Zova” u 34. godini svog izlaženja, jer su prošle tačno 33 godine otkako je 2. marta 1984. izašao prvenac naše revije, zamisao prvog urednika i osnivača Vladimira – Laleta Perovića. Popularni Čika Lale pred kraj karijere ostavio je za sobom jedini list u ondašnjoj i sadašnjoj državi koji je posvećen ljubiteljima prirode.

Tog načela držimo se i dan – danas, a “Zov” i dalje živi, pre svega zahvaljujući svojim vernim čitaocima. Preživeli smo ratna i krizna vremena, a kvalitet sadržaja objavljenih u časopisu nije opao. Prilagodili smo se i tehničkom napretku, pa smo Laletovu ideju preneli na Internet. On je ubrzo nakon osnivanja otišao u penziju, a na mestu odgovornog urednika Zova nasledio ga je Milan – Mića Jovanović, koji je na tom mestu proveo najviše vremena.

Naša redakcija je svih ovih godina bila mesto gde su navraćali mnogobrojni ljubitelji prirode, lovci, ribolovci, odgajivači, golubari… Ovde se razmenjuju mišljenja i kreiraju ideje, ostvaruje saradnja, a sve u cilju što boljeg kvaliteta “Zova”.

– “Zov” je tehnički unapređen, bogat sadržajima, čitljiv i raznovrstan, sa kvalitetnim naslovnim stranama – rekao je najstariji bivši urednik našeg lista, Vladimir Žalac. – Zahvaljujući dobrom uređivanju opstaje i opstaće. Posebno sam čitao Srđana Škora i njegove reportaže, a pohvalio bih i aktuelnu urednicu Draganu Čabarkapu, čiji se uticaj jasno vidi. List je na nivou, nije izneverio osnivače – istakao je Žalac.

Tokom celog svog postojanja, “Zov” je dodeljivao nagrade i upriličavao razne akcije. Tako, već 24 godine dodeljujemo nagradu najboljim lovcima za “Lov na bakarnu lisicu”, koji se održava svake godine u februaru, u Kamenovu, pored Petrovca na Mlavi. Isto toliko dugo, trofej našeg lista dodeljuje se na “Somovijadi” u Malom Zvorniku, popularnoj “bućki”. U prvih 20 godina izlaženja, “Zov” je organizovao i akcije iz kinologije (“Živi darovi” i “Yu dog show”). Do pre dve godine organizovali smo i “Somovijadu” u Tekiji, ali je organizator, Nacionalni park “Đerdap”, odustao od ove manifetacije.

– Rad u “Zovu” mi je svakako predstavljao novi izazov u novinarstvu – kaže Zoran Milović, naš prethodni urednik. – Smatram da je zaustavljen pad tiraža i da sada novine mogu da idu dalje, a tu je i sajt i Fejsbuk stranica, dakle, modernizovali smo se. Moram i da istaknem da je ovo sve zasluga redakcije, bez neke preterane pomoći Kompanije – podvukao je Milović.

U 21. veku nastavljamo da pratimo sve događaje iz sveta prirode, sa posebnim akcentom na ekologiju, jer smatramo da je svest o stanju sredine u kojoj živimo veoma bitna za njen opstanak, a u isto vreme se trudimo i da našu reviji prilagodimo mlađoj čitalačkoj publici.

– Nisam dugo bio u Srbiji, pa nisam ni čitao novine, ali “Zov” su moje omiljene novine. Nadam se da su zadržali sve lepe vesti o životinjama – rekao nam je Todor Mutavdžić, još jedan od bivših urednika našeg lista.

Naravno da jesmo, i dodali smo mnogo toga.

– “Zov” su i danas dobre novine, čak znatno bolje nego u prvim godinama izlaženja – rekao je naš bivši urednik Dušan Milovanović, koji je uređivao našu reviju od 2010. do 2014. – Samo, tada je bio “čudo“, pionir u oblastima koje druge novine nisu ni registrovale. Za koju godinu, “Zov” je već postao jugoslovenski pojam – ime i odrednica za relaciju čovek – živi svet – priroda – dodao je on.

Rekordni tiraži, brojne akcije i poduhvati, čine od “Zova” svojevrstan brend, a on je to do današnjih dana.

– Bez „Zova“ i njegovih autora nema produbljene, domišljate i stručno obrađene teme. To više nije dovoljno. Male novine i velika Kompanija – to je formula, tako se može opstajati i trajati – podvukao je Milovanović.

On je dodao i da bi bilo najprirodnije da se, u skladu sa svojim imenskim pojmom, “Zov” okrene i temama iz ekologije, i još uže – zaštite prirode.

Povodom 33. rođendana, organizujemo još jednu akciju, i tako ćemo 5. marta dodeliti nagradu najboljem prijatelju životinja, odnosno osobi ili organizaciji koja je u 2016. učinila najviše za dobrobit četvoronožaca.

– Pratim novine, ali primećujem da pojedine ciljne grupe nisu adekvatno zastupljene, pre svega golubari i odgajivači sitnih životinja, a tu leži veliki potencijal za širenje čitalačke publike – rekao nam je Miodrag Palić, još jedan nekadašnji urednik “Zova”.

Za kraj, Radisav – Rade Brajović, glavni urednik “Novosti” u zlatnim godinama naše kuće, veoma slikovito je objasnio nastanak i razvoj našeg lista u prvim godinama izlaženja.

– Kako je “Zov” nastao? Postoje dve zbirke razloga i motiva redakcije “Novosti” da pre više od tri decenije pokrene novo izdanje, tada nedeljnika o prirodi – objašnjava Brajović. – Prvi razlog je dominantan tiraž i profesionalna izuzetnost u svetskim razmerama – u velikoj konkurenciji i okolnostima tog perioda bilo je potrebno dodatno se profesionalno izraziti i u drugim formama, što smo počeli i pre toga, a nastavili i kasnije – istakao je on.

Drugi razlog je, prema njegovim rečima, najdublje opredeljenje škole “Novosti”, traganje za istinom.

– Neumorno smo je tražili i u ekonomiji, politici, nauci, ali još posvećenije u prirodi – nastavlja Rade Brajović, – Motiv je bio ne ugraditi ništa što je suvišno, ali ne ispustiti ništa od činjenica! Traganjem za tajnama stizali smo i do raznih znanja – išli smo za skrivenom prirodom, specifičnom za Srbiju.

Brajović je takođe dodao da se veliko interesovanje videlo kroz čitanost.

– Sada smo došli u priliku da tumačimo nove tajne i istine i razvijamo znanja o prirodi. Do kraja se ne može stići, ali traganje ne prestaje, kao što znam da ću novo saznanje dobiti svaki put kad otvorim novi primerak ovog magazina – uvek me iznenadi, jer se od istine ne odustaje. Ovaj nedeljnik je zreo, tačan, dosledan i potpuno svestan ideje kroćenja prirode. Siguran sam da će ova ekipa sa novom urednicom nastaviti ispravnim putem istine i čoveka u skladu sa prirodom. Pre više od 30 godina pozvali smo prirodu, a “Zov” je i dalje zove! Srećno i čestitam praznik!

Miša Milosavljević