Naslovna Izdvojeno U Amazoniji vatra guta nepoznate vrste

U Amazoniji vatra guta nepoznate vrste

2152
0
PODELI

Kišne šume Amazonije za kratko vreme su zahvaćene vatrom i po načinu na koji su izgorele zabrinule su čitav svet. Dodatno uznemirenje izazvala je i činjenica da je Amazonija usledila posle Sibira u plamenu kad je izgoreo deo pod šumom veličine jedne Belgije.

– Ovo su požari zbog kojih bi cela planeta morala biti zabrinuta – upozorava Jadvinder Mali, profesor nauka o ekosistemu sa Univerziteta u Oksfordu. – Vlažne prašume Amazona se ne mogu prilagoditi vatri i trpe ogromnu štetu. Gotovo sve požare u vlažnim šumama zapalili su ljudi. Šumi je potrebno više od dve hiljade godina ukoliko bi se stvorili uslovi za regeneraciju. Ukoliko požari budu nastavili da bukte u Amazoniji svakih nekoliko godina, veliki deo prašume biće u jako lošem stanju ili će praktično nestati.

– Osnovni razlog zašto se u Amazonu krče šume je širenje obradivih površina za poljoprivredu, ili površine za gajenje stoke (pre svega goveda) – objašnjava dr Uroš Savković, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja u Beogradu.

Dr Uroš Savković

Dr Savković objašnjava zašto je Amazon toliko važan za planetu:

Procena je da Amazon proizvodi oko 10 odsto ukupnog kiseonika na našoj planeti i često se naziva plućima Zemlje. Ovo je od ogromnog značaja za globalnu proizvodnju kiseonika na našoj planei. Takođe, ukoliko bi amazonska šuma nestala ostali bi uskraćeni za veliki broj udaha. Dodatno, ovaj deo sveta ima najveći biodiverzitet. Mnoge vrste koje tu žive nisu ni poznate nauci i to je jedno polje koje bi tek trebalo da se istraži. Ukoliko sve izgori, ko zna šta će sve nestati, a da mi nismo ni znali za to.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju revije Zov)

 

 

 

Antrfile

 

Jedno stablo

 

– Šta mi možemo učiniti za Amazon – pita se dr Savković i ujedno odgovara – Moramo se truditi da živimo umerenije, u pogledu resursa koje koristimo, moramo shvatati celu sliku, celu planetu kao jedan sistem u kome se posledice koje se dese na jednom mestu često osete hiljadama kilometara dalje. Postoji jedno interesantno rešenje koje svako od nas može da primeni. ECOSIA.org je pretražvač koji posle 45 pretraživanja donira sadnju jednog drveta. Eto zgodnog načina da se barem malo ublaži ova katastrofa koja se dešava.