Naslovna Lov i ribolov NAJKRAĆI PUT DO BOGATIJIH VODA

NAJKRAĆI PUT DO BOGATIJIH VODA

6482
0
PODELI

 

RIBOLOV

POKRET “UHVATI I PUSTI” IMA SVE VIŠE PRISTALICA MEĐU RIBOLOVCIMA MLAĐE I SREDNJE GENERACIJE

Najkraći put do bogatijih voda

Mirko Mihailović iz Topole je veoma uspešan varaličar, koji najradije lovi smuđa tehnikom džigovanja. Ribolovci koji prate njegove objave na društvenim mrežama znaju da Mirko često ostvaruje za naše prilike fantastične ulove i upecane smuđeve posle fotografisanja vraća u vodu.

Vredan ulov

– Vraćam sve smuđeve, bez obzira na veličinu, i objavljivanjem takvih fotografija, kao i video-snimaka, pokušavam da popularizujem pokret “uhvati i pusti”, naročito među mlađim kolegama. Uz borbu protiv ribokrađe i krivolova, promocija “Catch&Release” pokreta najbolji je i najkraći put do bogatijih voda – objašnjava Mirko.

Smuđa najčešće lovi na Velikoj Moravi, a poslednji vredan ulov ostvario je u blizini Velike Plane, uhvativši 21. februara pravog kapitalca koga nije izmerio, ali pretpostavlja da je imao između sedam i osam kilograma.

Došao je na šed “Keitech Easy Shiner” od 12,5 centimetara, koji je bio montiran na džig udicu “VMC” veličine 5/0 sa olovnom glavom od 14 grama. Pecao sam dvodelcem “CD Blue Rapid” od 2,7 metra, mašinicom “Shimano Twin Power 4000 FA” i strunom “Power Pro” nosivosti 15 libri – navodi naš sagovornik.

Kada je u pitanju zimsko varaličarenje smuđa na velikim rekama, Mirko najviše uspeha ima na dubokim mestima sa sporim tokom i preprekama na dnu, naročito ako je vodostaj u blagom porastu.

Praćenje vodostaja

– Redovno pratim vodostaj i reagujem na vreme. U mutnijoj vodi smuđ može da se javlja i danju, ali u bistroj vodi treba pecati u svitanje i sumrak, naročito u prvih nekoliko sati mraka i pod uslovom da vremenski uslovi dozvoljavaju takve aktivnosti. Zimsko pecanje traži sporiju prezentaciju, ali smuđ ponekad dobro reaguje i na agresivnije vođenje, uprkos hladnoj vodi – otkriva Mihailović.

Kada je reč o varalicama, ovaj iskusni ribolovac koristi silikonce mnogih proizvođača, ali izdavaja šedove i tvistere “Orka”, “Monarch Dok”, “NL”, “Mushoki”… On podvlači da ribolovci ne treba da zaziru od velikih mamaca, pogotovo ako je svetlost slaba, a voda mutnija. Velikim silikoncem lakše ćemo isprovocirati grabljivicu, posebno u zimskim uslovima, kada joj je metabolizam usporen.

S. L.

 

Kapitalac “izdžigovan” iz Drave

Pokret “Uhvati i pusti” ima sve više pristalica, pogotovo među mladim ribolovcima, ali i njihovim kolegama srednje generacije, dok se stariji i dalje drže pravila po kome se ono što se ulovi nosi kući. Ali, i među starijim ribolovcima ima onih koji shvataju značaj “Catch&Release” filozofije, o čemu svedoči i skorašnji ulov Dragutina Šumanovca iz Petrijevaca u Hrvatskoj.

Džigujući na Dravi u Josipovcu kraj Osijeka, Dragutin je 24. februara prevario kapitalnog smuđa, teškog 11,5 kg i dugačkog 101 cm, najvećeg u dugogodišnjoj ribolovačkoj karijeri. Riba je bila puna ikre i Šumanovac je bez razmišljanja odlučio da je pusti, što je ovekovečeno video-snimkom koji smo dobili uz fotografiju i podatke.

