Naslovna Ekologija ZLOČINCI MORAJU BITI KAŽNJENI

ZLOČINCI MORAJU BITI KAŽNJENI

4704
0
PODELI

ADVOKAT SRĐAN NIKOLIĆ PREDVODI PRAVNI TIM KOJI PRIPREMA NOVU TUŽBU PROTIV SEVERNOATLANSKE ALIJANSE


Na predlog Srpske kraljevske akademije, a uz blagoslov srpskog patrijarha, u proleće ove godine pokrenuta je procedura za formiranje pravnog tima čiji je zadatak da u ime Srbije sačini tužbu protiv NATO za materijalnu i nematerijalnu štetu nanetu građanima koji su lično pogođeni zbog bombardovanja 1999. godine. Tim će ujediniti najbolje advokate iz naše zemlje, ali i iz zemalja Evropske unije, Rusije, Kine i Indije, a predvodiće ga Srđan Aleksić, poznati niški advokat.

– Podnećemo tužbu protiv 20 zemalja – članica NATO koje su posredno ili neposredno učestvovale u agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine. Tužbe će biti podnete protiv pojedinačnih zemalja – članica Alijanse. Smatramo da su njihovi sudovi nadležni jer su te zemlje prekršile pre svega Član 7 Povelje UN, koja zabranjuje primenu agresije protiv bilo koje zemlje. NATO je prekršio 5. i 6. član svog statuta, jer je on odbrambeni savez, a ne napadački. Prekršeno je međunarodno pravo, pre svega konvencije koje zabranjuju agresiju i upotrebu sile protiv suverene zemlje – precizirao je za “Sputnjik” advokat Aleksić.

Pravni tim treba da sačini blizu 20 predmeta za koje postoje čvrsti materijalni dokazi, potkrepljeni medicinskom dokumentacijom, koja će ukazati na uzročnu vezu između povećanog broja obolelih od kancera i korišćenja uranijumske municije.

– U pripremi tužbe učestvovaće naši istaknuti naučnici, lekari, onkolozi, pre svega doktorka Danica Grujičić i toksikolog Radomir Kovačević, koji se godinama bave ovim istraživanjem. Da je naša tvrdnja tačna govori činjenica da je u Italiji sud osudio državu, jer je poslala svoje karabinjere na KiM, na lokacije koje su bombardovane osiromašenim uranijumom. Od kancera je obolelo 45 vojnika, i Italija plaća velike odštete zbog toga, između 200.000 i 1.200.000 evra po svakom obolelom vojniku. Upravo se na tome bazira naša osnovna tvrdnja— da su i vojnici koji su učestvovali u agresiji oboleli od kancera i da njihove države plaćaju odštetu za to. Postoji jedan vojnik u Velikoj Britaniji koji je bio u kontaktu sa uranijumom u Srbiji i presuda u kojoj se Britanija obavezuje da njemu plati odštetu – rekao je za rusku novinsku agenciju advokat Aleksić.

Tužbom će biti obuhvaćene i posledice nastale korišćenjem kasetnih bombi od kojih je poginuo veliki broj ljudi, kao i bombardovanje hemijskih i petrohemijskih postrojenja, zbog kojih je velika količina nafte i benzina dospela u zemlju i vazduh.

– Samo u Dunav su ispuštene tri tone žive, a 10 miliona stanovnika se snabdeva vodom iz ove reke. Posledice te ekološke katastrofe već osećamo, a stručnjaci kažu da se 2020. godine očekuje najveći broj obolelih. Nedopustivo je da bilo koja zemlja bude bombardovana osiromašenim uranijumom, jer je vreme njegovog raspada u životnoj sredini između 4 i 5 milijardi godina. Zato ćemo zahtevati od tuženih zemalja da donesu neophodnu opremu i pre svega očiste teren – ističe Aleksić

Odluka stručne javnosti

Na početku razgovora za “Zov”, poznati advokat kaže da je, nakon osamnaest godina od bombardovanja SRJ od strane NATO alijanse, stručna javnost u Srbiji donela zaključak da su stvoreni uslovi da se utvrde posledice ekološke i humanitarne katastrofe na ovim prostorima.

