Naslovna Izdvojeno 900 brojeva “Zova”

900 brojeva “Zova”

4546
0
PODELI

Pred čitaocima je 900. jubilarni broj Revije “Zov” koji uskoro obeležava i 35 godina izlaženja. “Zov” je bio i ostao jedini list u ondašnjoj i sadašnjoj državi namenjen ljubiteljima prirode. Od kako ga je postavio i zamislio njegov osnivač i prvi urednik Vladimir Lale Perović, tematika i izgled “Zova” nisu se mnogo promenile, kao ni ritam izlaženja.

Iako je preživeo mnoga krizna vremena, pa čak i ratna, kvalitet sadržaja “Zova” nikad nije opao, naprotiv. “Zov” je preživeo zahvaljujući svojim vernim čitaocima. Na neki način, postao je svojevrsno utočište za sve ljubitelje prirode, brojne kinologe, felinologe, lovce i robolovce, odagajivače različitih vrsta životinja, ptica…

“Zov” već 24 godine tradicionalno dodeljuje nagradu najboljim lovcima za “Lov na bakarnu lisicu”, koji se održava svake godine u februaru, u Kamenovu pored Petrovca na Mlavi. Isto toliko dugo, trofej našeg lista dodeljuje se na “Somovijadi” u Malom Zvorniku, popularnoj “Bućki”. “Zov” je bio organizator i mnogobrojnih kinoloških akcija (“Živi darovi” i “Yu-dog show”).

I u 21. veku, naša Revija “Zov” nastavlja da prati dešavanja u svetu prirode, sa akcentom na ekologiju, budući da je svest o stanju sredine u kojoj živimo veoma bitna za njen opstanak. Istovremeno se sama redakcija trudi da sadržaj lista prilagodi i približi mlađoj čitalačkoj publici koja je, preko rubrike “Zović”, stalno u kontaktu sa prirodom.

“Zov” ne priziva samo prirodu u pomoć, već i istinu kako da je na najbolji način sačuvamo. Isto važi i za ugrožene životinjske vrste kojih je sve više, kako u svetu, tako i na našim prostorima.

Veliki broj stručnih saradnika u listu doprineo je da “Zov” postanu respektabilne novine koje pomažu boljem razumevanju svih tema koje se tiču prirode i životinja. Zahvaljujući tome, “Zov” je postao svojevrstan brend, a s njim u sastavu i sama Kompanija “Novosti” dobija na sadržaju i kvalitetu. Sa “Zovom” i njegovim autorima nijedna tema nije mala, ni nevažna.

S. Š.

(Foto: Miša Milosavljević, fotodokumentacija Zov)