Ovaj fantastičan ulov ostvaren je šed-tvisterom “Orka”, udicom “Sasame” veličine 6/0 sa olovnom glavom od deset grama, štapom “Savage Gear Bushwhacker” od 2,4 metra, težine bacanja od 15 do 50 grama, mašinicom “Surecatch Unity UTF 35” i upredenicom “Power Pro” nosivosti 10 libri.

S. L.

 

Moravski smuđ od osam kila

Miloš Nikolić iz Velikog Orašja je pasionirani šarandžija i varaličar, koji je od 2015. godine poznat i široj ribolovačkoj javnosti. Na samom početku te godine, Nikolić je ostvario nekoliko sjajnih ulova kapitalnih smuđeva, o čemu je svojevremeno pisao i “Zov”. Ovoga puta, poslao je sliku kapitalnog smuđa, teškog osam kilograma, koga je uhvatio 26. februara.

– Pratio sam vodostaj i povremeno izlazio na reku u okolini Velike Plane, obilazeći pozicije koje bi pri niskoj vodi mogle da daju ribu i nadajući se nekom udarcu. Moja upornost se isplatila, jer sam tog popodneva na šed “Orka” od 11 cm uhvatio kapitalnu ženku – kaže Nikolić, koji je trofejnoj ribi poklonio život.

– Nakon što je moj kolega napravio nekoliko fotografija, stavio sam smuđa u mrežicu i ostavio ga da se oporavi, a zatim sam ga vratio u Moravu – kaže Miloš.

Ovaj ulov ostvaren je štapom “Sportex HM Turbo Spin 3” od tri metra, težine bacanja 60 grama, mašinicom “Shimano Exage 4000 FC” i pletenicom “Power Pro” prečnika 0,16 milimetara.

S. L.

Brižni drinski alasi

Sportsko-ribolovno udruženje “Bistro” iz Zvornika podelilo je nagrade i priznanja najuspešnijim članovima u ligi “Uhvati i pusti”. Cilj ovog takmičenja revijalnog karaktera bilo je da promoviše sportski ribolov i podstakne ribolovce na to da posle fotografisanja sa ulovljenom ribom, istu vrate u njeno prirodno stanište.

– Ovo je prva revijalna liga “Uhvati i pusti” u kojoj su naši članovi lovili i odmah vraćali u vodu mladicu, najplemenitiju drinsku ribu. Naš moto je: “Što bismo išli u Mongoliju da pecamo mladicu, kad imamo Mongoliju kod nas.” Sledećeg meseca ćemo organizovati istu ligu u pecanju štuke, kad više ne bude u lovostaju – izjavio je Nikola Cvejić, predsednik SRU “Bistro”.On se zahvalio učesnicima i sponzorima koji su obezbedili vredne nagrade najuspešnijima: raznovrsne varalice, kopče za varalice, najloni, kačketi…

Među najuspešnijim ribolovcima bili su: Aleksandar Đerić, Simo Vukotić i Željko Stevanović.

– Moj ribolovački “staž” dug je tridesetak godina. U poslednja tri meseca ulovio sam i vratio petnaestak mladica, a samo za vreme trajanja lige četiri, koje sam poljubio i pustio. Jedna je imala 10 kg, a dve su imale po devet kilograma – izjavio je Đerić, koji je proglašen najuspešnijim ribarem udruženja “Bistro” u protekloj godini i jedan je od najomiljenih među zvorničkim alasima.

Sve upecane i vraćene mladice bile “u meri”, što znači veće od 70 cm, a jedna je bila duža od metra i težila je 11 kilograma.

Simo Vukotić, koji ribari “otkako zna za sebe”, ligu je započeo poslednji, ali je upecao četiri kapitalna primerka.

I Željko Stevanović je nagrađen zbog jedne mladice koja je takođe “bila u meri”.

– Cilj svih ribara u našem udruženju je očuvanje ribljeg fonda, kako bi i pasionirani ljubitelji ribolova iz okruženja i inostranstva posetili naš kraj, reku Drinu, i uživali u lovu plemenite ribe i drugim blagodetima – rekao je Cvejić.

D. Gajić