Naslovna Uncategorized PAŠA UZDRMAO PLANETU

PAŠA UZDRMAO PLANETU

2576
0
PODELI

Pojedini predsednici država se jednostavno ne odvajaju od svojih ljubimaca. Aleksandar Vučić je jedan od malobrojnih predsednika u svetu koji makar zvanično nema svog kućnog ljubimca. Ali, njegov poklon predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, izazvao je ogromnu pažnju domaćih i svetskih medija. U pitanju je troipomesečni šarplaninac po imenu Paša koji će, kako njegov bivši vlasnik Dragan Ćulibrk iz odgajivačnice “Ćulibrk” sa Petrovaradina tvrdi, biti veoma privržen ruskom predsedniku.

Nije tajna da se šarplaninci ubrajaju u najbolje čuvare na svetu.

Paša je, inače, bio jedini mužjak iz najnovijeg legla uzgajivačnice “Ćulibrk”. Ima izuzetan pedigre, pripadnik je osme generacije pasa koji vode poreklo sa Kosmeta, a njegov deda Aga-Jazu bio je prvak Srbije pre tri godine. Paša je već dostigao težinu od dvadesetak kilograma, a kada bude u najvećoj snazi biće trostruko teži. Ćulibrk je jedan od malobrojnih uzgajivača koji se može pohvaliti preciznim podacima svih generacija pasa koje je odnegovao. Ali, svi uspesi koje je pobrao sa svojim šarplanincima tokom proteklih tridesetak godina, čini se, nisu uneli toliko uzbuđenja u život ove porodice kao činjenica da je jedan pas iz njihove odgajivačnice poklonjen upravo Vladimiru Putinu.

Nije tajna da je Paša prethodno prošao sve potrebne kontrole. Šarplaninci iz odgajivačnice porodice Ćulibrk prema njihovim rečima već su dospeli u Francusku, Austriju, Mađarsku i Češku, stigli i do Amerike i daleke Australiji, a sada će Paša biti prvi predstavnik u Ruskoj Federaciji. I to ništa manje nego kao ljubimac ruskog predsednika.

Ono što je posebno važno jeste činjenica da će se Paša veoma lako navići na jaku rusku zimu, jer šarplanincima takvi uslovi prijaju više nego blaga ravničarska klima. Ovu rasu inače odlikuje jak imunitet, a hrani se granulama i mesom. Ako je nađe u grupi sa drugim psima, vrlo brzo će se “dogovoriti” o hijerarhiji.

Šarplaninac je tu nepopustljiv.

S. Š.

Foto: Predsedništvo Republike Srbije, Tanjug

Antrfile

Rasa

Šarplaninac je jedna od prvih registrovanih rasa pasa u svetu. Godine 1939. zabeležen je pod brojem 41 i pod imenom ilirski ovčar, a tadašnju standardizaciju uradio je profesor dr Slobodan Pavlović (1912-1994) iz Smedereva koji je veterinu diplomirao na Sorboni.