Naslovna Izdvojeno NEMAČKI PINČ

NEMAČKI PINČ

13933
0
PODELI

PAS SREDNJE VELIČINE, KRATKE, SJAJNE I VEOMA ČISTE DLAKE

 

Nemački pinč je pas srednje veličine iz sekcije pinčera. Kako smatra jedna grupa kinologa, koreni rase sežu u 7. vek, do nemačkog bibarhunda, dok je prema drugoj varijanti, rasa nastala u drugoj polovini 19. veka. Najsigurniji podaci tiču se istorijskog razvoja rase tokom 20. veka. Psi srednje veličine pinč tipa bili su lovci na štetočine na farmama i seoskim imanjima, ali i čuvari. S razvojem izložbi, u drugoj polovini 19. veka raste interesovanje za ove pse. Prvi standard je napisan 1884. g, ali rasa nije privukla pažnju kinologa i odgajivača, pa je broj jedinki smanjen. Posle Drugog svetskog rata, u periodu od 1948. do 1958. u Zapadnoj Nemačkoj nije registrovano nijedno leglo, pa je Nemački pinčer-šnaucer klub odlučio da obnovi rasu uparivanjem ženki pronađenih u Istočnoj Nemačkoj, sa krupnijim mužjacima patuljastog pinča. Parenje je počelo 1958, a dobijeni psi postali su osnova gajenja savremenog nemačkog pinča.

To je elegantan i okretan pas srednje veličine, kvadratično građen i veoma muskulozan. Visina u grebenu je 40-50 cm, glava je izdužena i uska sa blagim stopom i njena dužina prema dužini leđa je u odnosu 1:2. Linije profila čela i nosnika su paralelne, lobanjski deo je ravan i nepoželjna je naglašenost obraza. Mana je glava bez stopa, kratka ili špicasta njuška, kao i puna ili široka lobanja. Zubalo je potpuno, makazasto, snažno i zatvoreno. Uši su visoko usađene i polupreklopjene, oko je tamno, ovalno i srednje veliko, a mana je ako je sitno i koso. Vrat je dugačak, elegantno zasvođen, suv i u potiljku izdignut i snažan. Trup je kvadratičan, grudi duboke i umereno široke, pljosnatih rebara, prsa su izražena, a trbuh umereno pribran.

Telo je elegantno, sa “reljefima” i vidljivim mišićima ispod kratke dlake. Najvažnija je dobra povezanost tela, pa su nepoželjne uska i zdepasta figura. Rep je visoko usađen i uspravno nošen. Prednje noge imaju iskošene plećke i prednji profil se završava sa prednjim delom prsa. Strma plećka, profil terijera i uski stav prednjih nogu su velike mane. Podlaktica i prednje došaplje su pravi, a zadnje noge odgovarajuće uglovane, što omogućava “izdašan” hod. Poskakivanje i štulast hod su mana. Šape su kratke i mačje, sa zasvođenim i stisnutim prstima.

Dlaka je polegla, sjajna i bez ogoljenih mesta, a boje su crna sa rđasto-mrkim paležom (po mogućstvu potpunim), jednobojna crna bez belega, jednobojna srneće-mrka i jelenje crvena.

Prosečan životni vek mu je 12-15 godina, i spada u generalno zdrave rase. Preporučuje se redovna provera na displaziju kukova i progresivnu atrofiju retine.

 

Dobroćudan i odvažan

Ovaj pas je smeo i budan, i uprkos dobroćudnom karakteru može da bude nepoverljiv prema nepoznatima što ga čini ozbiljnim čuvarom. Zbog kratke i čiste dlake pogodan je za držanje u stanu i nije previše izbirljiv u ishrani.

Rasa druge grupe

Prema klasifikaciji FCI, nemački pinč pripada rasama 2. grupe, sekcije 1 (pinčeri i šnauceri). Standard pod brojem 184 poslednji put je korigovan 2007. i ne podleže ispitu u radu.

Dr vet. Darko Drobnjak