Naslovna Životinje Felinologija I MAČKA NA UZICI!

I MAČKA NA UZICI!

4658
0
PODELI

FELINOLOGIJA

NAVIKAVANJE NA POVODAC OD NAJRANIJEG UZRASTA

Pojava mačke na povocu izaziva čuđenje i nevericu, pogotovo kad većina ljudi smatra kako je mačka životinja koja ne pristaje na ovakve kompromise. Ipak, odbojnost prema povodniku nije osobina svih mačaka, pa da biste naučili ljubimicu da se ne boji ovog načina kontrole, treba da se držite određenih pravila.

Učenje i podmićivanje

Kad mačka dobije potrebne vakcine, bez bojazni je možete pustiti napolje. Međutim, kako biste je na neki način kontrolisali, valjalo bi da nauči kako da se šeta sa povocem oko vrata. Treningu bi je trebalo podvrgnuti u što ranijem uzrastu, kako bi se što lakše navikla na uličnu vrevu, jer starije maćke skoro je nemoguće naterati da izađu na ulicu, kamoli da im se nešto stavi oko vrata. Treba se pripremiti na dugotrajni proces učenja mačke da nosi povodac, čak i na podmićivanje poslasticama.

Izbor ogrlice

Mačke su veoma živahne, pa ih ogrlica oko vrata neće zadržati tokom šetnje van kuće, jer lako mogu da izvuku glavu. Zbog toga se vlasnicima preporučuje kupovina kvalitetnog povoca, izrađenog specijalno za mačke, čija je ogrlica lako podesiva, kao i deo ama koji se obmota mački oko tela. Povodac ne sme da bude suviše zategnut, jer bi u suprotnom otežao disanje, pa će pokazatelj dobro podešene ogrlice biti dva prsta koja ćete bez problema ugurati ispod povoca na vratu i grudima.

Povodac, u zavisnosti od modela, treba da bude pričvršćen za alku na delu koji je omotan oko tela ili između ramena, ali ne sme da bude na mestu uz vrat. Alke kojima je pričvršćen moraju da budu veoma jake.

“Oči u oči” sa amom

Mački će biti potrebno izvesno vreme da se navikne na am, pa ga postavite u blizini mesta koje maca posebno voli i dozvolite da ga razgleda, njuši, čak i da se igra s njim. Posle izvesnog vremena, uzmite ljubimicu u naručje, dajte joj poslasticu koju voli i labavo obavijte am oko njenog tela. Ostavite ga tako nekoliko minuta i kad mačka pokaže da ga je prihvatila, postavite ga pravilno i zategnite koliko je potrebno. Ako ga ne prihvata, nemojte je prisiljavati, nego pokušajte kasnije.

Kad mačka prihvati am, pustite je da se šeta po kući sa njim, proveravajući vreme tokom kojeg ga nosi. Zatim stavite povodac na am i dozvolite mački da ga vuče unaokolo. Obavezno je nadgledajte dok šeta da ne bi negde zaglavila povodac, što bi moglo da izazove gušenje.

Pripreme za izlazak

Sledeći korak je šetnja po kući sa povocem u ruci. Kad uočite da se mačka navikla na povodac i am, vreme je da izađete iz kuće. Počnite od kratke šetnje, na primer samo do izlaznih vrata, gde mačka može da njuška i da se navikava na zvuke i mirise. Kad to uspešno ponovite nekoliko puta, krenite u kratku šetnju oko kuća, ali samo ako ste prethodno saznali imaju li vaše komšije kućne ljubimce-pse, koje puštaju bez povoca, da li ima pasa lutalica, pa ako postoje mesta za izbegavanje, ponašajte se odgovorno.

Neka šetnja bude prijatno iskustvo za vas i vašu ljubimicu!

Bezbedna šetnja

Dok se mačka ne navikne na šetnju s povocem, ponesite transporter za svaki slučaj, ako ljubimicu uhvati panika ili naiđe pas koji će je preplašiti. Kad mačka pokaže da je zavolela šetnju, potrudite se da izlazite uvek u isto vreme, kako bi unapred znala šta sledi.

Za razliku od pasa, mačke ne treba ostavljati vezane ispred prodavnice, jer mogu da se preplaše i zapetljaju u povodac, a desiće se i da naiđe neki nevaljali pas koji će je preplašiti i napasti.

Vera Ilijin

Foto : M. Milosavljević
          Pinterest.com