Naslovna Izdvojeno Srpske goničlije ponovo u Evropi

Srpske goničlije ponovo u Evropi

2112
0
PODELI

Evropski šampionat pasa goniča na zeca održan je od 17. do 19. januara u Francuskoj, okolina Tuluza, u mestu Oribaj.

I Srbija je uzela učešće na ovoj najprestižnijoj Evropskoj manifestaciji kada su goniči u pitanju. Selektor reprezentacije, Radivoje Tomašević, sa svojim timom sastavljenim od 10 sudija za rad goniča, omogućio je učešće svima koji su želeli da se oprobaju u kvalifikacijama. Održane su terenske provere pasa, prilikom kojih su po dvoje ili troje kinoloških sudija dva puta propratili rad svakog psa.

Od sedam prijavljenih pasa, izabrana su tri takmičara – dva reprezentativca i rezerva. Za takmičenje u Francuskoj bili su prijavljeni srpski gonič Biber od Kesera (vicešampion Evrope sa prethodnog takmičenja), vlasnika Dragana Kesera Ivanovića iz Vračevića i srpski trobojni gonič Bagi, vlasnika Miloša Aleksića iz Čačka. Treći pas (rezerva) bio je srpski gonič Doktor, vlasnika Dušana Kostića iz Velike Drenove kod Trstenika.

Osim pasa i takmičara, Kinološki savez Srbije predstavljale su i međunarodne kinološke sudije: Radivoje Tomašević, Zoran Erkić, Mihajlo Hadži Pavlović, Aleksandar Beljić i Zoran Đokić.

Takmičenje koje je održano 19. januara, prema propozicijama, trajalo je četiri sata. Srpski trobojni gonič imao je dovoljno znanja i sreće da podigne i goni zeca, što mu je donelo plasman na ovom prvenstvu. Naš gonič imao je otežavajuću okolnost da se prikaže na terenu bez divljači, ali je pokazao odličan rad, traženje, poslušnost, nezainteresovanost za srneću divljač. Uz njegove bodove, kao i poene plasiranog psa Bagija, Srbija je, kao reprezentacija, osvojila peto mesto u Evropi.

S obzirom na to da predstavnici Srbije duže vreme nisu učestvovali na ovako značajnoj manifestaciji, u poslednje dve godine postignuti su odlični rezultati koji obezbeđuju našoj zemlji mesto uz vodeća imena u Evropi.

Uspeh naših predstavnika u Francuskoj bio je samo još jedan od razloga da Evropska goničlijska kinologija pokaže da ozbiljno shvata Savez i Srbiju, kojima je ponuđena organizacija narednog Evropskog šampionata na zeca 2020. godine. Odluku o prihvatanju organizacije tako velikog događaja će doneti Upravni odbor Kinološkog saveza Srbije i blagovremeno obavestiti ljubitelje lovne kinologije.

Tekst i slike: Z. Đokić

Antrf.

Besprekorno predstavljanje

Francuzi su bili odlični domaćini, koji su prijavljenim ekipama dan pre takmičenja prikazali svoj tradicionalni lov srndaća sa konjima i psima, što je oduševilo većinu posmatrača. U popodnevnim satima održano je predstavljanje sudija, a onda i svake reprezentacije pojedinačno. Uz intoniranje himne Republike Srbije, bila je velika čast predstaviti svoju zemlju i kinologiju na tako važnom događaju. Ekipa koja je predstavljala Srbiju zavredela je poseban aplauz, zahvaljujući profesionalnom ponašanju i izuzetnim uniformama sa grbom Srbije i Kinološkog saveza.

Ogroman broj čestitki, ekipa naše zemlje dobila je upravo zbog besprekornog predstavljanja koje je omogućio Kinološki savez Srbije, na čelu sa generalnim sekretarom dr Mahmudom Al Dagistanijem.