Naslovna Ekologija Srbija ozbiljno ugrožena klimom

Srbija ozbiljno ugrožena klimom

2230
0
PODELI

Svedoci smo da je u poslednjih nekoliko meseci izgorelo mnogo svetske šume. Amazonija i Rusija su uzdrmale Planetu. Šteta je ogromna. Posledice još veće. Zato se postavlja pitanje koliko je nestanak šuma nacionalna stvar država i mogu li one same sprečavati uništenje šuma ili bi pak trebalo da postoji neko planetarno nadtelo koje bi uticalo na to da se preduprede ovakve stvari. U suprotnom, ceo svet će ispaštati i ukoliko ostanemo bez pluća planete, kako šume zovu, više neće biti ni vazno ko je kriv.

– Nestanak i degradacija šuma se dešavaju na teritorijama pojedinih država koje su veoma jasno omeđene nacionalnim granicama – obajšnjava profesor dr Ratko Ristić dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu.

– Međutim, posledice toga uglavnom prevazilaze nacionalne okvire. Na primer: ukoliko dođe do obešumljavanja gornjeg dela sliva neke reke, koji se nalazi na teritoriji jedne države, javlja se intenzivna erozija zemljišta, a posle izvesnog vremena dolazi do pojave bujičnih poplava na donjem delu sliva iste reke koji se nalazi na teritoriji druge države. Nestankom šuma dolazi i do brze degradacije zemljišta, usled čega se intenzivira emisija gasova koji dovode do efekta “staklene bašte”, uz istovremenu redukciju produkcije kiseonika.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)