Naslovna Životinje Felinologija NEPRIJATAN ZADAH IZ USTA MAČKE NAJČEŠĆE UKAZUJE NA PROBLEME U USNOJ DUPLJI

NEPRIJATAN ZADAH IZ USTA MAČKE NAJČEŠĆE UKAZUJE NA PROBLEME U USNOJ DUPLJI

28193
0
PODELI


Halitoza kao opomena

Bolesni zubi i/li desni imaju veliki uticaj na čitavo telo i ne izazivaju samo pojavu neprijatnog zadaha, bola i infekcije, već se bakterije brzo prenose na ostale organe, uključujući jetru, srce i bubrege i uzrokuju njihova oštećenja ili čak dovode do potpunog prestanka rada

Neprijatan zadah iz usta, odnosno halitoza, najčešće je posledica problema sa zubima. Međutim, i bolesti unutrašnjih organa ponekad mogu dovesti do lošeg zadaha kod mačke. Nijedan zadah iz mačijih usta nije prijatnog mirisa, ali ne treba da bude neprijatan. Najčešće će poticati od hrane koju je pojela neposredno pre toga, ali ako je zadah jak i stalno prisutan, onda je u pitanju nešto što ga uzrokuje, a samo veterinar može pouzdano da utvrdi šta je u pitanju.

Bolesni zubi i desni imaju veliki uticaj na čitavo telo mačke i ne izazivaju samo pojavu neprijatnog zadaha, bola i infekcije. Pošto su desni bogato prokrvljene, bakterije se brzo prenose na ostale organe, uključujući jetru, srce i bubrege i uzrokuju oštećenja tih organa ili čak dovode do toga da potpuno prestanu da rade.

Uzroci pojave

Šta kod mačke dovodi do pojave neprijatnog zadaha iz usta?

Postoji veći broj uzroka, a mnogi su povezani sa usnom šupljinom, mada i pojedine sistemske bolesti mogu da izazovu pojavu neprijatnog zadaha. Upala desni ili njihovo drugo oboljenje najčešći su uzrok te pojave.

Uzroci povezani sa usnom dupljom:

Stomatitis je bolest koja se ogleda u upali i pojavi čireva na sluznicama u ustima.

Gingivitis je upala desni i vezivnog tkiva.

Bolest desni – ako se ne leči, dovodi do pojave upale desni i vezivnog tkiva. Bakterije izjedaju desni i kosti, što dovodi do slabljenja zuba i njihovog ispadanja.

Gnojne upale na zubu ili ispod njega.

Strano telo zaglavljeno u usnoj šupljini. To se ređe događa kod mačaka nego kod pasa, ali se ponekad neki predmeti, kao što su kosti, zaglave u ustima mačke.

Hrana koja ima jak miris – namirnice, kao što je, pre svega, tunjevina, izazivaju neprijatan zadah kod mačke neposredno pošto ih pojede, a zatim se ubrzo gubi.

Period kad mačići gube mlečne zube i dobijaju stalne. Mačići menjaju zube kad dostignu starost tri do četiri meseca. Neprijatan zadah je obično prolazna pojava i prestaće sam od sebe, ali treba da motrite da li se povukao kad su mačetu ispali mlečni zubi i izrasli svi stalni, pa se obratite veterinaru ako se zadah i dalje oseća.

Polipi – postoje dobroćudni tumori koji mogu da izrastu u nozdrvama, na zadnjem delu ždrelno-ušnog kanala i u ždrelu.

Ostali uzroci pojave neprijatnog zadaha iz usta mačke:

Dijabetes, odnosno šećerna bolest:

Najrasprostranjeniji tip kod mačke je tip 2 koji dovodi do toga da ćelije ne odgovaraju na insulin, hormon koji je neophodan da bi glukoza iz hrane ušla u ćelije. Osim uobičajenog neprijatnog zadaha koji je posledica dijabetesa, voćni miris daha iz usta takođe je znak da mačka pati od dijabetesa.

Refluks, odnosno vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.

Infekcije disajnog aparata mogu da uzrokuju infekcije sinusa ili infekcije pluća, što je često praćeno neprijatnim zadahom.

Bubrežne bolesti:

Ima mnogo uzroka koji dovode do bolesti bubrega mačaka, a bolest može biti akutna (javi se iznenada) ili hronična (javlja se polako i napreduje). Oba tipa mogu da dovedu do porasta količine otrovnih materija u krvi mačke i do pojave neprijatnog zadaha iz usta.

Obolela jetra.

Rak na usni: 10 odsto slučajeva raka kod mačaka čini rak na usni.

Problemi u vezi sa sistemom za varenje (prepreka u tom sistemu, rak, infekcija).

