Naslovna Događaji I MEZIMCI NA SPISKU STANARA

I MEZIMCI NA SPISKU STANARA

6007
0
PODELI

DA LI ĆE KUĆNI LJUBIMCI UBUDUĆE IMATI “OBAVEZE” KAO OSTALI ČLANOVI DOMAĆINSTAVA U STAMBENIM ZGRADAMA?

 

Nekoliko porodica u novosadskom naselju Liman 3, ovih dana bilo je šokirano povećanim iznosom računa za vodu i smeće, jer im je u člana domaćinstva bio “uračunat” i kućni ljubimac! “Novog” člana domaćinstva za pet porodica iz zgrade u Balzakovoj ulici, prema tvrdnjama stanara, nezakonito je “uračunao” predsednik Skupštine stanara zgrade. Novosadsko preduzeće “Informatika”, koje vrši objedinjenu naplatu vode i smeća, navodno je prihvatilo račun, ne proveravajući ko su “novi” članovi domaćinstva.

(Ne)zakonito prijavljivanje

– Imam četvoročlanu porodicu, a niko nije dobio prinovu, niti nam se iko doselio u stan. Predsednik skupštine stanara je kao novog člana domaćinstva uračunao našeg kućnog ljubimca, irskog setera, što nam je nemalo povećalo račun objedinjene naplate – požalio se lokalnim medijima jedan od stanara. “Prozvani” predsednik Skupštne stanara, međutim, tvrdi da je odluku o kućnim ljubimcima kao članovima domaćinstva donela Skupština stanara i da ništa nije nezakonito. Kako je izjavio, nijedan zakon ne brani da se kućni ljubimci tretiraju kao stanari pa je prosledio “Informatici” ono što su zahtevali ostali stanari. Na opasku “oštećenih” komšija da je ovim postupkom prekršen zakon, predsednik Skupštine stanara odgovara da vlasnici kućnih ljubimaca prvi ne poštuju kućni red stambene zgrade, jer svoje mezimce voze liftom iako je to najstrože zabranjeno. Kako je objavljeno u medijima, u “Informatici” su konstatovali da njihove službe ne mogu da kontrolišu da li je neko domaćinstvo u Novom Sadu uvećano ili ne za kućnog ljubimca i da to nije njihov posao.

S druge strane, pravnici upozoravaju da građani nisu u obavezi da kućne ljubimce prijave kao članove domaćinstva, čak i ako većina stanara tako odluči, jer se domaća životinja ne može zakonski registrovati kao član domaćinstva.

Brojne nejasnoće

Svi gradovi imaju odluku o kućnom redu kojom je definisano ko može da bude član domaćinstva i zakon je tu jasan.Predsednik Skupštine stanara prijavljuje broj članova domaćinstva na osnovu prijave vlasnika stana, a ne po ličnom nahođenju ili prema odluci Skupštine stanara”. Zbog toga je nemoguće prijaviti kućne ljubimce kao članove domaćinstva, osim ako neko izričito želi da prijavi životinju kao člana porodice, onda to može lično da uradi.

Ukoliko predsednik Skupštine stanara ipak dostavi spisak u kome je nekoj porodici broj članova domaćinstava uvećan zbog psa ili nekog drugog ljubimca, vlasniku stana preostaje da podnese tužbu protiv Skupštine stanara i njenog predsednika. Iako na sajtu “Informatike” postoji formular koji predviđa da se stanari potpišu i potvrde broj članova, ovo preduzeće u praksi prihvata sve što im dostavi predstavnik Skupštine.
Zabrinjava činjenica
da mnogi stanari kasno otkriju da imaju dodatnog člana koji je prijavljen mimo njihove volje. Njima se račun za vodu sa jednim prijavljenim kućnim ljubimcem uvećava za 1.000 dinara mesečno, jer se, osim potrošnje vode, zaračunavaju i troškovi održavanja higijene i zajedničke struje. Pitanje koje se nadalje postavlja je posebno zanimljivo: kako će se, recimo, osim pasa i mačaka, tretirati ribice u akvarijumu, koje ne mogu bez vode, papagaji ili kanarinci, morsko prase i drugi ljubimci. U svakom slučaju, očigledno je da će biti još mnoštvo primera i polemika u vezi sa promenom statusa kućnih ljubimaca, na štetu kućnog budžeta vlasnika. Ako se zna da je u domaćinstvima sve više kućnih ljubimaca, to se, pre svega, vidi kao mogućnost dodatnih prihoda koji bi mogao da popuni rupe u kasama mnogih gradova u Srbiji.

Izričite odredbe

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objašnjavaju da Nacrtom zakona o stanovanju i održavanju zgrada nisu obuhvaćene odredbe o držanju kućnih ljubimaca, pa tako ni mogućnosti da se oni uvrste u članove domaćinstava. Njima se, objašnjavaju u resornom ministarstvu, ne regulišu ni principi po kojima se utvrđuje cena komunalnih usluga, jer je to predmet uređivanja drugih posebnih zakona.

Slonovi u Nišu

Predsednik Udruženja predsednika skupština stanara u Nišu Saša Kostić kaže da ova organizacija nije dobijala zahteve da se kućni ljubimci prijavljuju radi naplate dodatnih računa. On objašnjava da je njihova pažnja usmerena na ozbiljnije stavke, primera radi, enormno visoke račune u jednom dvočlanom domaćinstvu koje, kako je duhovito izjavio, troši dragocenu tečnost kao da svakodnevno održava higijenu slona!

Peticija

Grupa od 150 Novosađana predala je zameniku gradonačelnika peticiju sa zahtevom da se izmeni odluka o držanju i zaštiti domaćih životinja kojom se zabranjuje upotreba lifta za prevoz kućnih ljubimaca. Peticijom se traži izmena člana 12 kojim je zabranjeno kućnim ljubimcima da se voze u liftu. Ova odredba inače ne postoji ni u jednom gradu na teritoriji Srbije. Tom odlukom su posebno diskriminisani građani koji žive na višim spratovima, a imaju kućne ljubimce, kao i stariji kojima su obično ljubimci jedini prijatelji, a bez upotrebe lifta ne mogu da ih vode u šetnju.

S druge strane, građani koji u stanovima drže kućne ljubimce, s pravom negoduju, jer ako moraju da plaćaju uvećane račune za vodu, onda barem žele da se izbore na pravo da ih voze liftom.

S. Š.