Naslovna Životinje Felinologija ŽIVOT U ZABAVI

ŽIVOT U ZABAVI

3231
0
PODELI

FELINOLOGIJA

IGRA U SVAKODNEVICI MAČKE POMAŽE U RAZVOJU MIŠIĆA, MOTORIKE, ALI IH OBUČAVA I ZA DRUŽENJE

Mačke se igraju jer im je to zabavno, a tom prilikom vrebaju, guraju ili udaraju predmete, prevrću se i pretvaraju da love osobu ili mačku s kojom se igraju. Igranje je veoma korisno za naše ljubimice, jer im pomaže da razvijaju mišiće, da usklađuju pokrete, da se snalaze u opasnim situacijama i ostvaruju veze druženja sa gospodarima ili drugim mačkama s kojima dele dom. Osim toga, igranje pomaže da se previše ne ugoje i da se kod starijih mačaka spreči ili uspori pojava senilnosti.

 

Igrarije mačića

Mačke se igraju čitavog života, ali to manje čine kako godine prolaze. Mačići počinju da se igraju kad dostignu starost od oko dve nedelje. Prvo pokušavaju da udaraju šapom predmete koji su oko njih i na taj način razvijaju koordinaciju pokreta. Postajući sve spretniji, upoznaju svoje okruženje. Sve ih privlači, uključujući i sitne predmete u domaćinstvu sa kojima se igraju, a istovremeno vrebaju i love “zamišljene”. .

Kad dostignu starost od oko četiri nedelje, mačići počinju da se igraju sa svojim drugarima u leglu i sa majkom. Vrebaju i “love” i to je veoma bitno za razvitak njihove društvenosti. Položaji koje pritom zauzimaju kasnije će im koristiti za komuniciranje bez mjaukanja, da bi pokazali želju za druženjem sa drugom mačkom ili da je drže na odstojanju. Igranje kod mačića postaje sve češće do starosti od dvanaest do šesnaest nedelja. Da bi u potpunosti uživali u igranju sa ostalim ljubimicama iz legla, trebalo bi da ostanu s njima bar dok napune dvanaest nedelja.

I odrasle mačke imaju potrebu da se igraju, ali to ne čine tako često kao mačići: One uživaju u tome, jer im je zabavno i pomaže da se opuste. Igranje ih i mentalno podstiče i pomaže da se ne dosađuju.

Čak i mačke u starijem dobu vole da se igraju, ali to kod njih traje kraće i često se svodi na praćenje pogledom igračke koju vlasnik pomera i dodirivanje ispruženom šapom.

 

Lov kroz poigravanje

Iako se svi stručnjaci ne slažu sa mišljenjem da kroz igru mačići uče da love, postoje sličnosti između načina ponašanja u lovu i prilikom igranja. Zauzimaju iste položaje tela, vrebaju, love i na kraju ulove igračku ili plen.

Nažalost, mačke često bivaju optužene za surovost zbog ponašanja prema uhvaćenom plenu. Ono što ljudima deluje kao svirepo poigravanje plenom, mačke čine kako bi bile sigurne da je plen savladan. Plen mačaka pokazuje otpor, bori se, grize i pokušava da se oslobodi i pobegne. Ujedi tih životinja mogu biti opasni i čak onesposobiti mačku da zadrži plen, zbog čega ljubimica pokušava da ga zamori udaranjem.

 

Omiljene igračke

Ne vole sve mačke podjednako bilo koju igračku, ali su svima privlačne one koje deluju na njihova čula mirisa, vida, dodira, sluha i ukusa. Mački su omiljeni ili predmeti koje može da udara šapom sa daljine i da ih “lovi” ili predmeti koje može lako da uzme u usta i da ih nosi. Primamljive su i meke igračke, kao i one u koje  može da zarije zube i kandže. I loptica za stoni tenis može da bude idealna za mačiju zabavu. Veoma je bitno da joj vlasnik s vremena na vreme obezbedi nove igračke, jer joj i omiljen predmet vrlo brzo može dosaditi.

Bezbednost

Veoma je bitna i bezbednost mačke, jer se pojedine igračke mogu pokazati veoma opasnim, poput traka od papira ili tkanine koje maca može da proguta ili da se u njih zapetlja i uguši. Opasni su i oštri predmeti, klupčad vunice, konac, žice… jer mačka ne samo što može da ih proguta, već predstavljaju potencijalno opasne predmete koji se mogu omotati oko njenog vrata.

I sitni delovi nakita su potencijalno opasni, jer se lako progutaju, ili ih mačka može odgurati na neko njeno skrovito mesto. Zato sklonite van domašaja ljubimice sve što može predstavljati opasnost u mačijoj igri.

Pripremila: Vera Ilijin

 

 

 

PODELI
Prethodni članakGREBEN NEMOĆAN PRED ČOVEKOM
Sledeći članakPOLJSKI HRT