Naslovna Izdvojeno Erdel terijer: Na napad žestoko uzvraća

Erdel terijer: Na napad žestoko uzvraća

3900
0
PODELI

Erdel terijer je relativno mlada rasa nastala sredinom 19. veka. Rasa je nastala u severnoistočnoj engleskoj grofoviji Jorkšir u dolini reke Eir po kojoj je i dobio ime. Često se ovi psi nazivaju i „kralj terijera“ iz razloga što su najveći od svih terijera.

Početkom 19. veka među stanovništvom ove grofovije bile su jako popularne utakmice pasa u lovu na vidre kojih je bilo mnogo u priobalju reke. U tu svrhu korišćeni su psi u to vreme nazivani radni terijeri. Smatra se da su to bili tadašnji engleski oštrodlaki radni terijeri koji su po svom izgledu ličili na današnje velške terijere. Ovi psi korrišćeni su za lov na pacove i vidre zbog svojih relativno malih dimenzija i okretnosti. Međutim, kasnije se javila potreba za psom koji neće samo biti brz i okretan, već i dobar plivač i gnjurac, otporniji na bolesti i vremenske uslove. Neke od ovih osobina pronašli su kod druge rase pasa koja i danas postoji a naziva se vidraš. Nažalost ovi psi zbog svoje sporosti u lovu nisu zadovoljili baš u potpunosti tadašnju aristokratiju.

Erdel je kao rasa konačno formiran i priznat 1865. godine, a prvi put izložen u Kejliju kraj Lidsa 1883. i to pod imenom jorkširski terijer talasaste dlake. Tek kasnije mu je ime promenjeno u današnje od strane Britanskog kinološkog saveza.

Erdel je vrlo uravnotežen i tolerantan pas, stabilnih nerava, vrlo pouzdan i nimalo ćudljiv. Voli igru i druženje sa drugim psima, i za njega važi nepisano pravilo da nikada ne napada prvi, već samo onda kada je izazvan, kad zna žestoko da uzvrati. Ne trpi maltretiranje, a naročito ne da se neko ponaša prema njemu kao igrački.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)