Naslovna Izdvojeno NAJSTARIJA NEMAČKA RASA PTIČARA

NAJSTARIJA NEMAČKA RASA PTIČARA

923
0
PODELI

 

O poreklu vajmarskog ptičara postoje brojne teorije. Jedino je pouzdano da je vajmaranac, već u prvoj polovini 19. veka držan na dvorcu u Vajmaru. Sa početkom čistog uzgoja, bio je gotovo isključivo u rukama, profesionalnih lovaca i šumara u srednjoj Nemačkoj, koji su bili okrenuti samo ka radu, pre svega u okolini Vajmara i Tiringena. Oko 1890. otpočeo je i upis u rodovnu knjigu.

Pored kratkodlakog vajmaranca pojavio se krajem prošlog veka, mada samo pojedinačno, i dugodlaka varijanta. Vajmaraner je tokom upisivanja u rodovnu knjigu uzgajan čisto. Na taj način vajmaranac je najstarija nemačka rasa ptičara koja se više 100 godina gaji u čistoj rasi.

Lovački pas

To je srednje velik radno upotrebljiv lovački pas sa snažnom muskulaturom. Mužjaci su visoki 59-70 cm (idealno 62-67 cm), ženke 57-65 cm (idealno 59-63 cm). Težina mužjaka je 30-40 kg, ženki 25-35 kg. Dužina tela prema visini grebena je 12:11.

Lobanja je u harmoniji prema veličini tela i ličnom delu. Kod mužjaka šira nego kod ženki, ipak kod oboje odnos širine gornjeg dela glave prema ukupnoj dužini glave stoji u dobroj proporciji. Po sredini čela je udubljenje. Potiljna kost blago je do srednje izražena. Iza očiju jasno izražene jagodične kosti. Stop je neznatan. Nosna pečurka je velika, stoji iznad vilice. Obojena tamnom bojom mesa, unazad prelazi u sivu boju. Njuška je duga, a osobito kod mužjaka. Iz profila gotovo oštrih ivica. Nosnik je ravan, često nešto ispupčen, nikada ulegnut.  Usne su srednje preklapajuće, one su kao i nepce boje mesa. Vilice su snažne. Obrazi su mišićavi i jasno izraženi. Zubalo je pravilno i snažno, makazasto. Oči su boje ćilibara, tamnije do svetlije, inteligentnog izraza. Kod štenadi su nebo plave boje. Okrugle su i blago koso postavljene. Kapci dobro priležu. Uši su široke i prilično duge, dopiru do ugla usana. Visoko i usko usađene, na dole su špicasto zaobljene.

Vrat je plemenito nošen, gornja profilna linija je zaobljena. Mišićav, gotovo okrugao i nije kratak. Ka plećkama se pojačava i harmonično prelazi u grudi i leđnu liniju. Greben je dobro izražen. Leđa su čvrsta i mišićava, bez ulegnuća. Nisu nadgrađena. Nešto duža leđa su svojstvena rasi i nisu greška. Sapi su duge i srednje koso postavljene. Grudi su snažne, ali ne preterano široke, sa zadovoljavajućom dubinom.  Dopiru do laktova. Dobro su zaobljene, bez bačvastog oblika, sa dugim rebrima. Predprsje je dobro izraženo. Linija stomaka je blago podižuća, ali stomak nije prikupljen. Rep je snažan i dobro odlakan. Obešen u mirovanju, pri povećanoj pozornosti ili pri radu nošen vodoravno ili višlje od linije leđa.

Dve varijante

Prednje noge su ravne i paralelne, ali nisu postavljene široko. Plećke su duge i kose, dobro priležuće. Snažno mišićave. Dobrog ugala između plećke i nadlaktice. Nadlaktica je koso postavljena, dovoljno duga i snažna. Laktovi su slobodni i ravno postavljeni, niti na unutra niti napolje usmereni. Podlaktica je duga i ravna. Šaplje je snažno i napeto. Došaplje je blago koso postavljeno. Šape su zatvorene i snažne. Stoje ravno prema sredini tela. Prsti zaobljeni. Nokti svetio do tamno braon obojeni. Jastučići dobro pigmentisani, jedri.

Zadnje noge  dobro mišićave. Paralelno postavljene, nisu okrenute ni napolje ni unutra. Butina je dovoljno duga, snažna i dobro mišićava. Koleno je snažno i napeto. Potkolenica je duga. Skočni zglob je snažan. Došaplje je gotovo vertikalno. Šape zatvorene i snažne, bez zaperaka.

Koža je dobro, ali ne previše priležuća.

Postoje dva varijeteta dlake.

Kratkodlaki: kratka, snažna, veoma gusta, ravno priležuća pokrovna dlaka. Bez ili sa neznatnom podlakom.

Dugodlaki: meka, duga pokrovna dlaka sa ili bez podlake. Ravna ili blago talasasta. Dlaka na korenu ušiju duža, a na vrhovima ušiju dozvoljena je somotasta dlaka. Dužina dlake na strani 3-5 cm, a na donjoj strani vrata, predprsju i stomaku većinom nešto duža. Dobre perjanice i pantalone, pri tome na dole nešto kraće. Rep dobro obojen. Prostor između prstiju dobro odlakan. Dlaka na glavi je kraća. Boja dlake je srebrno, rđasta ili mišje siva kao i prelazi između ovih tonova. Glava i uši često nešto svetlije. Bele oznake dozvoljene su u ograničenoj veličini samo na grudima i prstima. Slučajno se na sredini leđa može naći, više ili manje izražena, tamna jeguljasta pruga. Braon palež je teška mana.

Karakter

To je svestran, lako vodljiv, čvrste naravi i pasionirani lovački upotrebljiv pas sa sistematskim i izdržljivim traženjem, ipak nije preterano temperamentan. Oštar na grabežljivce i divljač, ali ipak nije agresivan. Pouzdan u markiranju i radu u vodi.

 

Zdravlje

Životni vek je od 10 do 12 godina. Za jedinke koje se koriste u priplodu poželjno je uraditi snimanje kukova na displaziju.

Standard

Po klasifikaciji Međunarodne kinloške federacije vajmarski ptičar spada u rase 7 grupe (ptičari), sekcije 1 (kontinentalni ptičari). Podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 99, poslednji put je korigovan 2015. godine.

Dr vet. Darko Drobnjak

 

 

PODELI
Prethodni članakUČIMO OD VEVERICA
Sledeći članakRIBICA KAO PAPAGAJ