Naslovna Izdvojeno KAKO JE BIŠON POSTAO RODITELJ POMERANCU

KAKO JE BIŠON POSTAO RODITELJ POMERANCU

2889
0
PODELI

 

TAMARA ALEKSIĆ, POZORIŠNA I TV GLUMICA, OPISUJE DIVAN ALI NESVAKIDAŠNJI ODNOS SVOJA DVA PSA

Mlada glumica koja je lepotom i šarmom za kratko vreme osvojila srca domaće televizijske i pozorišne publike, naročito u predstavama Dogvil i Veliki Getsbi, Tamara Aleksić, u srcu ima više nego dovoljno mesta za dva predivna stvorenja, od kojih se teško odvaja. Nije ni čudo, jer Tamara je sušta suprotnost fatalnoj i neprilagođenoj Dejzi Bjukenon koju više nego uspešno tumači u predstavi Veliki Getsbi, što se i primeti čim upoznate Nalu i Belu.

Čim smo prošli kroz kapiju i sklonili se od asfalta, obreli smo se u dvorištu porodične kuće na Zvezdari, gde smo upoznali veseli trio. Reći da deluje kao iz bajke je premalo, a savršeno je mesto da četvoromesečni pomeranac Nala i osmogodišnji bišon Bela provedu vreme u igri.

– Već izvesno vreme ne živim ovde, ali šta ću, ne mogu da se odvojim od njih – otkriva nam Tamara, i dodaje da je brigu o psima preuzela mlađa sestra Anja, ali se ne zna ko tu zapravo koga više voli.

Napad na rep

Dok Bela uglavnom miruje u hladovini, Nala je neuhvatljiva, jer joj ništa ne može dugo zadržati pažnju, pa ni Tamara. Čas na stolicu, pa s nje, čas kod Tamare u krilo nakratko, pa opet u krug. Međutim, otvor prskalice koji jako odbija sunčev sjaj ne može promaći Nali i opet ide u krug oko nje. Energija i živahnost je neverovatna, a ceo utisak još više pojačava to što je veoma sitna, ali najviše izraz njenog lica koji liči na iskren osmeh.

Međutim, Bela sve vreme budno motri.

– Čudno se ponašala kada je Nala stigla u naš dom – objašnjava Tamara Aleksić. – Prvo nam nije bilo jasno o čemu se radi, ali znali smo da nije u pitanju tipična ljubomora, kao kad neko nov stigne u kuću. Uskoro je usledio šok kada smo videli da Nala grize rep Beli, ali smo ubrzo shvatili o čemu se radi, pa nam je laknulo.

Naime, dogodilo se nešto što nije toliko retko u životinjskom svetu, ali je ipak nesvakidašnje: Bela je usvojila Nalu, a napad na njen rep je, zapravo, bio vežba.

– Daje joj da oštri zubiće – Tamara ne može a da ne sakrije osmeh dok ovo kaže. – Nije da joj fali trening, naprotiv, evo vidite i sami da gricka sve čega se dohvati, ali je fascinantno da se ovako nešto dogodilo – ističe ona.

Poput materinstva

Pojava usvajanja među životinjama, kako među istim vrstama, tako i među različitim, uvek razgali srca svima koji mogu to da vide. Konkretno, dovođenje psa u kuću u kojoj već postoji još jedan ljubimac, može izazvati sijaset problema vlasnicima, ali to nije slučaj s ljubimcima Tamare Aleksić, naprotiv.

Premda većina ljudi pusti stvari da idu svojim tokom, pa kako bude, to nije najbolji recept u ovom slučaju. Psi imaju mentalitet čopora, i pojava nove jedinke kod starosedelaca izaziva reakciju duboko urezanu u genetskom kodu. Agresija može nastati iz urođene potrebe za uspostavljanjem hijerarhije i dominacije. Ipak, tri psa su minimum koji je potreban da bi se stvorio čopor, i onda se po ustaljenom obrascu dodeljuju činovi.

Međutim, u slučaju Nale i Bele, ti činovi su roditelj i dete, i verovatno dokaz da ljubav može da nadjača genetiku i predodređenost.

Magnetna privlačnost

U međuvremenu, Nala je završila sa prskalicom i napala gumenu kokošku koja joj je omiljena igračka. Sledi performans raznih vratolomija dok se Nala igra, potpuno zanemarujući gravitaciju. Umorna, odlazi kod majke, da iz njenih nedara dobije energiju. Amosfera je nakratko zamrla, međutim, Tamarina mlađa sestra Anja dolazi iz škole, i dva psa osokoljena trče da pozdrave drugu gazdaricu. Toliko ljubavi na jednom mestu može biti samo iz iskrenosti i spontanosti, i nikakva fikcija ne bi mogla da to dočara.

– Ozbiljno razmišljam da se vratim nazad, i razmišljam o tome svaki put kad ih vidim – kaže Tamara ne krijući privrženost svojim ljubimcima, koji ponovo razdragano trčkraju okolo.

Naravno, Nala prednjači. Međutim, sunce i želja za igrom sa Tamarom koju više ne viđa toliko često iscrple su energiju sićušnog bića, koje se ponovo privilo uz Belu. Nema ništa od poziranja, sve je spontano i iskreno, kao što smo već i primetili. Počinje popodnevna dremka za četvoronošce, a ljude čekaju obaveze.

Napuštamo scenu iz bajke, bacajući još jedan pogled na Nalu i Belu koje odmaraju, ušuškane jedna uz drugu. Stara narodna nije majka ko te rodi, nego ko te odgaji jasnija je nego ikad.

Kraljica lavova

Nala je dobila ime prema jednom od glavnih likova u sada već legendardnom, Diznijevom crtanom filmu Kralj lavova (Lion King) iz 1994. godine. U crtanom, Nala je prijatelj i, kasnije, supruga glavnog lika Simbe. Uz njenu podršku on postaje kralj lavova, a ne bi nas čudilo i da Tamara Aleksić postane kraljica teatra – uz takvu podršku i prijatelja kakvog ima u svojoj Nali.

Ime Nala na svahiliju znači poklon, a Tamara nije mogla dobiti bolji.

Tekst i foto:

Miša Milosavljević