Naslovna Izdvojeno OKRETNI GONIČ RAKUNA

OKRETNI GONIČ RAKUNA

5446
0
PODELI

POSLUŠAN RADNI PAS, TRAGAČ URAVNOTEŽENOG TEMPERAMENTA, SPOSOBAN DA ODOLI SUROVIM ZIMAMA I LETNJIM VRELINAMA


Gonič rakuna je rasa poreklom iz SAD, sa brdovitih predela Virdžinije, i najverovatnije je nastala ukrštanjem lisičara sa lokalnim lovačkim psima. Korišćena je u lovu na rakune i medvede, po veoma nepristupačnim terenima, a često i u noćnom lovu oposuma. Američki kinološki savez je 1945. godine registrovao ovu rasu koja se zove i crni gonič rakuna s paležom.

Izuzetan njuh

To je radni pas, tragač, gonič, sposoban da odoli surovim zimama i letnjim vrelinama, kao i teškim terenima po kojima goni divljač. Posao u osnovi i celosti obavlja oslanjajući se na njuh i važno je da bude snažan, okretan, oprezan i sposoban da pokriva teren snažnim i ritmičkim koracima.

Visina mužjaka je od 63,5 do 68,5 cm, a ženke od 58.5 do 63.5 centimetra. Prerastao pas se ne kažnjava ukoliko je uopšteno snažan i proporcionalan, ali se penalizuje ako je prenizak. Rastojanje od ramenog zgloba do sednih kvrga približno je isto ili nešto veće od visine grebena. Visina treba da bude us skladu sa opštom konstitucijom, pa pas nikada ne deluje visoko ili nisko dok stoji. S obzirom na ulogu lovačkog psa, jedinke moraju da budu umereno koščate i dobro mišićave, pri čemu su mužjaci koščatiji i s više muskulature.

Glava je pravilno oblikovana, pa rastojanje od potiljne kvrge do vrha nosa mužjaka treba da je od 23 di 25.5 cm, a ženki od 20 do 23 centimetra. Stop se nalazi na polovini rastojanja od potiljne kvrge i vrha nosa. Gledano sa strane, profilne linije su paralene. Koža je bez nabora, nozdrve su dobro otvorene i uvek crne, a usne dobro razvijene, sa tipičnim izgledom lovačkog psa. Kažnjavaju se preterani nabori na koži. Oči su boje lešnika do tamnobraon, uvek su okrugle i nisu preduboko usađene. Ako su oči svetle ili žute, to se kažnjava. Uši su nisko i dobro unazad usađene, obešene i sa dopadljivim naborima koji psu daju dostojanstven izraz. Dugačke su i dobro prelaze vrh nosa, usađene u nivou očiju ili niže. Zubalo je makazasto.

Obavezne paležne oznake

Vrat je mišićav, padajući i srednje dužine, bez preteranog fanona. Leđa su ravna i snažna. Grudi dopiru najmanje do laktova. Rep je snažan, a njegov koren je blago niži od nivoa leđne linije. Nošen je slobodno, a kad je pas u akciji, stoji otprilike pod pravim uglom u odnosu na leđa.

Prednje noge su ravne, sa laktovima koji nisu okrenuti unutra ni spolja. Došaplja su jaka i vertikalna, a šape kompaktne, sa dobro uzglobljenim i zaobličenim prstima i debelim snažnim jastučićima. Zadnje noge su koščate i mišićeve. Od kuka do skočnog zgloba su duge i žilave, a od skočnog zgloba do jastučića kratke i jake. Koleni i skočni zglob dobro su uglovani i ne inkliniraju ni unutra ni napolje. Kad je pas na ravnom, zadnje šape su mu postavljene unazad, pod telo, sa došapljima koja stoje vertikalno na podlozi. Zaperci se ne tolerišu.

Gledano sa strane, korak je lagan, sa izdašnim iskorakom napred i snažnim potiskom pozadi. Gledano spreda, prednje noge su u liniji sa širinom tela. Pas ih pri koračanju izbacuje unapred bez napora i one se nikad ne ukrštaju. Gledano od pozadi, došaplja prete liniju prednjih nogu, i nisu preširoka ili preuska. Sa povećanjem brzine pri kasu, šape imaju tendenciju konvergiranja

Dlaka je kratka ali gusta i oštra na dodir. Boje je ugljenocrne, sa bogatim paležnim oznakama iznad očiju, postrano na njušci, grudima, nogama i zadnjici i sa crnim crtama na prstima. Nedostatak bogatih paležnih oznaka se kažnjava, kao i preterane površine paležnih oznaka, te preterana crna boja. Nije dozvoljena belina na grudima ili drugim delovima tela, a belina veća od 2.5 cm u prečniku razlog je diskvalifikacije.

Dr vet. Darko DROBNJAK

Foto: www.vetstreet.com

Antrf.

Nepoželjna agresivnost

Ovo je pas ujednačenog temperamenta, otvoren i prijateljski raspoložen. Kad je u lovu, treba da bude sposoban da radi u bliskom kontaktu sa drugim psima. Ponekad treba da bude rezervisan, ali nikada plašljiv ili zao. Agresivnost prema ljudima ili drugim psima krajnje je nepoželjna.

Arterijska bolest

Kod ove rase kao jedan od češćih zdravstvenih problema naslednog karaktera primećena je koronarna arterijska bolest, a javljaju se ektropija i hemofilija tipa B. Životni vek goniča rakuna je od 10 do 13 godina.

Rasa 6. grupe

Prema klasifikaciji rasa Međunarodne kinološke federacije, gonič rakuna spada u rase 6. grupe (goniči), sekcija 1 (goniči velikog rasta). Standard pod brojem 300 poslednji put je revidiran 1991. godine. Podleže ispitu u radu.

PODELI
Prethodni članakLISICA SA “PAPUČAMA”
Sledeći članakŠUMSKI VILENJAK