Naslovna Životinje Kinologija MAHMUD AL DAGISTANI, GENERALNI SEKRETAR KINOLOŠKOG SAVEZA SRBIJE, O SEZONI U PROTEKLOJ...

MAHMUD AL DAGISTANI, GENERALNI SEKRETAR KINOLOŠKOG SAVEZA SRBIJE, O SEZONI U PROTEKLOJ GODINI I NOVIM PLANOVIMA

8748
0
PODELI

Impresivni rezultati

 

Kraj godine prilika je da se saberu utisci i analizira kinološka sezona u našoj zemlji koja je Beogradskom međunarodnom izložbom, održanom 4. decembra, za 2016. godinu i zvanično završena. Prvi čovek srpske kinologije dr Mahmud Al Dagistani generalno je zadovoljan proteklom sezonom.

Prema rečima dr Dagistanija, izložbena sezona 2016. počela je dobro, ali se u letnjim mesecima osetio manji zastoj, pojedine izložbe nisu ni održane, a broj pasa je takođe bio manji. Međutim, od septembra nadalje, pokazalo se da je broj izlagača na izložbama bio isti u odnosu na proteklu godinu. Kruna sezone bio je beogradski CACIB, gde je učestvovao veliki broj domaćih, ali i stranih izlagača. Da je održano manje kinoloških manifestacija, verovatno bi učestvovalo više pasa, ali je politika Saveza trenutno takva. Izložbama je prisustvovalo najviše domaćih izlagača, ali se povećao i broj stranih gostiju.

Kad je reč o rasama koje se pojavljuju na izložbama, najbrojnije su one iz druge grupe, mada sve više ima pasa iz devete. Ono što je već godinama karakteristično na Beogradskoj izložbi jeste veoma mali broj lovačkih pasa, goniča i ptičara, što nije nimalo dobro.

Što se tiče eksterijerne kinologije, sezona je bila veoma dobra o čemu svedoče i rezultati izlagača, ali i veliki broj manifestacija, i to 28 međunarodnih izložbi koje su organizatori prijavili za 2017. godinu. Pojedine manifestacije organizatori su dobili zbog proslave svojih jubileja, a što se tiče nacionalnih i specijalizovanih izložbi, biće ih skoro isti broj koliko i minule godine. Mnoštvo naših izlagača učestvovao je na izložbama u inostranstvu, kako na onima u eksterijeru, tako i na utakmicama u radu.

 

Naredna sezona

– Otvaranje nove kinološke sezone predviđeno je za 5. mart, kad će biti održana Beogradska međunarodna izložba, na kojoj su planirane inovacije – kaže dr Mahmud Al Dagistani.

– Manifestacija će biti organizovana u dve hale (1 i 4) što će omogućiti da ringovi budu prostraniji. Predviđen je poseban ring za nemačke ovčare, što dugo nije bilo praksa, zbog čega je na izložbama bilo manje prijavljenih jedinki te rase, pa bi ovaj podatak trebalo da utiče na odziv izlagača. Prostraniji ring čeka i rotvajlere, kao i na protekloj izložbi, što su izlagači podržali i bili veoma zadovoljni. Prisustvovao sam na više specijalki goniča, kao i na državnom prvenstvu za pse ove rase u Šapcu, i u stalnom sam kontaktu sa vlasnicima šarplaninaca. Posle razgovora s njima uvideo sam da bi cena prijave na nastupajućoj Beogradskoj izložbi, koju organizuje KSS, za ex yu goniče i šarplanince, trebalo da bude manja. Nadam se da će ova odluka podstaći vlasnike da masovnije prijavljuju svoje pse za Beogradsku izložbu.

Dužnost saveza je da pomogne razvoju ovih rasa, jer je primećena stagnacija, naročito kod šarplaninca. Uz stručni rad i materijalnu pomoć, kao i razgovor sa odgajivačima i vlasnicima šarplaninaca, nadamo se unašređenju rase i boljim rezultatima.

 

Državna prvenstva

U 2016. godini održano je tradicionalno Državno prvenstvo za nemačke ovčare, na kome je bilo prijavljeno 210 pasa, zatim državno prvenstvo za rotvajlere i više specijalki koje su bile veoma uspešne i posećene. Održan je i veliki broj smotri i ispita urođenih osobina, naročito za lovačke pse. Po novom zakonu, vlasnici ne mogu izaći na teren, u lov, ukoliko nemaju rasnog i ocenjenog psa koji je položio i IUO. Ukoliko pas položi IUO, KSS mu izdaje identifikacionu karticu lovačkog psa u skladu sa Pravilnikom Ministarstva poljoprivrede.

Još uvek stagniraju utakmice u radu školovanih pasa, ali se nadam i njihovom poboljšanju – dodao je Dagistani.

 

Agiliti sport

– Ova godina u agiliti sportu bila je veoma uspešna za takmičare iz nekoliko naših klubova – zadovoljan je Al Dagistani. – Ekipa koja se ove godine često takmičila ostvarila je veoma dobre rezultate, jer su skoro uvek bili među prva tri takmičarska mesta na manifestacijama. Posetioci Beogradske izložbe svake godine mogu da prate prezentaciju agilitija, a u narednoj godini planiramo da pomognemo razvoju klubova i ostvarivanju još boljih rezultata.

 

Broj štenadi i kvalitet pasa

– I ove godine Srbija će po broju prijavljenih pasa u rodovnu knjigu i održanim manifestacijama biti vodeća zemlja u regionu. Evidentno je da broj prijavljenih štenadi u narednoj godini neće zaostajati za prethodnom, a što se tiče rasa, imamo kvalitetne američke stafordske terijere, koji su u samom svetskom vrhu, zatim rotvajlere, dobermane, boksere, nemačke ovčare, ali i veliki broj drugih rasa, o čemu svedoče postignuti rezultati odgajivača. Postoji i veliki broj eksportnih izdatih rodovnika, što svedoči o kvalitetu naših pasa u okviru svetske kinologije – kaže Dagistani..

 

Saradnja sa državnim institucijama

– Izuzetnu saradnju ostvarujemo sa Ministarstvom poljoprivrede, sa kojima pregovaramo o ukidanju titar antitela za izlazak naših pasa iz zemlje u inostranstvo, ali ovaj proces zavisi od nadležnih organa u EU.

Sredinom decembra održana je redovna godišnja skupština Saveza i tom prilikom usvojeni su izveštaji upravnog i nadzornog odbora, a kompletna sezona ocenjena je kao vrlo uspešna. Delegati su dali apsolutnu podršku daljem radu Saveza koji je zadovoljan aktivnostima društava svojih članova.

Sa željom o još boljoj narednoj sezoni, planirane su mnogobrojne nove aktivnosti koje će kroz plan rada KSS biti objavljene u narednom broju Revije “Zov”.

Koristim priliku da svim kinolozima i ljubiteljima kinologije u Srbiji čestitam Novu godinu i poželim uspešnu narednu sezonu. Takođe, nadam se velikom okupljanju i otvaranju nove kinološke sezone na Beogradskom sajmu 5. marta, kada se održava 60. CACIB Beograd – dodao je generalni sekretar KSS, Mahmud Al Dagistani.

Polaganje ispita

Prošle godine vladalo je veliko interesovanje za polaganje sudijskog isipita: više od 80 kandidata polagalo je ispit prvi put ili je dopunjavalo neke od grupa, a naše sudije sudile su na izložbama širom sveta. Organizovanje polaganja ispita za ovu godinu planirano je za kraj marta.

Darko Drobnjak