Naslovna Izdvojeno Paraziti, ali sofisticirani

Paraziti, ali sofisticirani

2122
0
PODELI

Pantljičare jer su veoma su česti stanovnici u organizmu pasa svih starosnih kategorija, mada više „vole” mlade štence. Nisu imune ni životinje koje žive u kućnim uslovima, jer se veoma lako prenosi. Domaćin koji „zaradi” ovog izrazito neprijatnog parazita uglavnom ima blage, ponekad sasvim neprimetne simptome, ali događa se da uzrokuju i ozbiljniju kliničku sliku, čak i da ugroze život životinje. U težim slučajevima pas je bezvoljan, slabo jede, dlaka mu je krta i lomljiva, stomak nadut i bolan na pritisak. Ima retku stolicu u kojoj se mogu uočiti crevni paraziti. Ponekad se javlja i povraćanje.

Pantljičare (Cestodes) su klasa pljosnatih crva koja vodi isključivi endoparazitski način života. Odrasle jedinke žive u crevu čoveka i izazivaju teška oboljenja jer su veoma patogene.

Iako pantljičare ne moraju da dovedu do vidljivih poremećaja, umeju ponekad da izazovu dugotrajnu dijareju koja se smenjuje sa zatvorom, kao i smanjen apetit, mršavljenje i zaostajanje u rastu i razvoju, a javlja se i anemija. Zato je redovna kontrola, kao i higijena psa neophodna jer se samo na ovaj način mogu sprečiti potencijalne komplikacije.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)