Naslovna Životinje Felinologija MALA LUKAVSTVA ZA PREVASPITAVANJE

MALA LUKAVSTVA ZA PREVASPITAVANJE

4560
0
PODELI

FELINOLOGIJA

MAČKA, KOJA JE DONEDAVNO ŽIVELA NA ULICI, I TE KAKO SE MOŽE PRIVOLETI NA BORAVAK U DOMU

 

Ako uzmete za ljubimicu mačku koja je navikla da deo dana provodi van kuće, morate znati da su pojedine došljakinje sklone čestim izlascima iz kuće u potrazi za doživljajima. Druge mace, iako su bile bojažljive dok su živele na ulici, takođe mogu da prave svakodnevne probleme, grebanjem po vratima ili mjaukanjem kojim traže da se vrate u staru svakodnevnicu.

Ukoliko ste postali vlasnik ovakve mačke, potrudite se da je prevaspitate, ali treba da znate kako će za to biti potrebno dosta strpljenja i vremena.

Prvi i najvažniji korak je odlazak sa ljubimicom kod veterinara koji će je detaljno pregledati i obaviti potrebne analize. Ukoliko bude trebalo, macu će podvrgnuti određenoj terapiji ili će joj samo biti neophodno čišćenje od parazita.

Hrana kao podsticaj

Hrana izvanredno deluje kao motivacija na mačku koju želite da privolite da više vremena provodi u domu. Da biste iskoristili hranu kao motiv, prvo treba da utvrdite u koje vreme će mačka imati obrok i da se toga strogo pridržavate, pri čemu ćete hranu davati nekoliko puta dnevno, u vidu manjih porcija. Mačka će shvatiti da dobija obroke u određeno vreme. Isprva servirajte hranu pored ulaznih vrata, a potom posudu postepeno pomerajte ka unutrašnjosti. Ulazna vrata treba da budu sve vreme otvorena, kako bi maca shvatila da nije zarobljena. Svoje kretanje i “šetnju” ukućana u prvim danima ograničite da ne biste plašili mačku, koja može da pobedne čim se najede. Da se to ne bi desilo, pokušajte da je prevarite igračkama koje ćete joj ponuditi.

Kutija s posipom

Mačke koje žive van kuće ne znaju kako da koriste kutiju s posipom, pa ih treba tome naučiti. U prostoriji u kojoj se maca oseća bezbednom, treba postaviti nekoliko nepokrivenih posuda sa posipom. Pojedine mačke odmah će se snaći sa novim toaletom, ali ima i onih koje treba postepeno uvoditi u nov ritual obavljanja nužde. U kutije treba staviti običnu zemlju ili pesak, i postepeno dodavati posip, obavezno bez mirisa.

Beskrajna zabava

Boravak na otvorenom nudi macama avanturistima mnogo zabave i dešavanja, pa je logičn i zabavniji od boravka u kući. Budući da su u mačijem spoljašnjem carstvu dostupma nebrojena mesta za skrivanje, pentranje, zavlačenje i osvajanje, potrudite se da sve to mački učinite dostupnim u svom domu. Nabavite specijalne tapacirane penjalice za mačke, a u istu svrhu odlično će poslužiti i visoki komadi nameštaja. Obične kutije postaće omiljena mesta na kojima će se skrivati, a ne treba zaboraviti ni grebalice koje će im pomoći da mirno obeleže teritoriju i ujedno odstrane izumrle rožnate vrhove na noktima.

Mnoštvo igračaka u vidu loptica i mekih predmeta koje mogu da grickaju ili da u njih ubadaju kandže, zainteresovaće macu i pomoći joj da stekne utisak da je i u novoj sredini ostala lovac. Uz vašu maštu i pomoć prilikom navikavanja na zatvoreni prostor, možete da budete zadovoljni ako svoju novu drugaricu naterate da češće ostaje kod kuće nego da, po staroj navici, nastavi da skita napolju.

Prostorija za “osvajanje”

Mačka koja nikada nije živela u kući ili stanu treba da se oseti sigurnom u novom okruženju, pa joj obezbedite jednu prostoriju za “osvajanje”, posle koje će se opustiti i biti spremna da šeta i drugim delovima novog doma.

DA LI STE ZNALI…

Pogled umesto poljupca

Felinolozi, stručnjaci koji proučavaju mačke i njihovo ponašanje, tvrde da one šalju određene poruke kad se ponašaju na specifičan način. Tako se sa sigurnošću tvrdi da mace šalju poljupce ukoliko gledaju vlasnika pravo u oči i zavodljivo trepću! Ovakav postupak one upražnjavaju i prema svojim dlakavim rođakama, što je takođe znak privrženosti i ljubavi koju osećaju.