Naslovna Izdvojeno Da i njima ne bude zima

Da i njima ne bude zima

7813
0
PODELI

Na ulicama u svetu nalazi se više od 200 miliona pasa lutalica, sudeći po podacima Svetske zdravstvene organizacije. U našoj zemlji, taj broj iznosi nekoliko desetina hiljada. Pse koji su slobodni, u urbanim sredinama, napustili su vlasnici ili su na svet stigli negde napolju i podivljali. Oni koji žive na ulicama dobro su prilagođeni tom načinu života, međutim, kada se temperatura spusti ispod nule, nastaju problemi.

Pogubni antifriz

Neki psi odlično podnose hladno vreme, na primer rase i mešanci ovčarskih pasa, haskija, malamuta, samojeda, šarplaninca… Kratkodlaki i brahicefalični psi, tj. psi kratke “zgužvane” njuške, teže podnose hladno vreme. Najosetljiviji su štenci, koji u prvim danima života nisu sposobni da održavaju svoju telesnu temperaturu, već su i u tom pogledu u potpunosti zavisni od majke.

Problemi s kojima se suočavaju psi i mačke na ulicama u zimskom periodu su mnogobrojni. Prvenstveno postoji opasnost od hipotermije, pada telesne temperature. Oni jesu zaštićeni dlakom, ali kad je temperatura izuzetno niska, pogotovo kad pada sneg ili kiša, dlaka se navlaži i to dodatno doprinosi padu temperature tela i osećaju nelagodnosti. Najčešći simptomi hipotermije su: drhtanje mišića, bledilo i nevoljnost.

Posebna opasnost ničijim psima i mačkama u zimskom periodu preti i od trovanja antifrizom. Ova tečnost ima primamljiv miris i slatkog je ukusa, pa je životinje rado poližu, ukoliko je prosuta na snegu ili asfaltu. Trovanje etilen-glikolom iz antifriza može biti fatalno i zato je važno prepoznati simptome koji se javljaju u vidu poremećaja ponašanja, dezorijentisanosti, povraćanja i dijareje, učestalog mokrenja, nervnih napada…

Beg zbog petardi

U periodu tokom zime i novogodišnjih praznika, mnogo vlasničkih pasa završi na ulicama grada, jer se uplaše od pucanja petardi, gužve, vatrometa. Jednostavno, izbezume se i pobegnu. Zato ne treba odmah pretpostaviti da pas koji je na ulici nema vlasnika, ili je izbačen i napušten. On možda pati za vlasnikom i vlasnik za njim. Najbolje što se može uraditi je da se životinja odvede do najbližeg veterinara, koji će ljubimcu očitati čip (ukoliko postoji) i pristupiti bazi podataka, tj. registru pasa i mačaka, utvrditi identitet životinje i naći kontakt vlasnika. Većina pasa lutalica koji se nalaze na ulicama Beograda, čipovani su na grad Beograd, što znači da su vlasništvo grada i podležu programu vakcinacije i sterilizacije. Osim provere čipa, psa možete slikati i objaviti fotografiju na društvenim mrežama, ne bi li ga neko prepoznao. Mačke uglavnom nisu čipovane, pa ako neko nađe usamljenu macu na zimi, a pomisli da je nečija, može se raspitati kod obližnjeg veterinara da nije slučajno njegov pacijent i poznaje li njene vlasnike. Takođe, onaj ko pronađe mačku može da izlepi plakate po kraju u kome je ljubimica pronađena ili iskoristiti društvene mreže. Treba biti pažljiv i prilikom startovanja motora automobila. Mačke su poznate po tome da traže topao kutak na najrazličitijim mestima, zato se često zavuku ispod haube u blizini motora. Treba odvojiti samo minut radi provere nije li neka mačka baš tu potražila privremeno utočište.

Kada napada sneg i nastupe hladni dani, životinjama na ulici nije lako. Mačke su donekle snalažljivije i lako će se skloniti sa ulice, sakriti u neku šupu, tavan ili podrum, na suvo. Međutim, psima mora da pomogne čovek. Ako imate garažu, podrum, dvorište, bilo koji prostor gde možete smestiti životinju na suvo i toplo, učinite to. Ukoliko ipak nemate, možete veoma lako napraviti kućicu od stiropora i najlona i postaviti je na mesto gde znate da lutalice borave.

Idealno bi bilo kada bi svako od nas uveo po jednog psa ili mačku u svoj dom, makar na dan-dva, dok napolju ne otopli. Budući da to nije izvodljivo, treba uraditi onoliko koliko ko može. Ljubav životinje prema porodici, posebno onoj koja ju je spasila sa ulice je nemerljiva. Ako želite odanog prijatelja za ceo život, koji će vam svaki dan ispunjavati radošću i naučiti vas da budete bolji čovek, otvorite vrata svog doma za jednog psa ili mačku sa ulice.

Stanislava Kanjevac

Antrf.

Hitna pomoć

Ukoliko neko ugleda životinju koji se ne pomera, ne može da ustane, neobično se ponaša ili ima vidljive znake povreda po telu, ne treba okretati glavu na drugu stranu. Odvedite je kod veterinara kako bi dobila potrebnu negu i terapiju, ili pozovite Hitnu pomoć za životinje koja radi u okviru Veterine Beograd, na broj telefona: 062 80 90 333

Ulični obroci

Ono što je psima i mačkama na ulici najpotrebnije svakako je obrok. Ukoliko neko želi da im pomogne, na sledeći način neće pogrešiti: ostatke ručka slobodno treba ostaviti pored kontejnera ili, ukoliko se zna gde se lutalice nalaze, treba im odneti. Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite granulisanu hranu i podelite životinjama koje se sreću usput, po gradu.

PODELI
Prethodni članak900 brojeva “Zova”
Sledeći članakPORTUGALKSKI PTIČAR