Naslovna Događaji NAJMLAĐI ČUVARI PRIRODE

NAJMLAĐI ČUVARI PRIRODE

2499
0
PODELI

VRT U OBLIKU SPIRALE U DVORIŠTU OSNOVNE ŠKOLE U BEOGRADU

 

Pre izvesnog vremena, Osnovna škola “Đura Jakšić” na Kanarevom brdu u Beogradu proglašena je obrazovnom ustanovom s najlepše uređenim dvorištem i, kao nagradu, dobila je sredstva za izgradnju fontane i letnjeg amfiteatra. Kolektiv škole, kojim rukovodi direktorka Tamara Jelić, zaključio je da između ova dva značajna objekta, “na oko” nedostaje još nešto, pa se odmah pristupilo izradi plana da se na tom mestu nađe i jedan lep vrt.

Budući da su u tom periodu u školskom dvorištu izvođeni radovi na sanaciji podloge, učenici četvrtog tri razreda, zajedno sa učiteljicom Jasminom Perović, odlučili su da preostali šut od prirodnog materijala bude osnov za gradnju budućeg vrta. Da bi sve bilo interesantnije,” pala” je odluka da buduća oaza bude specifičnog spiralnog oblika, a kao šlag na torti, vrt je ukrašen zasadima raznovrsnih biljnih vrsta koje su učenici doneli.

Danas u vrtu ima raznovrsnih biljaka, od cveća, ukrasnog šiblja, sezonskog povrća pa do lekovitog bilja. Održavanje, zalivanje i nega ove lepe “biljne spirale” prepušteno je učenicima koji su to shvatili ozbiljno i s velikom predanošću neguju svoju malu oazu. Na ovaj način, deca posvećuju pažnju očuvanju prirodnog ambijenta u urbanoj sredini i istovremeno, u okviru nastavnog plana i programa, praktično upotpunjuju deo gradiva iz predmeta “Čuvari prirode” i “Priroda i društvo” manuelim radom.

Dok su učenici stvarali svoje malo utočište u školskom dvorištu, provuklo se nekoliko sumnjičavih komentara o materijalu koji je korišćen u izgradnji. Bilo kako bilo, izgled novog školskog vrta pokazuje da i neugledni materijali mogu da oplemene ambijent u kojem deca svakodnevno borave.

A kad se svemu ovome doda i činjenica da su na stablima drveća u školskom dvorišti postavljene kućice za ptice, koje su takođe napravili učenici ove škole, to je još jedna potvrda brige o očuvanju flore i faune i pokazatelj da se ljubitelj prirode postaje od malih nogu.

Tekst i foto: Slobodan Stefanović