Naslovna Ekologija ŠLJAKA PREKRILA ZAKON

ŠLJAKA PREKRILA ZAKON

4484
0
PODELI
Brda od sljake na privatnoj parceli u Vranovu Smederevo 1003 2017 Snimio Nenad Zivanovic

DRŽAVA ODBIJA NADLEŽNOST ZA OTPAD IZ ŽELEZARE HESTIL SRBIJA

 

Meštani Vranova kod Smedereva održali su nedavno protestni skup nezadovoljni što se šljaka, koja se izmešta iz smederevske Železare, istovaruje na oko 500 metara od centra sela.

Prašina je, kažu, nesnosna i strahuju da bi ovaj industrijski otpad mogao da bude opasan po zdravlje njihovih meštana. Iako su sa situacijom upoznati nadležni iz lokalne samouprave, kažu da se u vezi s tim pitanjem ništa ne preduzima. Meštani zahtevaju da se šljaka više ne dovozi i da ono što je doneto bude uklonjeno, a traže i da se precizira rok u kojem će taj posao biti završen.

Nema radioaktivnosti

Gradonačelnica Jasna Avramović, koja je razgovarala sa okupljenima, tvrdi da su stanovnici Vranova upoznati sa načinom i dinamikom uklanjanja šljake iz njihovog sela.

– Od pre nekoliko dana, šljaka se, u dogovoru sa meštanima, ne izvozi, jer smo, poštujući njihove želje, preduzeli sve mere da se to obustavi.

Gradonačelnica nije mogla da odgovori na pitanje da li su određene nove lokacije na koje će biti odlagan industrijski otpad iz Železare.

– Šljaka se ovde ostavlja 30 godina i treba vremena da bude uklonjena. To će biti učinjeno u roku od godinu dana – izjavila je gradonačelnica.

Na pritužbe meštana koji strahuju da je otpad opasan po njihovo zdravlje, gradonačelnica je rekla da šljaka nije radioaktivna, o čemu svedoče istraživanja svih laboratorija. Ovaj materijal, kako je izjavila, biće iskorišćen u građevinskoj industriji, za nasipanje njivskih puteva.

Gradonačelnica Smedereva je naznačila da se mora poštovati i dogovor sa “Hestilom” u vezi sa dinamikom iznošenja i odlaganja šljake, navodeći da će se ubuduće ovaj industrijski otpad prerađivati u krugu Železare.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije se obavezala prema “Hestilu” da će u roku od godinu dana svu šljaku iz Železare izmestiti.

U javnosti, međutim, postoje nedoumice ko je nadležan za ovo pitanje – država ili kineska kompanija.

Troska – za građevinu

U potrazi za odgovorom obratili smo se najpre Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, gde nam je rečeno da oni nisu nadležni i poručeno da “pročitamo Zakon o Železari”. Zakon precizira da je to u nadležmosti Ministarstva privrede, ali tako ne misle u ovom Ministarstvu:

U Zakonu o sticanju prava svojine na zemljištu, objektima i vodovima privrednog društva za proizvodnju čelika Železara Smederevo (član 12.) navodi se da “nadzor nad primenom ovog zakona vrši ministarstvo nadležno za poslove privrede”.

U Zakonu se još navodi da se na sve vrste troske “neće primenjivati zakon kojim se uređuje upravljanje otpadom” i da “odredbe drugih zakona, kojima se na drugačiji način uređuju pitanja koja su predmet uređivanja ovog zakona, neće se primenjivati”.

Pomenuti Zakon propisuje i da se sve vrste troske nastale kao proizvod u procesu proizvodnje gvožđa i čelika Železare, mogu koristiti kao građevinski materijali, ako ispunjavaju zahteve srpskih standarda za namenu u kojoj će se koristiti.

– Držalac troske, koja je nastala kao sastavni deo proizvodnog procesa proizvodnje gvožđa i čelika, pri čemu primarni cilj nije bio proizvodnja iste, može sa njom postupati kao sa građevinskim materijalom, ako poseduje: ugovor zaključen između držaoca i budućeg korisnika troske; izveštaj o ispitivanju tela akreditovanog za ocenjivanje usaglašenosti, koje ispunjava uslove utvrđene standardom SRPS ISO/IEC 17025, kojim se potvrđuje da ispitana troska odgovara svim zahtevima standarda za namenu za koju se koristi- navodi se u Zakonu.

O ovome ostaje da se izjasni kineska kompanija Hestil Srbija, koja do sada o ovoj temi nije iznela javni stav.

Jelena Ilić

Foto: N. Živanović

PODELI
Prethodni članakHAVAJSKI PLANINSKI GOLUB
Sledeći članakNA KIOSCIMA BROJ 853