Naslovna Životinje Akvaristika Zastavica – nezahtevna i mirna lepotica

Zastavica – nezahtevna i mirna lepotica

2196
0
PODELI

Zanimljivo je kako neke ribe jednostavnu nestanu iz ponude na akvarističkom tržištu. Tako je Mesonauta festivus (tzv. zastavica ili festivum, kako je naši akvaristi zovu zbog starijeg naučnog naziva Cichlasoma festivum) ušla u naše akvarijume, pokušala da osvoji srca naših akvarista, mogla se nabaviti jedno kratko vreme (pre desetak godina), a onda otišla u zaborav.

Ne treba napominjati kakva je šteta to što je danas prava retkost, jer su festivumi ribe jedinstvene lepote i, što je najinteresantnije – ne previše zahtevne. Poznato je da u prirodi dele stanište sa skalarima i to u širokom pojasu gornjih tokova basena Amazona, u Paragvaju, Boliviji, Peruu i zapadnoj Gvajani. Žive u priobalju sa gustom vegetacijom i korenjem obalskog drveća gde su zaštićene od krupnih riba grabljivica. Ovo su mirne, pomalo plašljive i oprezne ribe, drugim rečima neagresivni cihlidi koje, osim sa skalarima, možemo gajiti i sa mačonoscima, platikama, tetrama, barbusima…

Festivume nepogrešivo prepoznajemo po kosoj crnoj liniji koja se pruža od oka do kraja leđne peraje i malom zadebljanju na donjoj usni. Gotovo sve krljušti imaju veoma diskretnu crnu tačku, ali one ne odvraćaju pažnju od osnovne boje ove ribe: leđa su maslinastozelena a bokovi i grlo srebrnasti sa narandžastim valerima na grudima. Trbušne peraje imaju produžene, špicaste krajeve, ali ne tako duge kao kod skalara, a ribe ih nose uglavnom u vodoravnom položaju. Oko im je narandžasto, postavljeno daleko od usta.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)