Naslovna Životinje Kinologija ENGLESKI ŠPRINGER ŠPANIJEL

ENGLESKI ŠPRINGER ŠPANIJEL

9410
0
PODELI


KOMPAKTAN, SNAŽAN PAS PRIJATELJSKI RASPOLOŽEN, PRECI U BRITANIJU STIGLI IZ ŠPANIJE SA RIMSKIM LEGIJAMA

Engleski špringer španijel je jedna od najstarijih rasa lovačkih pasa u Britaniji. Njihovi preci, dovedeni iz Španije sa rimskim legijama, zajednički su za većinu španijela. U pitanju su španijeli iz srednjeg vijeka i izumrli Norfolk španijeli. Prema pojedinim tvrdnjama engleski špringeri su ustvari, Norfolk španijeli. Sa donešenim psima usladila su brojna ukrštanja sa starim engleskim rasama. Godine 1892. zajedno sa koker španijelom, engleski špringer je priznat kao posebna rasa. Klub za ovu rasu osnovan je u Engleskoj 1921. godine, ali rasa je stekla ogromnu popularnost u Americi i pre toga vremena. Prvobitno ulogu mu je bila da poplaši ptice skrivene u šipražju i u rastinju na nepristupačnim terenima i natera ih da polete iz zaklona i dođu lovcu na nišan. Korišćen je i u lovu hajkom zajedno sa hrtovima i sokolovima.

To je simetričan, kompaktan i snažan pas. Približna visina je 51 cm. Od svih britanskih španijela najviši je na nogama. Lobanja je srednje duga, srazmerno široka, blago zaobljena, penjuća od njuške. Kobasičaste obrve i stop podeljeni sa brazdom između očiju, koja se pruža od prednjeg dela glave do potiljne krvrge, koja ne sme biti istaknuta. Obrazi su ravni. Dužina njuške je u pravilnom odnosu prema lobanji. Srazmerno je0,35cm široka i duboka i dobro isklesana ispod očiju. Usne su srednje debljine. Dobro su razvijene nozdrve i nosna pečurka. Oči su srednje veličine, bademaste, nisu buljave niti upale. Dobro su postavljene, nije vidljiv treći očni kapak, pažljivog, prijateljskog izraza. Boje tamno lešnikovo braon. Nepoželjne su svetle oči. Uši su u obliku režnja, dobre dužine i širine, priležu prilično dobro uz glavu, usađene u visini očiju. Lepo su odlakane. Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje.

Vrat je dobre dužine, snažan i mišićav, bez podgušnjaka, blago zaobljen, ka glavi se sužava. Prednje noge su ravne, dobre snage kostiju. Laktovi dobro priležu uz telo. Došaplja su jaka i vitka. Telo je snažno, ni dugo, niti kratko. Dobro razvijen i dubok grudni koš. Rebra su dobro zaobljena. Slabine su snažne, blago zaobljene, kratke i mišićave. Rep je niže usađen, nikada nošen iznad leđne linije. Dobro odlakan, živahno pokretan. Može biti kupiran u zemljama gde je to dozvoljeno.

Zadnje noge su dobro spuštene. Koleni i skočni zglob dobro, ali ne preterano uglovan. Butina je široka, mišićava i dobro razvijena. Nepoželjni su labavi skočni zglobovi. Šape su zatvorene, kompaktne, dobro zaobljene, sa jakim ispunjenim jastučićima.

Kretanje je potpuno svojstvenog načina. Prednje noge „bacaju” se ravno iz ramena, pri čemu su šape, u slobodnom, blagom stilu, dobro napred izbačene. Skočni0,35cm zglobovi se dobro ubacuju pod telo, sledeći prednje noge u jednoj liniji. Pri sporom kretanju može da pokazuje tipično ravanisanje.

Dlaka je gusta, ravna i otporna na vremenske prilike, nikada gruba. Srednja odlakanost na ušima, prednjim nogama, telu i zadnjim nogama. Boja dlake je jetrena braon (bela, crna), bela ili svaka ova boja sa paležnim oznakama.

Nežan i druželjubiv

Većina engleskih špringera je umerena, nežna i prijateljski raspoložena. Psi ove rase su društveni i sa ljidima, i sa decom i sa psima. Veoma su inteligentni, vešti i poslušni. Puni su energije u igri i lako se daju obučiti. Što je više moguće, žele da budu sa vlasnikom tako da će svaki povratak vlasnika, nagraditi velikom radošću.

Osetljive uši

Životni vek pasa ove rase je od 12 do 14 godina. Kod engleskog špringer španijela u literaturi su opisane različite bolesti specifične za ovu rasu. Češći zdravstveni problemi su zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala, displazija laktova, koronarna arterijaska bolest i progresivna atrofija retine.

Rasa 8.grupe

Prema klasifikaciji rasa Međunarodne kinološke federacije engleski špringer španijel spada u rase 8 grupe (retriveri, cinjavci i psi za vodu), sekcija 2 (cunjavci). Podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 125 poslednji put je revidiran 2009. godine.

Dr vet. Darko Drobnjak