Naslovna Galaksija RIBARSKIM MREŽAMA SKUPLJAJU OTPAD

RIBARSKIM MREŽAMA SKUPLJAJU OTPAD

3000
0
PODELI

 

EKOLOŠKA AKCIJA UKLJANJANJA OSTATAKA SATELITA I RAKETA MORAĆE DA SE SPROVEDE I U SVEMIRU

Velike količine otpada koje se nalaze na Zemlji, a stalno traže načini kako da se smanji zagađenje, nisu ništa u odnosu koliko otpada postoji u svemiru i stalno kruži oko Zemlje.

Roda, ili na japanskom Kounotori, naziv je vozila koje će biti lansirano uz raketu H-IIB kompanije “Micubiši” radi skupljanja svemirskog otpada. Sa ciljem da se napravi što efikasniji “skupljač” otpada iz svemira, japanskim naučnicima iz svemirske organizacije JAXA pridružila se i jedna kompanija koja se, inače, bavi izradom ribarskih mreža.

Zasad je u toku eksperimentisanje sa konopcima koji bi trebalo da povlače svemirski otpad iz Zemljine orbite. Otpada ima na tone, te zakrčuje najpovoljnije putanje oko planete. Sastoji se od starih satelita i odbačenih komada raketa, a više od 50 godina istraživanja svemira dovelo je do toga da se tone odbačenog materijala nalaze stotinama kilometara iznad nas.

Od sovjetskog lansiranja “Sputnjika” davne 1957. godine do danas sve je više komada gvožđa koje zagađuje Zemljino nebo. Stručnjaci pretpostavljaju da je u orbiti ostalo više od sto miliona komada otpadnog materijala, što bi moglo da predstavlja opasnost za drugu opremu u budućnosti, zbog čega je potrebno što pre očistiti prostor oko Zemlje.

Za čišćenje orbite Japanci koriste elektrodinamičke kablove koji su napravljeni od tankih žica od nerđajućeg čelika i aluminijuma. Zamišljeno je da se pomoću Rode pričvrsti jedan kraj kabla za svemirski otpad i da kretanje kroz Zemljino magnetno polje proizvodi elektricitet. Taj elektricitet trebalo bi da usporava komade gvožđa koji bi padali sve niže dok ne izgore u atmosferi i na taj način budu uništeni.

JAXA i japanski proizvođač ribarskih mreža Nitto Seimo već deset godina rade na tom projektu. Dužina kablova je sada 700 metara, ali u budućnosti bi trebalo da dosegne i deset kilometara kako bi se lakše usporili veći komadi otpada.

 

Pismo vanzemaljcima

Neprofitna organizacija iz San Franciska METI najavila je planove za slanje signala u svemir, koji bi vanzemaljcima stavili do znanja da nisu sami u svemiru. Daglas Vakoč, predsednik METI, smatra da bi trebalo dobro da razmislimo kako želimo da se predstavimo.

– Vanzemaljci možda čekaju jasan znak od nas i da pokažemo da smo spremni za razgovor – kaže on.

Njegova organizacija planira da prve signale pošalje krajem 2018. s naglaskom na porukama koje otkrivaju osnovne matematičke i naučne koncepte do kojih je čovečanstvo došlo.

– Bilo bi idealno da koristimo neki moćan prenosnik, poput onih koji se koriste u planetarnim studijama, kao što je Arecibo opservatorija – smatra Vakoč.

Nekolicina sličnih signala već je putovala u svemir i to u vidu binarnog koda. Vanzemaljcima smo još 1974. poslali podatke o Sunčevom sistemu, ljudskoj vrsti i biohemiji naše planete, ali nas po svemu sudeći, nisu čuli.

Međutim, neki naučnici smatraju da je takav projekat vrlo opasan i da postoji mogućnost da se prizovu neprijateljske vanzemaljske vrste.

Stiven Hoking veruje da bi vanzemaljci verovatno želeli da kolonizuju Zemlju.

– Ako nas posete, rezultat bi verovatno ličio na Kolumbovo otkriće Amerike. U tom slučaju, mi bismo bili Indijanci – izjavio je slavni astrofizičar.

Lov na komete

Misteriozni objekat koji se sve više približava Zemlji, a nazvan je i “planetom smrti”, zbog svojih veoma neobičnih karakteristika je šokirao čak i stručnjake iz NASA koji još nisu uspeli da odrede o čemu se zapravo radi.

Objekat su nazvali 2016 WF9, i primetio ga je 27. novembra prošle godine NEOWISE, sistem NASA za lov na komete i asteroide. Naučnici su saopštili da je širok oko kilometar, i očekuje se da prođe najbliže Zemlji 25. februara ove godine, a udaljen je “samo” 51 milion kilometara.

Sam objekat pomalo zbunjuje naučnike u NASA, koji nisu mogli da odrede sa sigurnošću da li se radi o asteroidu ili kometi. Asteroidi su najčešće od kamena i drugih metala, dok su komete ledenije. Ovaj objekat izgleda mračno, i ne reflektuje svetlost, što obično znači da se radi o kometi. Ipak, nema karakterističan rep, odnosno oblak gasova i prašine koji se formira iza kometa. NASA naučnici nisu mogli ni da utvrde odakle dolazi 2016 WF9, kako bi mogli da utvrde njeno poreklo.

Srđan Škoro