Naslovna Životinje Kinologija POLOŽAJ U KOJEM SPAVA PAS OTKRIVA NJEGOV KARAKTER, RASPOLOŽENJE I ZDRAVSTVENO STANJE

POLOŽAJ U KOJEM SPAVA PAS OTKRIVA NJEGOV KARAKTER, RASPOLOŽENJE I ZDRAVSTVENO STANJE

3343
0
PODELI

Srećan sa sve četiri uvis

Znate li da položaj u kojem spava vaš pas ukazuje na to kako se oseća u domu, otkriva njegov karakter, trenutno raspoloženje, ali i zdravstveno stanje? Šta pokazuju rezultati do kojih su naučnici došli posle višegodišnjeg posmatranja?

Sklupčan – oprezan

Ako pas spava u ovom položaju, to ukazuje da je reč o nežnom i umiljatom ljubimcu, ali i o tome da se ne oseća sigurnim u vašem domu. U prilog ovom poslednjem idu i šape zavučene ispod tela i rep omotan oko njega, što pokazuje da pas u snu, kao i u prirodi, želi da zaštiti noge, glavu, vrat i vitalne organe od predatora.

Na boku – samouveren

U slučaju da pas spava na boku, to ukazuje da je siguran u vašem domu, da je zadovoljan, odan i ima poverenje u vas, pa se oseća samouvereno. Osim toga, “bočno” spavanje pokazuje da je reč o ljubimcu koji može da se prilagodi različitim situacijama.

Na leđima – opušten

O razlozima zašto pojedini psi spavaju na leđima ima različitih mišljenja. Smatra se da to rade, jer žele da vlasnici obrate više pažnje na njih, da ih češće maze, kao i da su podređeni vlasnicima. Postoje i mišljenja da ljubimci, dok spavaju na leđima, pokušavaju da nađu način da se rashlade, jer je na stomaku manje dlaka i temperatura se više otpušta. Osim toga, kažu poznavaoci, ljubimci koji spavaju na leđima obezbeđuju opuštenost većini mišića što pomaže da se maksimalno odmore.
U slučaju da kućni ljubimac spava na leđima sa sve četiri uvis, to ukazuje kako je više nego siguran u vašem domu i da je reč o srećnom i samouverenom psu. Jer, ne bi bez razloga izlagao sve delove tela koje obično želi da zaštiti.

Na stomaku – živahan

Mnogi psi spavaju na stomaku, ali pri tome postavljaju noge u različite položaje. Među njima je i položaj supermena – sa ispruženim prednjim i zadnjim šapama. Takav način spavanja ukazuje na živahne pse pune energije, ali i na to da su stalno u pripravnosti, jer taj položaj omogućava brzo ustajanje i akciju. U pojedinim slučajevima, ovakav način spavanja nema direktne veze sa karakterom, već je posledica vrućine. Jer, u tom položaju se telo brže hladi i obezbeđuje dobru termoregulaciju.
U slučaju da spava na stomaku, ali i na šapama, pas pokazuje da se ne oseća sigurnim u okruženju, da je pomalo stidljiv, ali i nežan.
K.K.