Naslovna Životinje Akvaristika SOMIĆ MULJAŠ, JUŽNOAMERIČKA RIBICA BEZ KRLJUŠTI

SOMIĆ MULJAŠ, JUŽNOAMERIČKA RIBICA BEZ KRLJUŠTI

9289
0
PODELI

Elegantni oklopnik

 

Koridorasi (Corydoras sp.) su južnoamerički somići koji nemaju krljušti, već nekoliko nizova ploča u vidu oklopa celom površinom tela. Naši akvaristi zovu ih muljarima ili muljašima. Opisano je oko 200 vrsta, a ihtiolozi veruju da postoji barem još pedesetak koje čekaju naučno ime i detaljan opis.

Kao ribe dna, koridorasi su neizbežni čistači u akvarijumu, ali se ne treba prevariti: ne zadovoljavaju se samo ostacima hrane; naprotiv – potrebna im je dodatna hrana koja tone. Osim toga, gotovo sve ove ribe su izvanredno lepe i živahne. Domaći akvaristi decenijama gaje dve vrste: C. paleatus i C. aeneus, a od pre petnaestak godina (zahvaljujući uspešnom mrestu) redovnije i ljupkog Corydorasa pandu. Povremeno se može naići na još desetak vrsta, koje su još uvek prilično skupe iako su neke od njih naši akvaristi (s većim ili manjim uspehom) uspeli da izmreste “kod kuće”.

Na našem tržištu u poslednje vreme ponovo se može nabaviti Corydoras elegans (Steidachner, 1877), koji pripada porodici Callichtydae (oklopni somići), potporodici Corydoradinae. Široko su rasprostranjeni u zapadnom slivu Amazona, u potocima i plitkom priobalju reka sa mnogo peska, mulja i korenja.

Na ribici je dominantna siva boja sa 2-4, obično tri crne horizontalne linije celom dužinom tela. Na prednjem delu tela su crne tačkice ili mrežasti ukrasi, a leđno peraje ima manje-više vidljivu tamnu pegu. Ženke su za nijansu bleđih boja od mužjaka, zdepastije su i krupnije. Dostignu veličinu od 5,5 – šest centimetara.

Za jedan par potrebno je barem 20 litara vode, podloga od peska ili sitnog, oblog šljunka sa mestima za skrivanje (korenje, komadi mangrovog drveta…)

Voda treba da ima sledeće parametre: pH 6,0 – 8,5, srednje tvrda do tvrda (do dH 25), temperature od 18-26 stepeni C, i optimalne do 25 stepeni Celzijusa.

Za vreme mresta, mužjak i jedna zrela ženka (primećuje se nabrekao trbuh) stavljaju se u mrestilište zapremine barem 20 litara, u koje je dodata najmanje jedna polovina za 2 do 3 stepena hladnije i mekše vode sa pH od 6 do 7. Dovod kiseonika preko vazdušne pumpice treba pojačati do maksimuma tako da ribe ne miruju, ali ipak mogu da polože ikru na staklo akvarijuma. Mrest se najčešće ne dogodi prvog dana. Treba sačekati 2-3 dana, pa ako ženke ne polože ikru, zamenite parove. Posle polaganja ikre, u mrestilište obavezno dodati predviđen broj kapi metilen-plavog ili nekog drugog sredstva protiv gljivica. Inkubacija jajašaca traje 3-4 dana pri temperaturi od 23 do 25 stepeni Celzijusa.

Prva hrana mlađi su mikrocrvi u kombinaciji sa tek izleženim nauplijima artemije.

Koridorasi su svaštojedi, i uzimaju suvu hranu, ljuspice, granule ili pelet životinjskog i biljnog porekla koji lako tonu, zatim spirulinu, hironomuse (“bloodworms”, crveni crvi) i

tubifeks, zaleđeni ili živi.

Mirni čistači

Oklopni somići su mirne, izrazito jatne ribe (preporučuje se najmanje 4-5 jedinki) i ne oštećuju biljke. Iako u literaturi piše drugačije, najveći deo vremena provode na dnu, samo pokatkad u sredini akvarijuma, i to uglavnom ako hrana ne dospeva do njegovih donjih delova.

Vladimir Vuković