Naslovna Ekologija “KOŽA” OD GLJIVA ZA ODEĆU BUDUĆNOSTI

“KOŽA” OD GLJIVA ZA ODEĆU BUDUĆNOSTI

5731
0
PODELI

 

U SVAKODNEVNU BITKU ZA OPSTANAK I DOBROBIT ČOVEKA I ZAŠTITU PRIRODE, OSIM NAUČNIKA UKLJUČUJU SE I UMETNICI

Za dobrobit planete ne moramo se boriti samo uz pomoć dostignuća nauke i tehnike, već u ovu bitku, koja se u poslednje vreme nameće kao svakodnevna potreba, možemo da uključimo i druge ljudske veštine. Tako se i umetnost našla na spisku metoda kojima možemo poboljšati planetu.

Nov materijal za novo doba

Filip Ros, umetnik i suosnivač firme “Mycoworks”, došao je na ideju o proizvodnji materijala od micelijuma, vegetativnog dela pečurke. Najpre je proizvedena “koža” od gljiva koja u potpunosti može da zameni životinjsku. Proces izrade je veoma jednostavan, a Ros je izjavio da njeno stvaranje nije ništa teže od pravljenja raviola. Rezultat je materijal čvršći od cementa, uz to i biorazgradiv.

Na ovu revolucionarnu ideju umetnik je došao budući da mu je bila potrebna reklama za umetnički projekat, ali je on u međuvremenu prerastao u poslovni poduhvat koji se pretvara u čitavu industriju. Umetnik sa višegodišnjim iskustvom, koji je stvorio i skulpture i nameštaj od micelijuma, dodaje da je proces stvaranja ove kože mnogo brži i lakši od postupka prerade životinjske kože.

– Potrebno je samo razmišljati kreativno i voleti prirodu i planetu – istakao je Filip Ros.

Vodootporna i biorazgradiva

Dizajner Ros nije jedini koji se prihvatio ovakvog posla. Italijanska firma za proizvodnju tekstila “Grado Zero Espace” je počela sa proizvodnjom Muskina, eko – kože napravljene od gljiva. Ona je mekana, prozračna i savitljiv i može se koristiti za čitav niz namena, od odeće preko remenja do presvlaka za nameštaj i abažura.

Zbog činjenice da se ovaj materijal hemijski ne tretira, daleko je manja opasnost od neželjene reakcije u dodiru sa ljudskom kožom. Materijal je vodootporan i “diše”, i ne postoji mogućnost razvoja bakterija na njegovoj površini, što ga čini veoma pogodnim za izradu obuće.
Uz to, Muskin ima veliki kapacitet apsorpcije i ispuštanja vlage, a u kombinaciji sa vlaknima lana i konoplje, može postati još fleksibilniji i trajniji.
Ovakva dostignuća mogu da dovedu do prave revolucije u izradi odeće i kućnih ukrasa, naročito zbog boljih karakteristika koje ima u odnosu na prirodnu kožu. Muskin je izdržljivij, ne podrazumeva usmrćivanje životinja, a i estetski deluje zadovoljavajuće.

 

Veganski šeširić

Muskin, koji se naziva i “veganskom kožom”, stoprocentno je biorazgradiv i dobijen je iz šeširića Phellinus ellispsoideus, parazitske gljive koja živi u suptropskim šumama. Prerađuje se isto kao i životinjska koža, a svaki komad je unikatan. Trenutno, kapaciteti proizvodnje ne prelaze 50 kvadratnih metara mesečno, tako da još nije pokrenuta masovnija i ozbiiljnija proizvodnja ovog bio-čuda.

M. Milosavljević

Foto: Lifematerials.eu

www.ecouterre.com