Naslovna Životinje Felinologija FATALNA POSLASTICA

FATALNA POSLASTICA

3684
0
PODELI

KOLIKO JE ČOKOLADA ŠTETNA ZA MAČKU

 

 

Većini ljudi je poznato da je njihova omiljena poslastica, čokolada, štetna za pse. A kako stvari stoje što se tiče mačaka i čokolade?

Mačke ne navaljuju na čokoladu tako često kao psi, jer su one po prirodi mesožderi i slatkiši ih ne privlače. Međutim, ima mačaka, tačnije mačića koji vole da grickaju čokoladu što je veoma štetno i opasno po njihovo zdravlje.

Zbog čega je čokolada loša za mačke?

Čokolada je puna masti i šećera, a to su dve materije koje se kod mačaka metabolički veoma slabo razgrađuju. Ukoliko mačka pojede čokoladu, javljaju se poremećaji u varenju, povraćanje i proliv, pačak i upala gušterače. To dovodi do bolova u stomaku, letargije i anoreksije. Kod mačaka, upala gušterače može da se razvije u opasnu i često smrtonosnu bolest jetre, koja se karakteriše prisustvom masti u jetri.

 

Atak na srce

Mast i šećer iritiraju mačiji organizam, a postoje i dve supstance, kofein i teobromin, koje su veoma opasne po životinje. Oni podstiču kardio i neurološki sistem kod mačke, tako da trovanje tim materijama može dovesti do povraćanja, proliva i povećanja broja otkucaja srca, a samim tim i do poremećaja srčanog ritma. I temperatura se može povisiti, kao i što se mogu javiti napadi, koma i – smrtni ishod.

Da li su sve vrste čokolade podjednako otrovne za mačke?

Čokolada sadrži kakao u različitim količinama, što stvaraodređeni nivo teobromina u čokoladi. Nezaslađena čokolada za kuvanje sadrži najveću količinu teobromina, a zatim sledi tamna čokolada i na kraju mlečna čokolada. Bela čokolada ima u sebi zanemarivu količinu teobromina, ali često ima veću količinu masti i šećera. Smrtonosna količina čokolade se kod mačke izračunava na osnovu telesne težine, količine teobromina u čokoladi koju je mačka pojela i ukupne količine čokolade koju je mačka pojela.

 

Lečenje trovanja

Što se tiče nekih tipova čokolade, otrovne za mačku mogu biti i veoma male količine. Prema tome, ue vaša mačka pojela bilo kakvu vrstu čokolade, najbolje je da odmah pozovete svog veterinara. Za otrovne materije iz čokolade ne postoji nikakav određeni protivotrov. Teobrominu je potrebno nekoliko dana da se izluči iz organizma mačke, tako da može biti neophodno da vaša ljubimica provede nekoliko dana kod veterinara i da dobija neki tretman koji je ne može izlečiti, ali joj može pomoći da se bolje bori protiv onoga što ju je snašlo.

Veterinar može preporučiti neke od sledećih tretmana ili sve te tretmane zajedno, u zavisnosti od količine čokolade koju je mačka pojela i znakova trovanja koje pokazuje:

  • Izazivanje povraćanja da bi mačka izbacila ostatke čokolade koji su se zadržali u želucu. Taj postupak može biti opasan, tako da nikako nemojte u to da se upuštate bez saveta veterinara.
  • Davanje aktivnog uglja na usta da bi se sprečilo dalje upijanje teobromina u organima za varenje.
  • Intravenozne tečnosti da bi se sprečilo da mačka dehidrira, da bi se nadoknadili elektroliti i da bi se podstaklo izbacivanje otrova.
  • Lekovi protiv napada.
  • Lekovi protiv mučnine i povraćanja
  • Lekovi za smirenje broja otkucaja srca, ako postoji i takav simptom.

U svakom slučaju, ako ste videli da je vaša mačka jela čokoladu ili naslućujete da je to učinila, neizostavno se odmah obratite veterinaru, jer situacija može biti veoma opasna i čak smrtonosna, a što hitnija intervencija veterinara može biti spasonosna.

  • Vera Ilijin

 

 

PODELI
Prethodni članakPOLJSKI HRT
Sledeći članakIZUMRLI SVET NA PROSTORU SRBIJE (4)