Naslovna Životinje Kinologija PATULJASTI PINČ

PATULJASTI PINČ

15467
0
PODELI

 

Snažan i elegantan ljubimac

Tragovi porekla patuljastih pinčeva veoma su su oskudni. U Nemačkoj se tek u 15. i 16. veku mogu videti na slikama, a u literaturi naći opisi kratkodlakih i oštrodlakih pasa srednje veličine koji se u to vreme nazivaju pinčerima. U 19. veku se na nekim slikama pojavljuju psi posebnog tipa patuljastih pinčeva. Ovi psi verovatno su rezultat ukrštanja sitnih kratkodlakih terijera sa jazavičarima i italijanskim hrtovima.

Pinč zapravo znači terijer, a njihovo odgajanje u kasnom 19. veku bilo je usredsređeno na što manjim primercima, što je nažalost rezultovalo poprilično bolešljivim jedinkama. Na svu sreću, došlo je do preokreta i u 20. veku naglasak je stavljen na eleganciju i zdravlje psa.

Pre Drugog svetskog rata, patuljasti pinč je bila jedan od najpopularnijih patuljastih rasa u Nemačkoj, a dosta jedinki je u tom periodu i izvezeno iz Nemačke. Broj primeraka ove rase posle rata znatno je opao, tako da je dalje gajenje ostalo bazirano na psima koji su bili izvezeni van Evrope.

Skladna figura

Patuljasti pinč je snažan i elegantan pas. Njegova visina u grebenu za mužjake i ženke je 25 do 30 cm, a težina od četiri do 6 kilograma. Odnos dužine i visine je takav da doprinosi kvadratastoj građi. Dužina glave (od vrha nosne pečurke do potiljne kvrge) odgovara polovini dužine leđne linije (od grebena do korena repa).

Lobanjski deo glave je jak i izdužen, bez naročito izražene potiljne kvrge. Čeoni deo je ravan i pruža se paralelno sa nosnikom. Stop je blago izražen, ali je jasan. Koža na nosu je dobro razvijena i uvek crna. Njuška se završava se tupim klinom, a nosnik je prav. Usne su crne, glatke i pripijene uz vilice. Usne su zatvorene. Snažna gornja i donja vilica imaju potpuni makazasti zagriz (42 sasvim bela zuba prema zubnoj formuli). Žvakaća muskulatura je dobro razvijena, bez naglašenih obraza koji narušavaju glatke konture. Oči su tamne, ovalne, sa crno pigmentisanim, pripijenim očnim kapcima. Uši su uspravne, visoko usađene, u obliku slova V, sa unutrašnjim ivicama koje su priljubljene uz obraze i okrenute ka slepoočnicama. Prevoji su paralelni i ne bi trebalo da prelaze gornju liniju glave. Uši se kupiraju u zemljama koje to dozvoljavaju.

Vrat je elegantno povijen, nije previše kratak i glatko se stapa sa grebenom, bez uočljivog prelaza. Suv je i bez podgušnjaka. Koža na vratu je pripijena i nema nabore. Leđna linija je blago padajuća od grebena prema zadnjem delu, a greben predstavlja najvišu tačku leđne linije. Leđa su snažna, kratka i dobro zategnuta. Slabine su kratke, jake i duboke. Rastojanje između poslednjeg rebra i kuka je kratko, zbog čega pas izgleda kompaktno. Sapi su blago zaobljene i neprimetno se stapaju sa korenom repa. Grudi su srednje široke, ovalne u prečniku i dosežu do laktova, a predgrudi su ograničene napram grudne kosti. Stomak nije previše pribran i sa donjom stranom grudnog koša gradi lepo zakrivljenu penjajuću liniju. Rep je prirodan, poželjno sabljast ili srpast.

Oznake paleža

Gledano spreda, prednje noge su jake, prave i nisu blizu jedna drugoj. Gledano sa strane, podlaktica je prava. Lopatice su pripijene uz grudni koš, mišičave su sa obe strane ramene kosti i proviruju iznad grudnih pršljenova, iskošene su i dobro položene unazad, te sa horizontalnom linijom formiraju ugao od oko 50 stepeni. Nadlaktica je pripijena uz telo, snažna je i mišićava, i sa lopaticom gradi ugao od 95 do 100 stepeni. Lakat je u pravilnom položaju, nije okrenut ni unutra ni spolja. Podlaktica je snažno razvijena i mišićava. Gledano spreda i sa strane, potpuno je prava. Šaplje je snažno i čvrsto, a došaplje snažno i pomalo elastično. Gledano spreda je vertikalno, a gledano sa strane blago je iskošeno ka tlu. Prednje šape su kratke i okruglaste, prsti dobro međusobno pripijeni i izbočeni (mačija šapa), jastučići su otporni, a nokti kratki, crni i jaki.

Zadnje noge gledano sa strane su iskošene, a gledano otpozadi su paralelne, ali ne blizu jedna drugoj. Butine su srednje dužine, široke i pomalo mišićave. Koleno nije okrenuto unutra, ni spolja. Potkolenica je duga i snažna i stapa se sa snažnim skočnim zglobom koji je izrazito uglovan, jak i čvrst, nije okrenut unutra ni spolja. Zadnje došaplje je vertikalno prema tlu. Zadnje šape su nešto duže od prednjih. Prsti su dobo međusobno pripijeni i izbočeni. Nokti su kratki i crni.

Koža je zategnuta i elastična, a dlaka kratka, gusta i glatka, uz telo i sjajna, bez delova koji nisu odlakani. Dozvoljene boje su kod jednobojnih pasa zagasitocrvena (jelenje crvena), crvenkasto-baron, do tamne crveno-braon. Kod crnih i svetlosmeđih pasa, crna je sjajna, sa crvenim ili braon paležom. Teži se paležu koji je tamniji, bogatiji i definisaniji. Oznake paleža su raspoređene na sledeći način: iznad očiju, sa donje strane grla, na došaplju, šapama, sa unutrašnje strane zadjih nogu i ispod korena repa. Na grudima se nalaze dva jednaka, jasno odvojena trougla.

Zimogrožljivi nestaško

Živahnost patuljastog pinča, njegova odlučnost, samopouzdanje i uravnotežen temperament čine ga prijatnim porodičnim ljubimcem i pratiocem. Zahteva dosta fizičke aktivnosti., a budući da je sitan, potrebe za fizičkom aktivnošću mogu biti zadovoljene u kući ili napolju. Bez obzira na to što ne zahteva veliki prostor za igru, potrebno je da ima nekoliko termina za igru svakog dana. Uživa u trčkaranju van kuće, ali ne podnosi hladnoću.

Siloviti kasač

Patuljasti pinč je kasač. Njegova leđa pri kretanju ostaju čvrsta i prilično stabilna. Kretanje mu je skladno, sigurno, silovito i nesputano, sa dobrom dužinom iskoraka. Tipično za kas je opušteno i lako kretanje sa osvajanjem prostora, jakim potiskom zadnjih nogu i slobodnim izbacivanjem prednjih udova.

Iščašenje kolena

U literaturi postoje zabeleženi slučajevi češćeg obolevanja patuljastih pinčera od progresivne atrofije retine, iščašenja kolena. Životni vek je od 12 do 14 godina.

Rasa 2. FCI grupe

Prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije, patuljasti pinč spada u rase 2. grupe (pinčeri, šnauceri, molosi i švajcarski planinski psi), sekcija 1 (pinčeri i šnauceri), podsekcija 1.1 (pinčeri). Ne podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 185 poslednji put je korigovan 2010. godine.

Dr vet. Dako Drobnjak