Naslovna Uncategorized STRAŽAR NA PRAGU NEVIDLJIVOG

STRAŽAR NA PRAGU NEVIDLJIVOG

3853
0
PODELI

NORVEŠKA ŠUMSKA MAČKA, PRIPADNIK JEDNE OD POSLEDNJIH VRSTA ČIJI DIVLJI SAPLEMENICI TUMARAJU BESPUĆEM SEVERA

 

Ona fascinira veličanstvenošću, snagom i odmerenošću, a njeno držanje bilo bi pojam za ono što se smatra dostojanstvenim. Norveška šumska mačka jedna je od poslednjih vrsta čiji divlji saplemenici još krstare šumama Severa. Obitava u raznim svetovima: moćna i snažna, kroz drevne epove, vuče kočije Torove družbenice, boginje Freje i kroz bure putuje sa Vikinzima u nove svetove, “po moru od olova i nebu od borova”. U našem vremenu, 400 primeraka registrovanih “vegia” jezdi norveškim šumama, a mnogo više ih je Švedskoj gde ih nazivaju “rugkat”, i u Danskoj gde su “racekate”. Norvežanka do kraja, ona ispunjava definiciju po kojoj je mačka “stražar na pragu nevidljivog”.

Spokojan lovac

Zbog ove mace i poslovično hladni Norvežani, Šveđani i Danci znaju da podignu glas dok je svojataju, ali nju, veliku i jaku, to nimalo ne uzbuđuje. U njenom društvu stiče se utisak spokojnog mira koji ništa i niko ne može da poremeti. Ali, to ne treba da zavara, jer je budna i ništa joj ne promiče. Njeno trouglasto lice, sa krupnim bademastim očima i oštrim ušima koje se po pravilu završavaju veličanstvenim metlicama, podseća da je to lovac i kralj šuma. Snažne noge (zadnje su duže) i široke šape sa jakim kandžama, čine je izvrsnim penjačem i vladarem snežnih padina. Zapanjuje okretnost i brzina tako velike životinje (mužjaci su teški između 7 i 10 kg, a ženke između četiri i pet) i to ih svrstava među najkrupnije rase u mačjem svetu.

Ta “vilinska mačka”, kako je Norvežani još nazivaju, ima veličanstveno dvostruko krzno: uz telo je gusta poddlaka koja čuva toplotu i štiti od vode i studeni, a spolja je duža, sjajna dlaka sa impresivnom grivom oko vrata i čupavim repom, pri vrhu kitnjastim. Dužina dlake nije svuda ista: na ramenima je kraća, postepeno se produžava prema leđima i bokovima, a najduža je na gornjem delu zadnjih nogu i oko vrata, gde obrazuje široku, bogatu ogrlicu. Kada je reč o bojama, norveške mačke kao da su otele spektar: ima ih jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, torti i tabi u beskrajnim varijacijama. Nije zahtevna kada je reč o nezi dlake, pa je dovoljno da se češlja jednom nedeljno. Za ostalo će se pobrinuti sama, dovodeći svoju bundu do blistavog sjaja, jer ne treba zaboraviti da dolazi sa obala kristalnih frojdova Severa.

Dobroćudni div

Fascinira činjenica da je tako mišićav i čupav lovac, moćnih šapa i pronicljivog pogleda, beskrajno odan čoveku. Osim što je privržena i stabilna, ova maca obožava decu kojoj pokazuje da je kombinovana od čvrstog karaktera i nordijske strpljivosti. Tada je njena nežnost u suprotnosti s veličinom i robusnim izgledom, pa dok je s decom, stiče se utisak da je istovremeno igračka i čuvar.

Ovaj dobroćudni, čupavi div voli društvo drugih mačaka ili pasa, i u svakom trenutku je spreman za igru i raspoložen za maženje. Norvežanka je šumska mačka, što znači da u domu u kojem živi mora da bude što više grebalica, penjalica i visokih polica, gde će se pentrati ili dremati. Kao što voli da je na povocu vode po snegu, tako joj prija da se proteže uz peć ili lampu radnog stola ili ekrana računara. Ne krije da joj društvo ljudi godi, iako je ponekad nepoverljiva prema strancima. Nije nametljiva, neće nikoga saplitati, ganjati, mjaukati, penjati se na glavu… Kao prava Skandinavka uvaža vlasnikovo raspoloženje. Veoma je inteligentna i brzo uči – od trikova i igrica do toga kako se otvara slavina i vrata tuš kabine. Ona je ozbiljan anialitičar koji pamti i ponekad priča ono čega se seti.

Norveška šumska mačka je jedno od malobrojnih preostalih bića koje istovremeno živi u stanu, u nepreglednim severnim prostranstvima i drevnim vikinškim epovima. Ona nije samo mačka, ona je čarolija.

Gost na Mrnjau festu

Odnedavno i kod nas postoji odgovorna i stručna odgajivačnica norveških šumskih maca. Registrovana je pri World Cat Federation i Klubu odgajivača Le PETit, pod nazivom Patchouli WCF. Ljubitelji ovih fantastičnih maca će biti u prilici da ih vide uživo na Le PETit Mrnjau Festu, međunarodnoj WCF izložbi i takmičenju mačaka od 13. fo 14. januara u Domu omladine Beograda.

Tekst: Nebojša Ćirčić
Foto: Nikola Ilić

 

PODELI
Prethodni članakSASEKS ŠPANIJEL
Sledeći članakLAJKA NA PUTU BEZ POVRATKA