Naslovna Uncategorized LICE I NALIČJE LJUBOMORE

LICE I NALIČJE LJUBOMORE

5292
0
PODELI

 

 

DOLAZAK BEBE U DOM I DOVOĐENJE NOVOG LJUBIMCA MOGU DA IZAZOVU PROMENE U PONAŠANJU MAČKE

 

 

Mogu li mačke da budu ljubomorne i da li uopšte osećaju ovu emociju? Da li su ljubomorne na pse, na druge mačke ili neke životinje, pa i na ljude?

U određenim slučajevima, ljubomorna mačka pokazuje određene znake u ponašanju, recimo prilikom dolaska novog člana porodice u dom, rođenja bebe. Mačka, koja je do tada uživala povlašćeni status omiljenog člana domaćinstva, iznenada počinje da frkće na bebu i njene roditelje, svoje vlasnike, i na sve ostale ukućane, a dešava se da urinom poprska nogice kolevke ili bebinog kreveta. Radost na licima ukućana jednostavno dovode do promene ponašanja mačke koja počinje da se oseća ugroženom, jer više nije u centru pažnje i postaje ljubomorna.

“Uvređena” maca

Mačke pokazuju ljubomoru tako što pokazuju promene u ponašanju. “Uvređena” ili nesrećna ljubimica se ne ustručava da to i pokaže, pa frkće, “gunđa” i udara šapom novog člana porodice. Pojedine mace mirnije podnesu promene, pa se ustručavaju da pokažu nezadovoljstvo, ali se zato sakrivaju iza ili ispod nameštaja, ili odbijaju hranu. Kao druga krajnost može se javiti preterana zahtevnost ljubimice, kad ona stalno ide za vlasnicima i traži pažnju. Ukoliko mačka oseti da pridošlica ugožava njenu teritoriju, instinktivno će početi da urinom obeležava verikalne površine u domu.

Važno je da vlasnik utvrdi da li se promene u ponašanju mačke događaju zbog njenog emocionalnog stanja ili zbog nekog zdravstvenog problema. Ako mačka uporno odbija da jede, sakriva se ili se na bilo koji drugi način neobično ponaša, treba je odvesti veterinaru. Može da se desi da su kod ljubimice već postojali izvesni problemi koji su dotad bili prikriveni, ali su se zbog novonastale situacije intenzivnije ispoljili. Stres izazvan promenom u životu mace može da izazove bolesti sistema za varenje i probleme sa mokrenjem.

“Starosedelac” i “došljak”

U slučaju da u dom dovodite još jednu macu, veoma je bitno stalno i neprekidno nadzirati situaciju. Važan činilac je i međusobno upoznavanje mačke koja je “starosedelac” i pridošlice. Novu mačku treba smestiti u posebnu sobu u kojoj će biti sama i gde će imati svoju hranu, vodu i posudu sa posipom. Nikako ne treba dozvoliti “glavnoj” mački da ulazi u tu sobu ili da iz susedne prostorije kroz zatvorena vrata frkće i gunđa na novog člana porodice.

Mačke bi trebalo da se međusobno igraju ili njuše kroz zatvorena vrata. Ali, ne treba dozvoliti novoj mački da prisvoji stvari ljubimice “starosedeoca”. Nova maca ne sme da leži na omiljenom mestu za izležavanje koje koristi stara mačka. Takođe, za novu mačku treba nabaviti i nove igračke, nove posude za hranu i nov krevet da se stara maca ne bi osećala ugroženom.

I prijatelji treba da što ćešće dovode bebe i malu decu. Kad beba stigne, neka je mačka onjuši i ispita na svoj način, uz pomni vlasnikov nadzor. Ukoliko maca bude pristojna prilikom upoznavanja sa bebom, treba je nagraditi nekom poslasticom, uz obavezno milovanje.

Ključno u svođenju mačije ljubomore na minimum je konstantno posvećivanje pažnje ljubimici, bez obzira na vlasnikove nove obaveze. Ne treba joj uskratiti ljubav i pažnju na koje je navikla, inače će pomisliti da je pridošlica zauzela njeno mesto. Maci treba pružiti dodatnu pažnju, dok se ne navikne na novu situaciju.

Preventivno navikavanje

Ukoliko u dom stiže beba, mačku treba unapred pripremati za suočavanje sa detetom. U tom smislu, vlasnik treba povremeno da na svoju kožu pospe malo pudera za bebe ili losion, kako bi se maca navikla na nove mirise. Nije naodmet puštati snimljen plač bebe, što će ljubimici olakšati navikavanje na nove zvuke.

Upoznavanje sa psom

I kad u kuću dođe pas, nadzor je veoma bitan kad ga budete “predstavljali” mački koja već živi u domu. Ukoliko osetite da mačka neće dobro da podnese razigrano i energično štene, možda bi trebalo da razmislite o dovođenju starijeg psa, već naviknutog na mačke koji je, uz to, i prijateljski nastrojen prema njima. Pas treba da bude na povocu, a mačka mora da ima prostor da pobegne ukoliko joj se nešto ne dopadne prilikom suočavanja sa novim stanarom. 

Pripremila Vera Ilijin