Naslovna Životinje Akvaristika RIBICA KAO PAPAGAJ

RIBICA KAO PAPAGAJ

5426
0
PODELI

Apistogramma Cacatuides je jedan od najčešćih patuljastih cihlida koji se drže u akvarijumima, a naziv su dobili  po sličnosti sa kakadu papagajem. Ova sličnost se ogleda u prvih nekoliko izduženih žbica leđnog peraja, koje ova ribice često podižu i spuštaju slično kao što to čini kakadu papagaj sa svojom lepezasto pokretljivom ćubom.

Postojbina ovog Kakadu cihlida  je sliv Amazona u potocima i lagunama kišnih šuma Perua, Kolumbije, Bolivije i Brazila. Divlja populacija ovog cihlida nije ugrožena, a većina riba u prodaji su odgajane u akvarijumima.

U svim bojama

Razlika u polovima je jasno izražena i po veličini i po izgledu. Mužjaci su skoro duplo veći i dostižu dužinu do 8 cm, sa perajima koja su značajno veća izduženija i intenizivnije obojena nego kod ženki u upadljivo crveno narandžasto boju sa crnim tačkama. Ženke dostižu narastu do pet santimetara u dužinu, imaju manja peraja. Kakadu cihlid ima horizontalnu crnu liniju koja se proteže celom dužinom tela. Boje kod ženki postaju izraženije tokom mresta. Obojenost ovih ribica u prirodi može da varira, tako da postoji nekoliko različito obojenih formi, dok su daljom selekcijom dodatno dobijeni vrlo efektni varijeteti. Neki od varijeteta su poznati kao Red, Double Red, Triple red, Orange Flash, Wild form, Gold/Orange, Yellow/Gold. Prosečni vek ovih ribica je 2 do 3 godine.

Ova ribica je popularna kod ljubitelja cihlida, kako zbog predivnih boja i šara, tako i zbog jednostavnosti za držanje ovih ribica jer nisu posebno zahtevne.

Pošto u prirodi žive u malim vodenim tokovima, gde se uslovi brzo menjaju, kakadu cihlidi su vrlo tolerantni u pogledu uslova za njihovo držanje što ih čini vrlo pogodnim za akvarijume. Optimalno im odgovara temperatura od od 22-29 stepeni C, mada mogu da podnesu i niže temperature do 15 stepeni C, kao i više od preko 30 stepeni C. U pogledu tvrdoće vode odgovara im 0-300ppm, a u pogledu kiselosti pH vrednost od 6.5 do 8.0.

Kakadu cihlidi su prema drugim ribama prilično miroljubive ribe. Zato su prema predstavnicima svoje vrste otvoreno netrpeljivi. Mužjaci se bore za naklonost ženki, tako da dominantni par, obično teroriše sve ostale ribice u akvarijumu. To je još izraženije ukoliko u akvarijumu nema dovoljno prostora, ali i odgovarajućih zaklona za ostale ribice. Kakadu cihlidi su poligamne ribice, i u akvarijumu na jednog mužjaka treba imati više ženki (harem). Dva mužjaka u akvarijumu bez dovoljno ženki, nije dobar izbor jer su u tom slučaju sukobi neminovni.

Nakostrešeni mužjaci

Problem sukoba mužjaka je manji u većim akvarijumima jer u njima odrasli mužjaci vrlo brzo podele teritoriju. Dominantni mužjaci plivaju nakostrešenih leđnih peraja, u svojim teritorijama, jasno stavljajući do znanja ko je tu glavni.

U zavisnosti od uslova koje možete ponuditi ovim ribicama, kakadu cihlidi se mogu držati i u manjem akvarijumu, kao par, u srednjem kao harem, a u većim akvarijumima se može držati i više mužjaka sa svojim haremima.

Kakadu cihlidi se relativno lako mreste u akvarijumu. Za mrest se mogu koristiti  parovi, ili jedan mužjak i više ženki. Prvi mrest često bude neplodan, po onoj staroj, prvi mačići se u vodu bacaju, pa neka vas to ne obeshrabri. Ribice za mrest treba držati na temperatruri od 25 do 27 stepeni C, i treba ih redovno i što kvalitetnije hraniti. Vodu u akvarijumu treba menjati na svaka 2 do 3 dana i to oko 10%. Dolivajte uvek vodu iste temperatrure kao što je u akvarijumu, da biste izbegli veća kolebanja temperature. U akvarijumu treba obezbediti dosta mesta za skrivanje, kao što su glinene i plastične posude, kamenje, panjevi i slično. Takođe dobro je da od biljaka bude dosta žbunova javanske mahovine (Vesicularia dubyana). Pri mrestu važnu ulogu igra pH vrednost vode jer utiče na pol ribica. U kiseloj sredini nastaju ženke, dok u baznoj mužjaci. Ženka polaže oko 20 do 80 komada ikre, o kojima vodi brigu, dok je mužjak zadužen za čuvanje teritorije koju je zaposeo sa ženkom. Neželjeni događaji pri mrestu je da roditelji mogu pojesti svoju ikru, pa čak i mlađ. Ako primetite da počinju da jedu ikru, udaljite ih iz akvarijuma, ili prenesite ikru u drugi manji akvarijum sa vodom iz akvarijuma gde je obavljen mrest i obavezno dodajte raspršivač vazduha. Mlađ se po izleganju hrani mikrocrvima, artemijom i infuzorijom.

Mesojedi

Ove ribice su mesojedi i mogu im se ponuditi sve vrste  žive ili zamrznute hrane. Pošto plivaju u donjem delu akvarijuma, pri hranjenju povedite računa da hrana dospe i do njih, ali nemojte u tome preterati. U njihovoj ishrani se može uključiti i široko zastupljeni tubifeks.

Tekst i foto: dr Saša T. Živanović

 

 

 

 

 

PODELI
Prethodni članakUČIMO OD VEVERICA
Sledeći članakUSLOVI KOJI ODUZIMAJU DAH