Naslovna Životinje Felinologija MAČKA PRIMER BRIŽNE I POŽRTVOVANE MAJKE

MAČKA PRIMER BRIŽNE I POŽRTVOVANE MAJKE

7239
0
PODELI

 

 

Prve lekcije o životu

Mačke su oznate kao veoma brižne i požrtvovane majke, koje su potpuno posvećene svojim mladuncima i budno prate njihove prve korake.

Osim što vode računa o njihovoj ishrani, higijeni i zdravlju, one ih još od malih nogu uče svemu onome što će im biti potrebno u životu, kad dođe vreme da se sami brinu o sebi.

Briga o potomstvu

Briga mačke o potomstvu počinje pre nego što mačići dođu na svet. Buduća majka traži neko zgodno mesto gde će se omaciti, koje treba da bude izolovano, toplo i bezbedno. Kako bi sačuvala energiju pre nego što se mačići rode, mačka se više odmara i leškari, a samo je povremeno aktivna. Kad počnu trudovi i okoti se prvo mače, mačka ga oslobodi od ovojnice, a onda ga dobro oliže da bi ga osušila kako se ne bi prehladilo.

Zatim mu oliže lice, kako bi potpuno uklonila sluz iz usta i nosa, i tako omogućila da počne normalno da diše. Onda očisti prostor oko sebe i pripremi se za dolazak sledećeg mačeta.

Mačka se odaziva na piskutave glasove mladunaca i podstiče ih da počnu da jedu, tako što ih gura prema svojim bradavicama, mada je i sama gladna i iscrpljena. Mačići počnu sami da sisaju u uzrastu od oko dve nedelje. Dok spavaju obično su zbijeni u klupko, jer im je tako toplije i prijatnije i podseća ih na uslove u majčinoj utrobi.

Pošto su isprva vreme nesposobni da vide i čuju, mačići se u svemu oslanjaju na majku. Ona će biti jedina koja će ih hraniti sve dok ne napune šest nedelja, i jedina koja će ih čistiti i spasavati iz neprijatnih situacija ako odlutaju, ili se nađu u opasnosti, jer počinju da istražuju svet oko sebe već u uzrastu od četiri nedelje. Svaka mačka koja je dobra majka brzo će ostvariti vezu sa svojim mačićima, pružiti im svu ljubav potrebnu za njihov emocionalni razvoj i brinuti o njihovom zdravlju i bezbednosti.

Poseban jezik

U početku, mačka i mačići uglavnom se sporazumevaju različitim načinima oglašavanja. Mačka koristi čitav niz glasova kako bi pozdravila, umirila, upozorila, izgrdila ili dozivala mačiće. Kad malo odrastu i postanu pokretljiviji, ona uvodi i niz vizuelnih signala. Mačići brzo uče tako što posmatraju majku.

Događalo se da mačka usvoji i mladunce koji pripadaju nekoj drugoj vrsti, ponekad zbog toga što su mačići iz njenog legla uginuli, ili je tuđe mladunče naišlo na nju upravo u vreme kad ima mlade, pa joj je nivo hormona veoma visok. Dejstvo hormona uspeva da nadvlada mačkine predatorske instinkte, pa ona prihvata tuđe mladunče i priključuje ga svom leglu. Mladunci izgleda brzo prevazilaze međusobne razlike i počnu da jedu, spavaju i igraju se zajedno.

Kad mačići napune šest nedelja, na njima se zapažaju čudesne promene. Počinju da trče, skaču i da se veru, a po izgledu već liče na mlade mačke. To je trenutak kad ih majka uči prvim važnim stvarima u životu: kako da zakopaju izmet, da vrebaju plen, uhvate ga i ubiju, i mnogim drugim veštinama neophodnim za opstanak.

U ovom prelaznom periodu majka postepeno počinje da ih odbija od sise, trudi se da im bude manje dostupna i sklanja se od njih kako bi našla malo vremena za sebe. Sve je manje spremna da ih pušta da sisaju i više nije tako prijateljski raspoložena prema svojim mačićima, sve dok je svi ne napuste i počnu sami da brinu o sebi. Ovakvo ponašanje nije nimalo okrutno, već predstavlja samo jednu fazu prirodnog procesa odrastanja.

Slobodanka Jovičić

PODELI
Prethodni članakBUL TERIJER
Sledeći članakSTAFORDSKI BUL TERIJER