Naslovna Fenomeni PUSTOLOV VIKTOR LAZIĆ: Najlepša mesta su i najrizičnija

PUSTOLOV VIKTOR LAZIĆ: Najlepša mesta su i najrizičnija

2167
0
PODELI

Jedan od najvećih srpskih avanturista Viktor Lazić već drugi put je bio na Arktiku. Najveći utisak sa ovog putovanja na njega je ostavilo topljenje glečera i borba belih medveda da prežive.

– Zamišljamo da se glečeri, ipak, polagano smanjuju, ali to više nije istina – kaže Lazić, putopisac koji godinama putuje po svetu i obišao je više od stotinu zemalja na šest kontinenata. – Od mog poslednjeg boravka, pre desetak godina, pojedini glečeri su se povukli i pet stotina metara, pa čak i više! Zamislite led visine kilometar koji se otopi u dužini od pet stotina metara… Drastična promena izgleda tih mesta, ogoljenih brda na kojima se tačno vidi linija nekadašnjeg leda, tuga i griža savesti, svest da smo tome svi pomalo doprineli… Na Islandu je jedan glečer već u potpunosti nestao, a meštani su mu u naročitoj ceremoniji održali pomen i simboličnu sahranu.

Surovi Arktik

Lazović je ubeđen da nauka, ipak, može da pronađe način kako da spreči dalje otopljavanje glečera i kako da pomogne belim medvedima koji love plen sa ledenih santi koje će uskoro nestati.

– Verovatno će rešenje biti u veštačkim santama i u izazivanju veštačkih snegova i oblaka koji bi sprečili direktan uticaj sve toplijeg sunca tokom letnjih meseci – kaže on.

Klima na Arktiku, ali i u sahari je surova. Lazović je u Sahari zbog dehidracije imao zastrašujuće napade bubrega, ali nije odustao od obilazaka. Na Arktiku su hladnoća, kiše i oluje svakidašnja pojava. Na Islandu, baš poslednjih dana njegovog boravka, bila je oluja sa izuzetno jakim vetrovima.

– Vetar je bio toliko jak da je gotovo odvalio vrata automobila kad sam pokušao da ih otvorim – priča Lazović. – U nekoliko navrata jedva sam hodao i bio izložen realnoj opasnosti da me vetar oduva ili podigne sa tla. O jačini nevremena dovoljno govori i to da su tih dana svi avionski letovi bili otkazani i da sam jedva uspeo da napustim Rejkjavik. Loši vremenski uslovi su uobičajeni za ove delove sveta tako da, kad se kupuju avionske karte, aviokompanije unapred upozoravaju da je moguće pomeranje leta i za nekoliko dana, ukoliko nezgodan vetar reši da baš tog dana “svrati” u posetu. Najsurovija i najlepša mesta često idu ruku pod ruku. Najlepše zvezdano nebo na svetu, prošarano aurorom borealis, takođe je upravo na Arktiku.

 

Amazonija – lepa i opasna

Za Lazovića su putovanja škola u kojoj se svakodnevno uči. Često je viđao životinje za koje ranije nije čuo, ali, kako nije biolog, veoma mu je teško da im zapamti imena. Naučio je da je život lep i raznovrstan i tome se više ne čudi, ali u nepoznatom i dalje uživa.

– Amazonija je jedna od najlepših ali i najrizičnijih destinacija, gde je raznovrsnost života neprikosnovena – objašnjava Lazović. – To je najveća riznica života, najvećeg svetskog blaga, i mnogo me pogađaju vesti o požarima i njenom kontinuiranom uništavanju.

Iako istraživanja prašuma mogu da budu opasna, Lazović se nikad nije previše uplašio za svoj život.
– Bilo je teških trenutaka, ali ne smatram svoj život najvećom vrednošću – priča naš sagovornik. – Zbog putovanja se osećam kao jedan od najbogatijih ljudi na planeti, a rizik koji s njima ide prihvatam.

(Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Zova)

PODELI
Prethodni članakSrbija ozbiljno ugrožena klimom
Sledeći članak