Naslovna Životinje Felinologija POSEBAN TRETMAN ZA MAČKE BOLESNE OD ARTRITISA

POSEBAN TRETMAN ZA MAČKE BOLESNE OD ARTRITISA

12686
0
PODELI

 

 


Kako da im ublažimo bol

Mačke su sposobne da bolje od bilo koje druge životinje prikriju bol, pa se tek pre nekoliko godina u veterinarskoj praksi odomaćila dijagnoza mačijeg artritisa, čiji je najčešći oblik osteoartritis.

Hrskavica kojom su obloženi krajevi kostiju u zglobovima, s vremenom se istroši, pa se kosti taru jedna o drugu i prouzrokuju tegobe i bol.

Znaci prepoznavanja

Ova bolest se najčešće javlja kod starijih mačaka, ali možeda bude i posledica neke povrede ili preterane gojaznosti. Čak i malo veća težina može da predstavlja dodatno opterećenje za zglobove. Pritom su pojedine rase podložnije artritisu od ostalih. Ponekad je veoma teško primetiti da mačka oseća bolove, ali postoje neki znaci koji mogu da poslužiei kao upozorenje:

Tako mačka izbegava da skoči na neki deo nameštaja, ili da siđe s njega, noge su joj ukočene dok hoda, teško otvara vratanca koja joj služe ua izlazak napolje, vide joj se dugački nokti koje ne koristi, ne uživa u igri i skakanju, teže podnosi uzimanje u naručje i maženje, preterano liže zglobove, koji mogu biti natečeni, gde oseća bol…

Ako posumnajte da mačka ima artritis, ili pokazuje bilo koji od ovih simptoma, treba odmah da je odvedete kod veterinara. Lekovi protiv upala nisu sasvim bezbedni za mačke, a ne treba im ni davati one namenjene ljudskoj upotrebi, jer mogu biti veoma otrovni za životinje.

Kućna nega

Najbolji način da pomognete bolesnoj mački je nega u kućnim uslovima. U tom slučaju, neophodno je da poštujete određene preporuke i obezbedite što udobniji smeštaj.

Premestite mačiji ležaj na toplije i lakše dostupno mesto, zaštićeno od promaje. Ako postoje vratanca za ljubimicu, ostavite ih otvorena da mačka ne mora da ih gura kako bi izašla.

Postavite stepenike ili rampu ispred njene omiljene fotelje ili sofe, kako bi lakše mogla da se popne. Zatim, činijice za vodu i hranu, posudu sa posipom i ležaj stavite na niži nivo, ako je maci teško se izvija. Ležaj opremite još jednim mekim ćebetom.

Ako mačka voli da spava na radijatoru, ali joj lako da se popne, stavite na ležaj dušek koji se greje, specijalno predviđen za mačke. Takođe, redovnije timarite mačku ukoliko više nije u stanju da dohvati pojedine delove tela i secite joj nokte.

Ako je mačka artritična zbog preterane gojaznosti, veterinar će preporučiti poseban način ishrane i određene vežbe. Nagli gubitak težine može da bude opasan i da prouzrokuje druge zdravstvene probleme, pa mršavljenje treba da bude postepeno. U slučaju da mačka nije gojazna, takođe je važno primeniti određen način ishrane, jer je zbog bolesti manje pokretljiva i lako može da se ugoji. Na tržištu se može naći nekoliko vrsta mačije hrane namenjene starijim mačkama, ili onima koje su na dijeti.

Slobodanka Jovičić