Naslovna Životinje Kinologija ŠTA RADITI KADA PAS PROGUTA STRANO TELO

ŠTA RADITI KADA PAS PROGUTA STRANO TELO

44687
0
PODELI

 

Na jelovniku i klikeri

 

Pas je čovekov najbolji četvoronožni prijatelj i ponekad vlasnik gotovo da nije svestan uloge koju ljubimac ima u njegovom životu. To se promeni u trenutku, ako se ljubimac razboli ili mu se nešto drugo dogodi. Osim lepih trenutaka u zajedničkom životu čoveka i psa, vlasnika čeka mnogo posla kako bi sačuvao zdravlje svog ljubimca.

S jedne strane, reč je o uobičajenim postupcima u vezi s vakcinacijom, ishranom i negom, ali ono zbog čega vlasnik treba da otvori četvore oči je ponašanje ljubimca koji, poput razigranog deteta, zbog svoje radoznalosti može da izazove ozbiljne probleme.

Nepažnja i igra

Za pse je karakteristično da tokom igre i aportiranja predmeta, sa hranom progutaju i strano telo. Spisak sitnica koje dospeju u usta ljubimcu poduži je i iznenađujuće raznovrstan, pa se na njemu nađu: kamenje, pluta, klikeri, sunđeri, krpe, čarape, plastične kese, delovi odeće, čak i zapušači flaša, stiropor i kanap. Ponekad je gutanje ovih predmeta posledica pogrešne ishrane koja psa primorava da traga za nedostajućim materijama (u ovom slučaju se radi o mineralno-vitaminskom disbalansu kalcijuma i fosfora, te vitamina A i D), invaziji crevnih parazita ili zapaljenju želuca. Međutim, razlog može da bude i radoznalost ljubimca, igra ili jednostavno neposlušnost i silna želja da uradi ono što ne sme.

U svakom slučaju, problemi se javljaju posle tog čina. Strano telo može duže da se zadrži u želucu, a da ne izazove nikakva oštećenja. To i jeste razlog zašto je teško doneti dijagnozu u ovom slučaju. Ukoliko se predmet ne eliminiše, potrebno je izvesno vreme dok ne izazove oštećenje na njegovoj sluzokoži.

Nezaustavljiv proces

Mehanička oštećenja nastaju kad strano telo počne da se raspada i oslobađa hemikalije od kojih je sastavljen, ili zatvara izlaz ka crevima i pravi dodatni problem sa nemogućnošću oticanja sadržaja. U prvom slučaju sporost procesa dovodi do postepenog razvijanja simptoma, ali je taj proces nezaustavljiv. Strano telo može ponekad da se uoči na spoljašnjem delu tela mladih i mršavih pasa. Da bi se to sa sigurnošću dijagnostikovalo, potrebno je snimanje.

Od simptoma mogu da se očekuju slabljenje ili gubitak apetita, povraćanje ili nadražaji, kao i često štucanje. U težim slučajevima, simptomi su isti kao kod oštećenja sluzokože želuca i kataralnog zapaljenja. Ono što se sigurno zapaža je konstantno mršavljenje i promena ponašanja. Pas postaje neveseo, ne može da uzima hranu, a vodu pije više nego inače i često povraća. Bukvalno, vlasnik ima osećaj da se ljubimac topi pred njegovim očima.

Ukoliko se dijagnostikuje strano telo, rešenje je najčešće hirurški pristup, jer sve ostalo teško može da izazove izbacivanje sadržaja. Prolaz između želuca i creva nije širok poput autoputa i neophodno je voditi računa o tome šta sve ljubimcu zapadne u usta, kako se ovi fini mehanizmi varenja ne bi oštetili i onemogućili.

Začepljenje creva

U pojedinim slučajevima strano telo uspe da pređe iz želuca u creva, čemu su najpodložniji štenci. Dešava se da gliste u njihovom duodenumu budu tako gusto isprepletene, da naprave gomile koje se bukvalno zaglave. Zato je neophodno da se štenci već sa 21 dan starosti prvi put očiste od parazita. Mladim psima probleme prave i cevaste pileće kosti koje ne mogu da smrve, a one pucaju i s tako nepravilnim površinama se lakše mešaju sa fecesom, prave veće gomile koje se teško izbacuju, a usput oštećuju sluzokožu creva oštrim ivicama.

Simptomi su takođe prilično nejasni i podsećaju na upalu creva, sa nemogućnošću pražnjenja i slabljenjem apetita. Usled nagomilavanja hrane i gasova, otiče stomak, a to već predstavlja simptom koji izaziva ozbiljnu sumnju. Za razliku od ovoga, vlasnici veoma često zapaljenje creva mešaju sa zatvorom. Pas pokušava da obavi veliku nuždu, ali bezuspešno, pa vlasnik misli da je u pitanju opstipacija. U ovom slučaju radi se o zapaljenju creva koje stvara takvu iritaciju da se pas stalno napinje kako bi izbacio sadržaj koji u stvari ne postoji.

Rešenje problema

Zbog nemogućnosti blagovremenog uočavanja problema, vlasnik treba da se usredsredi na profilaksu. On treba pažljivo da prati ponašanje psa i ne dozvoli mu da kida igračke, papuče ili patike čije parčiće može da proguta. Isto je i sa ostacima mesnih prerađevina i njihovim omotačima koji primamljivo mirišu, ali su nesvarljivi.

Sve dok nepoželjan sadržaj može da se izbaci, nema problema, ali ako on ostane u telu ljubimca, a pojave se simptomi koji ukazuju na probleme, vlasnik treba odmah da odvede psa veterinaru koji će preduzeti neophodne mere, pa i operaciju ukoliko zatreba.

Zadatak vlasnika bio bi, kao i uvek, da pazi na psa i prati njegovo ponašanje. Svaka promena uobičajene svakodnevice znači da se sa ljubimcem nešto dešava. Veoma je važno i da vlasnik ume da prenese veterinaru sve što je prethodilo promeni ponašanja psa, čime će se samo ubrzati donošenje dijagnoze.

 

 

Bizarni slučajevi

Poznat je primer mladog nemačkog lovačkog terijera kome je na obdukciji (po želji vlasnika koji je bio ubeđen da je pas uginuo od štenećaka) utvrđeno zapušenje želuca svinjskim kožicama oko kojih su bile omotane gliste u velikom broju.

Nezaboravan je i podatak o mladom jazavičaru koji je progutao konopac od 6,5 metara na kome je bilo više čvorova.

Dr vet. med. Miloš Stanojević