Naslovna Životinje Kinologija REČ STRUČNJAKA – OBUČAVANJE ŠTENETA

REČ STRUČNJAKA – OBUČAVANJE ŠTENETA

3949
0
PODELI


TEHNIKE POZITIVNE MOTIVACIJE

(Pre)vaspitavanje nevaljalka

Čitateljka iz Beograda obratila nam se za pomoć u vezi sa kućnim ljubimcem. Kako je rekla, ima probleme sa svojim štenetom, tromesečnim patuljastim pinčem koji, iako je još “beba”, ima neprijateljski stav prema ukućanima i pokazuje sve znake neposlušnosti. Na pitanje kako da prevaspita svog mezimca i učini zajednički život prijatnijim, potražili smo odgovor stručnjaka.

Učenje izbegavanjem

U ranom uzrastu, psa je potrebno obučavati pomoću tehnika pozitivne motivacije. To znači da vlasnik mora da se koncentriše na ono što želi od svog ljubimca, a navedene tehnike motivisaće psa da nauči kako treba da se ponaša u određenom momentu. Svako željeno ponašanje se nagrađuje, a neželjena se sama po sebi s vremenom “gase”, jer izostaju nagrade ako pas “pogreši”.

 

 

Mere kažnjavanja pokazale su se kontraproduktivnim, jer je ustanovljeno da na taj način pas ne “uči”. On je skoncentrisan samo na “preživljavanje” i na “bežanje” od neprijatnog stimulansa, što se zove “učenje izbegavanjem”. Averzivne tehnike kažnjavanja deluju represivno na ponašanje ljubimca, kome se time pokazuje šta ne sme da radi, pa vlasnik shvata da njegov ljubimac konstantno greši.

Različiti potezi vlasnika mogu da predstavljaju pozitivne motive za psa, ali to zavisi od jedinke i situacije. Ponekad je ljubimcu dovoljno da ga vlasnik pomiluje po glavi, a u pojedinim situacijama m slasno pečenje ne može da ga natera na poslušnost.

Ne postoji univerzalna nagrada, tj. univerzalni podsticaj, jer raspoloženje i emotivna stanja ljubimca zavise i od spoljašnjih faktora, okoline u kojoj se on nalazi. Pojedini ljubimci su više motivisani fizičkim kontaktom, neki igračkama, a drugi isključivo hranom. Zadatak vlasnika je da pronađe ono što pokreće njegovog ljubimca i sa tim saznanjem da radi na građenju željenih oblika ponašanja.

Nagrade i kažnjavanje

Postoje dve vrste nagrada – one koje motivišu psa (hrana, igračka, poslastice) i one koje pas traži od vlasnika (šetnja, igranje, maženje, češkanje…).

Svaka vlasnikova interakcija sa psom je neka vrsta nagrade i to uvek treba iskoristiti u pozitivnom smislu – kad je životinja raspoložena za igru ili traži pažnju. Taj trenutak treba iskoristiti i psa naučiti svemu što se smatra bitnim, a uz nagradu uvek “upariti” dodir i verbalnu pohvalu.

Vlasnici često nesvesno pogrešno nagrade svog ljubimca, pridajući mu pažnju ukoliko laje, skače ili grebe po vratima. Čak i mali znak pažnje, kojim želi da umiri psa, u tim trenucima životinji predstavlja podsticaj. Ako preglasnog ljubimca grdimo vikanjem, samo ćemo pogoršati situaciju, jer će on to shvatiti kao poziv za nadlajavanjem, a isto će se desiti ako vlasnik pokuša da ga odgurne.

D. Drobnjak