Naslovna Izdvojeno NOĆNI JASMIN

NOĆNI JASMIN

8392
0
PODELI

 

 

Noćni jasmin (Cestrum nocturnum) je drveno-zimzeleno grmlje koje može da se gaji u saksiji i tada naraste od jednog do 2 m u visinu. Ima sjajnozelene listove u obliku vrha koplja dužine 6 do 10 centimetara.

Postojbina ove biljke, kojoj pogoduju topliji krajevi su zapadna Indija i Latinska Amerika.

Ono što je posebno intereseantno za ovu biljku je njeno cvetanje i miris. Noćni jasmin cveta od juna do oktobra, kada je toplo. Ako se biljka gaji u zatvorenom prostoru, može da cveta i tokom zimskog perioda, ukoliko se nalazi u zagrevanoj prostoriji bez velikih oscilacija u temperaturi.

Cvetovi noćnog jasmina su zvezdastog oblika, veličine 3 do 4 mm i grupisani tako da formiraju male bukete veličine oko 10 centimetara. Cvetovi su uski tubularni, zelenkasto-bele boje i otvoreni su samo noću. Proizvode jak prijatan miris, koji u prirodi privlači insekte. Mirišu isključivo uveče pa sve do izlaska sunca, dok su cvetovi otvoreni. Njihov miris, koji podseća na med, veoma je jak i može da se oseti u prečniku do 20 metara. Zbog izuzetne jačine mirisa, cvet nije preporučljivo mirisati iz neposredne blizine.

Ovu biljku je lako gajiti u toplijim klimatskim uslovima, ali uz pažljivu negu može da uspeva i u hladnijem okruženju. Nije komplikovana za gajenje, a mogu da se nabave i mlade biljke. Odgovara joj polusenka i izloženost jutarnjem i popodnevnom suncu.

Mlada biljka se presađuje u proleće u veću saksiju. Prihranjivanje se vrši na nedelju dana, đubrivom za cveće.

Kada biljka dovoljno naraste može se oblikovati po želji. Orezivanje se obavlja u jesenjem periodu. Razmnožavanje je moguće pomoću reznica, koje se lako ožile u vodi ili podlozi.

Tekst i foto: dr Saša T. Živanović

PODELI
Prethodni članakSVRAB ZBOG HRANE
Sledeći članakPANSION I VRTIĆ ZA MALE PSE