Naslovna Ekologija IZVIĐAČI ŠTITE MORAVU

IZVIĐAČI ŠTITE MORAVU

3597
0
PODELI

MEMORANDUM ZA ZAUSTAVLJANJE DOTOKA OTPADNIH VODA IZ JUŽNE SRBIJE

Na inicijativu Odreda izviđača ,”Zavičaj 1093″ iz Vranja potpisan je memorandum ,”Tužna Morava” čiji je cilj da spreči dotok fekalne vode i veliki deo otpada iz južne Srbije koji završava u reci. Potpisivanje je organizovano 3, 6. i 7. marta u Vranju, Leskovcu i Nišu, a paraf na memorandum stavio je 31 predstavnik lokalnih samouprava, javnih preduzeća i EKO udruženja.

Regata kao izvidnica

Prošlogodišnja regata od Bujanovca do Varvarina, dužine 232 km, bila je organizovana radi utvrđivanja stanja na obalama Južne Morave, Odred je dostavio izveštaj Ministarstvu odbrane Srbije, Sektoru za vanredne situacije, Vodoprivrednoj organizaciji “Srbijavode” idrugim nadležnim institucijama i organizacijama, kao i lokalnim samoupravama kroz čiju teritoriju protiče reka.

Jovan Kocevski, starešina Odreda kaže da je iz JP “Srbijavode”, najodgovornije institucije za sudbinu vodotokova, stigla ideja o potpisivanjaumemoranduma uz obećanje da će novac iz evropskih fondova biti usmeren na sanaciju 30 čvorova u gornjem toku Južne Morave.

– Nijedan grad uz reku nema sistem za prečišćavanje fekalnih voda – kaže Kocevski. – Cilj je izrada sanitarnih regionalnih deponija, kako otpad ne bi ulazio u pritoke, a zatim završio u Južnoj Moravi.

Sporne fabrike

Naš sagovornik smatra da su podjednako važni i radovi infrastrukturnog tipa na uređenju vodotoka, kao i promocija turističkih potencijala reke.

Kocevski navodi da će možda na leto biti organizovana nova regata što isključivo zavisi od “Srbijavode” ukoliko uspeju da reše 30 kriznih mesta na koja im je ukazano u prethodnoj regati.

– Voljni smo da sa kraćom ali brojnijom regatom svima stavimo do znanja šta je urađeno za godinu – dodao je Kocevski.

Srboljub Pešić, autor filma “Tužna Morava” od kojeg je i započela priča o zaštiti ove reke, smatra da su fabrike za prečišćavanje otpadnih voda ključna stvar. – Zatim sledi pravilno odlaganje otpada po okolnim selima, a tek posle uređenje obala i kaznene mere. Ljudi često unište deo eko-sistema usled neznanja ili nedostatka profesionalnih radnika, odnosno ekologa prilikom planiranja i izvođenja radova – zaključuje Pešić.

Smeće zaustavilo čamac

Memorandum je usledio kao rezultat prethodnih aktivnosti članova kluba ekstremnih sportova “Extreme” i odreda izviđača “Zavičaj 1093”. Podsetimo da je 2011. posle kratkog dokumentarnog filma “Tužna Morava” Srboljuba Pešića i Ilije Stankovića o zagađenosti reke, u kome je prikazano tadašnje stanje Južne Morave, usledila akcija čišćenja koju su pokrenuli rukovodstvo grada Vranja i Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Samo dve godine nakon što je reka delimično očišćena članovi kluba ekstremnih sportova “Extreme” zatekli su je u još gorem stanju.
Posle
ponovnog spusta gumenim čamcem na Južnoj Moravi između sela Zlatokop i Vranjske Banje, snimljen je drugi deo filma pod nazivom “Tužna Morava 2 – Stara se majka ne laže”. Čamac su nekoliko puta morali da prenose preko plastičnih flaša i srušenog drveća oko koga se nagomilavalo smeće.

– Rekom pliva i hemijski i medicinski otpad, plastične flaše i kese. Južna Morava nije plovna zbog smeća – zaključio je Srboljub Pešić.

Dejana Cvetković

Foto: Večernje Novosti