Koji su simptomi

Simptomi zavise od toga koja je bolest izazvala neprijatan zadah. Ako je problem u vezi sa zubima, mačka može imati i sledeće dodatne simptome:

crvenilo duž linija desni i krvarenje (gingivitis ili bolest desni),

odbijanje hrane zbog bolova,

balavljenje,

loš izgled krzna, jer bol i osećanje neprijatnosti mogu navesti mačku na to da ne liže svoje krzno koliko treba,

naslage zubnog kamenca na zubima,

prelaženje šapom preko usta, što može biti znak da je prisutno neko strano telo,

gubitak težine.

Uzroci koji nisu povezani sa stanjem zuba mogu dovesti do sledećih simptoma: povećana žeđ i učestalije mokrenje (šećerna bolest), gubitak težine, bezvoljnost, dijareja, povraćanje, uvećana jetra ili uvećani bubrezi, cista u usnoj šupljini koja može, ali ne mora da bude kombinovana sa čirom (tumor) i otok na licu (gnojna upala zuba, tumor).

Postavljanje dijagnoze u vezi s pojavom neprijatnog zadaha obaviće veterinar, koji će izvršiti potpuni fizički pregled mačke, a naročito će brižljivo ispitati usnu šupljinu. Dijagnozu može postaviti već na osnovu fizičkog pregleda, ali može zahtevati da obavi i druge preglede:

Rendgen, da bi proverio u kakvom su stanju koreni zuba i kosti u usnoj šupljini i postoje li gnojne upale ili tumori;

Ultrazvuk, da bi ustanovio veličinu jetre i bubrega i proverio ima li stranih tela u sistemu za varenje;

Ukoliko nema problema u ustima, veterinar će možda želeti da napravi kompletnu krvnu sliku i analizu mokraće da bi proverio kako rade unutrašnji organi mačke i otkrio eventualnu infekciju;

Obaviće testove koji će pokazati kao rade jetra i bubrezi;

Obaviće endoskopiju, odnosno pregled pomoću tanke cevi koja na kraju ima kameru i služi za procenu da li u sistemu za varenje postoje znaci oštećenja izazvanog refluksom, kao i da se utvrdi da li postoje neko strano telo ili tumori;

Obaviće testove koji pokazuju da li mačka ima mačiju leukemiju ili imunodeficijenciju.

Način lečenja

Lečenje zavisi od toga šta je dovelo do pojave neprijatnog zadaha. Ako je u pitanju bolest desni ili njihova upala, postupak je sledeći:

Uklanjanje zubnog kamenca i glačanje zuba što se obavlja pod opštom anestezijom.

Vađenje svih obolelih zuba.

Mogu se primeniti i sledeći postupci:

Ako postoje polipi, uklanjaju se hirurškim putem.

Ukoliko su u pitanju tumori, mogu da budu uklonjeni u nekim slučajevima, a može se primeniti hemoterapija.

Lečenje bolesti jetre zavisi od uzroka, ali uglavnom se sastoji iz nege vezane za režim ishrane i dodavanja neophodnih prehrambenih sastojaka, a u pojedinim slučajevima biće potrebna i operacija.

Kod bolesti bubrega primenjuje se dijeta.

Kortikosteroidi i antibiotici koji se dugotrajno daju mogu biti potrebni ako je u pitanju upala usta i usana. Kad su u pitanju teški slučajevi, možda će biti potrebno vađenje svih zuba.

Gnoj na zubu ili oko njega mora biti očišćen. Potrebno je da mačka dobija antibiotike, a u nekim slučajevima moraće da joj budu izvađeni zubi zahvaćeni procesom.

Može biti preporučljiva dijeta sa niskim sastavom proteina i masti, a ukoliko mačka pati od refluksa, treba je hraniti češće, a u manjim porcijama i davati lekove koji će joj zaštititi jednjak.

Kućna nega

Kućna nega mačijih zuba:

Redovno proveravajte u kakvom su stanju zubi ljubimice i ukoliko primetite bilo kakvo crvenilo, krvarenje, otok ili osetite neprijatan zadah, odmah se obratite veterinaru. Što pre se mačka leči, to bolje.

Svakodnevno pranje zuba četkicom. Za to je potrebna posebna četkica za mačke i naročita pasta za zube. I jedno i drugo ćete nabaviti u zoo-radnjama. Nemojte koristiti pastu za zube koja je namenjena ljudskoj upotrebi, jer je za mačke ta pasta otrovna. Naviknite mačku od ranog uzrasta na pranje zuba četkicom.

Nemojte hraniti mačku samo hranom iz konzerve, nego i čvrstom hranom (keksićima). Dajte joj povremeno kuvane pileće šije ili krilca, što je veoma dobro protiv stvaranja zubnog kamenca, ali posavetujte se s veterinarom da li postoji opasnost da se mačka povredi kad žvaće i guta kosti. Nemojte joj davati kosti koje se igličaju (na primer, kosti pilećeg bataka i karabataka).

Jednom godišnje vodite mačku na pregled kod veterinara.

Vera Ilijin