Naslovna Životinje Felinologija LEČENJE AKUPUNKTUROM: Olakšanje uz iglice i dodir

LEČENJE AKUPUNKTUROM: Olakšanje uz iglice i dodir

6149
0
PODELI

Cilj akupunkture je da navede telo da se samo izleči. Veterinarska akupunktura stimuliše oslobađanje telesnih supstanci koje umanjuju bol i sprečavaju zapaljenja. Ona opušta mišiće na određenim tačkama i ostvaruje efekat oslobađanja bola, ne samo na određenoj tački, već i u celom telu. Takođe, poboljšava protok krvi kroz tkivo, oksidaciju i izbacivanje metaboličkog otpada i toksina. Za razliku od medikamenata, akupunktura nema neželjene efekte, ne ometa funkciju medicinskih suplemenata i bezbedna je u lećenju ili kombinovanom tretmanu.

Veterinarska akupunktura koristi se u lečenju različitih oboljenja, pre svega onih koja se manifestuju zapaljenjima i bolovima. Artritis ili upala zglobova, pojavljuje se u bilo kom uzrastu i stvara mnogobrojne bolne fiziološke promene. Viši stadijum ovog oboljenja izaziva degenerativne promene koje se ispoljavaju nepravilnošću izgleda zglobova čije korišćenje postaje odraničeno, a pokreti pričinjavaju sve jaču bol.

Akupunktura se sprimenjuje i nakon operacija, saobraćajnih nesreća, za saniranje posledica borbe između životinja i posle padova. Kancer može da izazove otok tkiva ili uvećanje sistema organa, što rezultira bolovima, odsustvom apetita i letargijom, pa se akupunktura primenjuje i u tim slučajevima. Metabolička oboljenja, poput disfunkcije bubrega i jetre, pankreasa, zatim mačja hipertireoza, Adisonova bolest, hipotiroidizam i dijabetes izazivaju promene u energiji i apetitu što takođe može da se tretira akupunkturom.

Ovaj postupak podrazumeva ubadanje iglica u tkivo gde se nalaze spojevi nervnih čvorova i krvnih sudova. Oni predstavljaju glavne akupunkturne tačke koje su povezane po celom telu energetskim kanalima. Akupunkturne tačke na telu mačke nalaze se širom mišićno-skeletnog sistema, duž kičme, u blizini svih glavnih zglobova i oko glave.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)