Naslovna Izdvojeno SASEKS ŠPANIJEL

SASEKS ŠPANIJEL

3594
0
PODELI


MASIVAN I SNAŽAN PAS ODLIČNOG NJUHA

 

Saseks španijel je rasa poreklom iz Velike Britanije, koja je ime je dobila po pokrajini Saseks gde je i nastala, a prvi podaci o psima ove rase su s početka 19. veka. Rasa je brzo postala popularna među lovcima u ovoj pokrajini. Psi su se odlikovali se odličnim njuhom, ali ne tako brzim radom, a jedna od mana bila je i što su tokom lova bili veoma glasni. Saseks španijel nikada nije postao popularna izložbena rasa, niti pas kojeg su lovci priželjkivali, zbog čega se polovinom 20. veka našao na ivici nestanka. Kako bi se poboljšale rasne osobine, ukrštan je sa drugim rasama španijela, između ostalog i sa klamber španijelom.

Šiljata kvrga

To je masivan i snažno građen pas, idealne visine grebena od 38 do 41 cm i mase približno 22 do 23 kilograma. Lobanja je široka i srednje zaobljena između ušiju, nije ravna, niti jabučasta, ima udubljenje na sredini i naglašen stop. Regija obrva ima blago nabranu kožu. Potiljna kvrga je jasna, ali šiljata. Nozdrve su dobro razvijene, a nosna pečurka je jetreno obojena. Oči su boje lešnika, srednjevelike i nisu okrugle, blagog su izraza i ne sme da se vidi mnogo trećeg očnog kapka. Uši su debele, srednjevelike i režnjaste, usađene malo iznad visine očiju. Priljubljene su uz glavu. Snažne vilice imaju perfektno, pravilno i potpuno makazasto zubalo, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje.

Vrat je dug i snažan, blago savijen i pas nosi glavu ne mnogo iznad leđne linije. Vidljiv je blag podgušnjak. Čitavo telo je snažno i ravno, nema znakova sužavanja od grebena do kukova. Leđa su dobro razvijena i mišićava i u širini i u dubini. Slabine su dobro razvijene i mišićave i u širini i u dubini. Grudi su duboke i dobro razvijene, nisu previše zaobljene i široke, dok zadnja rebra moraju da budu duga i zaobljena.

Zlatna dlaka

Plećka je kosa i pokretna, a nadlaktica i podlaktica mišićave i jakih kostiju nogu. Šaplje je veliko, snažno i koso postavljeno, a došaplje kratko i snažnih kostiju. Noge su malo kraće i jake. Butina je mišićava i snažnih kostiju, a skočni zglob veliki i snažan. Zadnje noge nisu vidljivo kraće od prednjih ili zatvorenih uglova. Šape su okrugle, dobro ispunjene i odlakane između prstiju.

Rep je se u prošlosti obično kupirao na 13 do 18 cm, i u zemljama gde je to dozvoljeno, kupirani rep je nisko usađen, nije nošen iznad nivoa leđa. Gusto je odlakan, ali nema dugih resa. Nekupirani rep je nisko usađen, srednje je dužine i nije nošen iznad nivoa leđa. Postepeno se sužava u jednu tačku i umereno je prekriven dugim resama. Veselo mahanje repom tipično je za ovu rasu.

Dlaka je bogata i ravna, bez sklonosti ka pravljenju uvojaka. Bogata poddlaka daje otpornost na vremenske uslove. Uši su pokrivene mekom talasastom dlakom, koja nije isuviše bujna. Prednje i zadnje noge imaju rese, rep je dobro pokriven dlakom, ali ne preterano dugom.

Boja dlake je zasićena zlatna, a zlatan ton se pojačava od korena ka vrhu dlake i preovladava. Nepoželjna je jetrena boja ili crveno-braon.

Nepoželjna agresija

Prijateljski je nastrojen prema ljudima i drugim psima, i agresivnost je kod njega maksimalno nepoželjna. Karakteristika rase je jak lovački nagon i želja za radom, uz glasno lajanje.

Šum na srcu

Saseks španijel spada u rase kod kojih postoje opisane predispozicije na određene bolesti kao što su: šum na srcu, uvećanje srčanog mišića, diskus hernija, zapaljenja spoljašnjeg ušnog kanala. Životni vek mu je od 12 do 15 godina.

Rasa 8. grupe

Prema klasifikaciji FCI, saseks španijel spada u rase 8. grupe (retriveri, cunjavci i psi za vodu), sekcija 2 (cunjavci). Podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 127 poslednji put je korigovan 2010. godine.

Dr vet. Darko Drobnjak