Naslovna Životinje Felinologija JUBILARNI MRNJAU FEST

JUBILARNI MRNJAU FEST

4733
0
PODELI

Drugog vikenda u januaru, u Domu omladine Beograda održana je tradicionalna prestonička manifestacija posvećena mačkama i onima koji ih obožavaju – Mrnjau Fest, u organizaciji Felinološkog društva LE PETit.

Kao i svake prethodne godine, mačkoljupce je očekivao raznolik sadržaj na festivalu, pa je tako subota bila prebogata sadržajima posvećenim deci. Osim što je posvećen macama, Mrnjau Fest slavi kreativnost, radost života, promoviše razvoj empatije i humanizaciju društva. Najmlađe posetioce u subotu je obradovala pozorišna predstava “Kako su nastale ružne reči” Teatra Itaka, po tekstu Duška Radovića, zatim kreativno-obrazovne radionice i celodnevna animacija za decu i sve to, naravno, u znaku mačke.

Tokom oba dana mačjeg festivalskog vikenda održavala se velika međunarodna izložba i takmičenje mačaka po WCF (World Cat Federation) pravilima, na kojoj su radoznali mačkoljupci mogli da se upoznaju sa oko 20 različitih rasa ovih lepih životinja. Na izložbi je bilo 125 izuzetnih mačaka iz Srbije i inostranstva. Osim iz zemalja u okruženju, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Grčke, neke su stigle baš izdaleka – čak iz Moskve!

Na protekloj izložbi brojno su dominirale mačke bengalske rase i kratkodlake britanke. OSim njih, posetioci su mogli da vide i mnoge druge rase, kao što su: mejn kun, norveška šumska, sibirska neva maskerada, somalijska, turska angora, regdol, britanska dugodlaka, sveta birma, persijska, abisinska, ruska plava, kanadska sfinga, sijamska, tai (tradicionalni tip sijamke)… Takođe, ovo društvo upotpunila je i jedna domaća crno-bela mačka Mara, koja je plenila lepim vaspitanjem i dobrom naravi.

Tokom izložbe iskusan međunarodni tim felinoloških sudija ocenjivao je mačke takmičarke za sudijskim stolovima i nominovao najpripremljenije za popodnevni “Best in Show”, na kome su proglašene pobednice. Tokom centralnog dela takmičenja odigravalo se takozvano WCF Ring (kup) takmičenje – javno prezentovanje i ocenjivanje mačaka, po čemu se WCF takmičenja razlikuju od drugih izložbi i veoma su interesantna za posetioce. Radoznali ljubitelji mačaka su tokom WCF Ringa od sudija mogli da saznaju mnogo toga o rasama koje su bile prezentovane. Za dva dana Mrnjau festa odigrala su se četiri Ring takmičenja – za juniore od 3-10 meseci, za sterilisane mace, za odrasle fertilne mace i specijalni WCF Jubilej Ring, na kome su mogle da učestvuju sve takmičarske kategorije, a koji se na WCF izložbama organizuje kad ima povoda. Ovog puta, bila su dva povoda – Klub odgajivača rasnih mačaka Le PETit je 2018. proslavio petogodišnjicu prijema u WCF (World Cat Federation) najveću svetsku organizaciju ljubitelja mačaka, a 2019. je petogodišnjica prve licencirane WCF izložbe maca u Srbiji.

Izvor: Le PETit WCF

Foto: Ivana Stavanović, Nebojša Nišavić

Antrf.

Jedinstven u Evropi

Le PETit klub, zvanični predstavnik Word Cat Federation u Srbiji, i ovog puta je pohvaljen od strane WCFa za sjajnu organizaciju i inovativnost u organizovanju ovog felinološkog događaja, jedinstvenog ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Mnogi evropski gradovi mogu da se pohvale “cat caffeima”, ali samo u Beogradu postoji mačji festival – Mrnjau Fest!

Ksavijer i Boromir

Lista maca pobednica bila je dugačka, jer je na ovoj beogradskoj izložbi bilo zastupljeno mnogo kvalitetnih primeraka rasa. Najboljom mačkom u ukupnom plasmanu u subotu, Best General, proglašen je Xavier Jantario Wittek regdol mužjak iz Mađarske, dok je u nedelju, kao Best General proglašen Boromir Silverchici, britansko silver saded mače iz Bugarske.

Za dobrobit maca

Nedelja je bila posvećena dobrobiti, te je organizovano udomljavanje maca beskućnica u saradnji sa JP “Veterina-Beograd”. Sve mačke ponuđene za udomljavanje spasila je, odnegovala i pripremila za nove domove grupa volontera sa simpatičnim imenom “Mrnjau staratelji”. Trideset maca je udomljeno na proteklom “Mrnjau Festu”, uz ugovore JP “Veterina-Beograd” o odgovornom vlasništvu. Sve mace su čipovane, vakcinisane na licu mesta i obezbeđena im je besplatna sterilizacija. Društveno odgovorne kompanije koje podržavaju ovu jedinstvenu manifestaciju darivale su udomljene mace.