Naslovna Životinje PROBLEMI SA DIOPTRIJOM MUČE MNOGE ŽIVOTINJE

PROBLEMI SA DIOPTRIJOM MUČE MNOGE ŽIVOTINJE

2135
0
PODELI

Veličanstveni orlov let ili njegovo oštro oko, pa i elegancija rasnog konja zaista izazivaju divljenje ljudi. Međutim, postoje životinje koje ne mogu da se pohvale svojim impresivnim sposobnostima, a pojedine su tokom evolucije bile loše sreće i ostale uskraćene za jedno od najvažnijih čula – vida. Na listi je pet životinja s toliko lošim vidom da im ni laserska operacija ne bi pomogla!

 

Ne vidi dalje od roga

Ove životinje afričke Savane najpoznatije su po impresivnim rogovima, a često se prikazuju i kao neverovatno brzi lovci u hvatanju plena. Pravo je pitanje – koliko daleko se treba držati od nosoroga da bi čovek bio siguran? Pravi odgovor je – 4.5 metra.
Iako nosorog juri za plenom brzinom i do 48km na čas, na udaljenosti manjoj od 5 metara ne može da napravi razliku između čoveka i stabla. Osim ako može jasno da čuje i namiriše uljeza, nema drugog načina da zna gde se on tačno nalazi.

Šišmišov radar

Suprotno uvreženom mišljenju, šišmiš nije slep, ali to ne znači da bez problema može da uoči bubu na drugoj strani pećine. Vid slepog miša toliko je loš zbog čega mora da koristi sopstveni poseban radarski sistem da bi išao u lov. Kako bi locirao plen u vazduhu, on emitije niz visokofrekventnih zvukova koji se odbijaju od “mete” i vraćaju do šišmiša. Zavisno o ugla talasa koji se vratio, on usmerava let u dobrom pravcu.

 

Pokret kao navigacija

Bik možda pati više od psiholoških problema nego od oštećenja vida, ali postoji razlog zašto su bikovi stekli reputaciju da se razjare kad ugledaju crvenu boju. Matadori u Španiji vekovima koriste crvene plaštove za izazivanje bikova na radost posmatrača.
Prava tajna leži u tome da bikovi zapravo ne besne na crvenu ili bilo koju boju, jer im nije važna ona već kretanje. Utvrđeno je da bikovi nisu reagovali na nepomične zastave u boji, ali kad su se one opmerale, reagovali su na one koje su bile najviše u pokretu.

Žmirkavi zmijozub

Za sve što nauka razume o životu na kopnu, postoji još toliko neotkrivenih tajni o događanju duboko u moru, a naročito ako to utiče na vid stanovnika u dubinama okeana.
Švedski istraživači su pre izvesnog vremena otkrili da, kako prirodno svetlo postaje difuzno pri dubljem prodianju u okean, tako su i ribe na tim dubinama razvile loš vid od kojeg nemaju nikakve koristi. Tu spadaju ribe poput zmijozuba, pronađenih na dubini od preko 5 kilometara, koji jedva prepoznaju svetlo.

Dupli kapci

Baš kao što su ribe evoluirale u suprotnom smeru od visokokvalitetnog vida, krtice bi mogle da im budu “zemaljski” ekvivalenti. Istraživači sa škotskog Univerziteta u Aberdinu otkrili su da su neke krtice koristile oči toliko malo puta da im je čak izrasla i koža preko očiju.

Ipak, i najlošiji vid je bolji nego nikakav.

S. Š.