– Svi dobro pamtimo bombardovanje 1999. godine i nikako ne smemo da dozvolimo da se zaboravi taj zločin, kao i njegove posledice. Podsetiću da je, prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju poginulo najmanje 2.500 ljudi, dok je prema nekim procenama poginulo oko 4.000 ljudi, od kojih 89 dece, a ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba. Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara. Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada nije našao na meti. U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 mostova razoreno. Tokom agresije izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona. NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 “kasetnih bombi”, od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno je više stotina, i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

U bombardovanju SRJ, podseća Aleksić, za 78 dana bačeno je 15.000 tona osiromašenog uranijuma (od kojih su SAD priznale 11.000 tona), nepoznata količina plutonijuma i 25.000 tona baruta. Avioni NATO su poleteli 36.219 puta i, uz 200 helikopterskih preletanja, potrošili 367 miliona litara kerozina, što je prouzrokovalo pojavu ozonske rupe na prostoru Srbije i Crne Gore.

U slučaju bombardovanja bivše SRJ, kako ukazuje naš sagovornik, može se konstatovati da je, između ostalog, u pitanju bilo vođenje hemijskog i radiološkog rata sa posledicama izazivanja ekološke katastrofe.

Planski gađali rezervoare

Ova konstatacija proizlazi iz činjenice da su planski i smišljeno gađana postrojenja hemijske industrije i skladišni prostori ispunjeni opasnim i štetnim materijama, koje su izazvale ekološku

štetu ogromnih razmera. Bombardovani su objekti u Pančevu, Novom Sadu, Lučanima, Prahovu, Boru, Bariču… Usled eksplozije i požara, u vazduh, zemljište i vodotokove dospele su ogromne količine vrlo otrovnih i po zdravlje opasnih materija : hlorovodonična i sumporna kiselina, azotna kiselina, hlor, monomer vinilhlorid, etilendihlorid, živa, dihloretan,

polihlorovani bifenil (PCB), piralen, amonijak i mnoge druge otrovne materije.

U pančevackoj ”Petrohemiji” namerno je, ukazuje Aleksić, gađan rezervoar sa monomerom vinilhloridom, jedinjenjem koje se koristi za izradu plastičnih masa i koje je vrlo otrovno i kancerogeno. Nad Pančevom se tri dana vio gust oblak zagušljivog i otrovnog čađavog dima, sve dok vetar nije promenio pravac i poterao oblak preko cele srednje Evrope, čak do Švedske i Norveške, o čemu su obavestili ruski izvori.

Ekološku katastrofu je izazvalo gorenje rezervoara sa naftom u Pančevu, Novom Sadu, na Čukarici u Beogradu. Gorenje nafte oslobađa različita ciklična jedinjenja, koja su takođe veoma štetna, a pod dejstvom Sunčeve svetlosti i drugih faktora, oslobađaju se i dioksini koji su kancerogeni. Posle tih požara nad Srbijom su padale ”biblijske” kiše praćene neobičnim električnim pražnjenjem u atmosferi, a padao je i grad neuobičajene veličine, veoma čudnih, ćoškastih oblika, koji se teško topio, što je izazvalo sumnju da se koristilo neko sredstvo za uticaj na klimu.

– Naravno, korišćena su halogena jedinjenja, srebrojodid i hlorid, kako bi se nebo nad Srbijom razvedrilo zbog bolje vidljivosti. Bilo kako bilo, kiše koje su padale posle tih požara bile su kisele, crne i muljevite, ostavljale su mastan crn talog pun čadi i raznih kiselih otrovnih produkata gorenja – konstatuje niški advokat.

Alarmantni izveštaji

Stručna javnost u svetu, bombardovanje SRJ sve češće poredi sa ekološkom katastrofom koja ne ugrožava samo naše stanovništvo, već i šire područje Balkana. Iako se retko objavljuju radovi o štetnosti osiromašenog urana na zdravlje ljudi, čak i američki lekari i vojni analitičari govore o njegovim razornim posledicama.

