Naslovna Životinje Felinologija LJUBIMICE SA KONKURENCIJOM

LJUBIMICE SA KONKURENCIJOM

2757
0
PODELI

 

KAKO SE IZBORITI SA AGRESIJOM DVEJU ILI VIŠE MAČAKA KOJE ŽIVE U ZAJEDNICI

Jedan od najčešćih problema u vezi s ponašanjem mačaka je agresivnost među dve ili više jedinki koje žive u domu. Brojni su uzroci takvom ponašanju: neslaganje karaktera, borba za teritoriju ili činjenica da u kući ima suviše “konkurencije”. U normalnim prilikama, mačke uspostavljaju međusobnu hijerarhiju, ali nezgodu predstavlja nepredvidivost njihovog karaktera i ponašanja. To znači da mačke, koje su se dugo dobro slagale, najednom počnu da se ponašaju agresivno jedna prema drugoj, a vlasnici ne uspevaju da odgonetnu zašto se to dešava.

Razlozi agresije

Ukoliko u kući postoje dve mačke, ili više njih, i dođe do ispoljavanja njihove agresivnosti, prvo treba da ustanovite da li je bilo nekih promena, kao što je poseta gostiju, renoviranje stana, dolazak bebe, odlazak na godišnji odmor, preseljenje člana domaćinstva, nečija bolest ili smrt, odnosno bilo kakva izmena uobičajene situacije. Sve te promene, koje nam izgledaju beznačajno, stresne su za mačke i mogu bitno da utiču na njihovo ponašanje. Agesivnost do koje dolazi posle razdvajanja mačaka, recimo ako je jedna bila kod veterinara, može se javiti zbog neprepoznavanja, jer će, po povratku s pregleda, mačka imati na sebi mirise koji nisu uobičajeni.

Preusmerena agresivnost može se javiti i ako mačku uzbuni iznenadni spoljni nadražaj, na primer ako neka njena rođaka – lutalica uđe kroz prozor. Većina takvih i sličnih situacija može se prevazići ako se mačke razdvoje na izvesno vreme i zatim postepeno dovode u situacije da budu zajedno. Pritom ih treba ponuditi nagradom, u vidu maženja, igračaka, mačje trave ili neke poslastice. Jedan od “trikova” koji će naterati mačke da se ponovo zbliže je i da ih pospete malom količinom kolonjske vode, jer će tako osetiti da imaju isti miris.

Prevencija kao lek

Predupređivanje izbijanja agresije među mačkama preduslov je njihovog skladnog zajedničkog života. Postoji nekoliko efikasnih načina da se to postigne.

Treba obezbediti posebni životni prostor svakoj mački, jer se često svađaju zbog teritorije. Većina njih voli da ima mali prostor samo za sebe, zbog čega treba pažljivo pratiti navike ljubimica. Važno je ustanoviti gde koja provodi najviše vremena, staviti na to mesto nešto što će im poslužiti kao postelja, zatim malo hrane i vode i, eventualno, posudu sa posipom.

Ne treba grubo i burno reagovati na čarke koje izbijaju među mačkama. Ako im teško uspeva da se slože i da ne napadaju jedna drugu, bitno je osigurati da govor tela vlasnika i ton njegovog glasa budu opušteni i da podstiču na igru. Ako se mačkama obraćate umirujućim glasom i uz pokrete koji opuštaju, to će mnogo pomoći da se agresivnost prevaziđe.

Oprezno reagovanje

Koliko će vremena biti potrebno da one prevaziđu međusobnu agresiju, zavisi od toga kakve su razmere sukoba i koliko dugo problem traje. U izvesnim situacijama najbolji lek protiv mačije agresije jeste medikament, ali se pre toga treba posavetovati sa veterinarom.

Ako ste svedok mačije tuče, ne pokušavajte da se fizički umešate kako biste ih razdvojili. U toku sukoba, mogu vas povrediti ujedima ili dubokim ogrebotinama, što može prouzrokovati infekcije i zahtevati primenu antibiotika, ušivanje povreda ili čak hiruršku intervenciju.

Mačke su veoma brze i snažne kad se tuku i u pitanju su bukvalno sekunde. Da biste prekinuli tuču, preko njih bacite jaknu ili ćebe, ili im skrenite pažnju bacanjem jastuka. Udaranje novinama po nameštaju takođe može da bude od pomoći, jer će iznenadni zvuk uplašiti mačke. Ako se u vašem domu mačke često tuku, možete ih poprskati vodom i to će u svakom slučaju da prekine tuču.

Čim se razdvoje, zatvorite ih u odvojene sobe da bi se umirile. Potom im se oprezno približite i proverite da li su povređene, krvare li ili imaju otok. To učinite i dva-tri dana posle tuče, jer se neke povrede kasnije ispoljavaju, pa ukoliko ustanovite da su povređene, odvedite ljubimice veterinaru.

Razonoda  

Ukoliko mačke frkću jedna na drugu i pokazuju nervozu, treba ih razonoditi njihovom omiljenom igračkom ili nekom poslasticom. I što češće im se obraćati umirujućim tonom.


Ponekad mačke koje žive zajedno ne uspevaju da nađu zajednički jezik. Ne podnose se, stalno se tuku i ništa što preduzimate da takvo ponašanje prestane ne uspeva. U tom slučaju, jedino rešenje je da jednu od mačaka poklonite nekom od prijatelja ko će joj pružiti ljubav.

Vera ILIJIN

 

PODELI
Prethodni članakMRAV PAMTI KAO SLON
Sledeći članakHOLANDSKI PINČ