Alarmantni su svetski izveštaji u kojima postoji uznemirenost zbog sadržaja radioaktivnih elemenata u kontrolisanoj hrani i vodi i tlu na području Republike Srbije. Izveštaj UNEP (telo UN za zaštitu životne sredine) proglasio je Bor, Kragujevac, Vranje, Pančevo i Novi Sad ekološkim crnim tačkama u Evropi. Institut za energiju i istraživanja životne sredine (IEER) u Merilendu, SAD, kaže da su NATO bombardovanja oslobodila u životnu sredinu značajnu količinu toksičnih supstanci, da su civili koji žive u okolini ciljeva izloženi velikom riziku po zdravlje od zagađivača u vazduhu, zemljištu, vodi, kao i hrani i da su posledice osiromašenog uranijuma katastrofalne!

Velika količina oslobođenog ugljendioksida i ugljenika u atmosferi izaziva efekat lokalnog zagrevanja, poremećaj mikroklime regije i pojačavanje efekta staklene bašte. Usled pogubnih posledica bombardovanja, ali i hiljada preleta i naleta aviona u toku bombarderskih akcija, alarmantno je istanjen ozonski omotač nad Evropom. Nestaje koristan ozon u stratosferi (na 12.000 metara, baš na visini leta aviona NATO), ali se istovremeno povećavala koncentracija štetnog ozona u nižim delovima atmosfere, kao direktna posledica zagađivanja raznim gasovima nastalim sagorevanjem i eksplozijom. Cela zapadna Evropa, kaže sagovornik “Zova”, ubire plodove svojih bombarderskih akcija na Srbiju, jer i njeno stanovništvo udiše velike koncentracije štetnog ozona koji je nastao od onog što su nam bacali. Istovremeno se u višim slojevima atmosfere (stratosfera) smanjuje debljina ozonskog sloja zbog ogromne potrošnje kiseonika u toku preleta velikog broja aviona. Dnevno je preko teritorije SRJ za vreme 78 dana agresije preletalo prosečno 500 aviona, što čini ukupno 39.000 preleta aviona na visinama stratosfere, izmedu 12 i 20 kilometara.

– Našu zemlju su 1999. godine bombardovali: Belgija, V. Britanija, Grčka, Danska, Italija, Island, Kanada, Luksemburg, Mađarska, Norveška, Nemačka, Poljska, SAD, Turska, Francuska, Holandija, Češka, Portugalija i Španija. NATO alijansa je na našim prostorima izvršila eksperiment in vivo kako bi ispitala rušilačko dejstvo svog oružja i njegov uticaj na zdravstveno stanje ljudi u toku bombardovanja i posle njega. Cela naša zemlja je za vreme

sedamdesetosmodnevnog bombardovanja bila poligon za ispitivanje efikasnosti najsavremenije elektronske tehnike i novog oružja, a neko je prvi put upotrebljeno nad našim prostorima – zaključuje advokat Aleksić.

Pomoć kao humani gest

Cilj ove tužbe je i da se skrene pažnja svetske javnosti na zdravstvene probleme koji imaju naši građani, kao i na ekološku katastrofu koja je izazvana na ovim prostorima bombardovanjem 1999. godine od strane NATO alijanse. Očekujemo veliku pomoć u medicinskoj opremi i pomoć pri lečenju naših građana u inostranstvu, jer smatramo da je to humani čin i način da zemlje koje su učestvovale u bombardovanju pokažu ovim gestom odgovornostza štetu koju su naneli našoj zemlji, ljudima i prirodi.

RTS

Porodice poginulih novinara RTS podnele su tužbu pred italijanskim kasacionim sudom, ali se on proglasio nenadležnim, i sada se ceo slučaj nalazi pred Međunarodnim sudom u Strazburu. Za slučaj ubistva male Milice u Varvarinu, nemački sud je odbio tužbeni zahtev. Sada proučavamo pravne razloge odbacivanja tužbi – kaže advokat Aleksić i ističe da će u postupak pripreme tužbi biti uključena i naša dijaspora.

Podrška Ministarstva

O razmerama štetnog uticaja osiromašenog uranijuma na životnu sredinu bivše SR Jugoslavije, ovdašnja javnost nikada nije dobila kompletnu informaciju. “Zov” objavljuje seriju tekstova pod nazivom “Milosrdni anđeo” ubija iz prirode, u okviru istoimenog projekta koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pripremila D.Č.